14.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
24.4
°С
Невелика хмарність

У «НІЧЛАВІ» ПАХНЕ ЗЕРНО, ЩО ЗОЛОТОМ СИПЕТЬСЯ З РУК

30.09.2024
19:54:39
Поділитись:

Це господарство, що газдує на півдні Тернопілля у селі  Колиндяни, вже традиційно впродовж років одним із перших у Чортівському районі розпочинає жнива. Нині в обробітку ПАП «Нічлава» 1100 га землів селах Колиндяни, Давидківці та Малі Чорнокінці. З часу заснування і донині вже чверть сьоліття господарством керує знаний аграрій Володимир Заліщук. Агроформування вирощує практично всі основні для регіону сільськогосподарські культури та збирає із засіяних ними площ пристойного рівня врожаї. Про цю господарку ми попросили розповісти директора її приватного аграрного підприємства.

-         Володимире Васильовичу, як доля повязала Вас агросправою у селі Колиндяни?

-         З цим у мене повязана ціла життєва дорога. Після закінчення школи отримав направлення з колгоспу, де вже працював,  на навчання в Камянець-Подільський сільськогосподарський інститут, куди вступив у 1983 році за спеціальністю вчений-агроном. Після закінчення навчання за направленням повернувся працювати в це ж господарство, але вже

кваліфікованим фахівцем.

Починав з найнижчої ланки – спочатку агрономом із захисту рослин і бригадиром рільничої овочевої бригади. Потім працював агрономом з насінництва, після чого головним агрономом. А перед  самим розпадом  господарства декілька місяців навіть працював головою колгоспу. Після цього очолив, створене на його базі ПАП «Нічлава».

-         То Ви пройшли всі керівні ланки в місцевій господарці й уже 25 років очолюєте тут приватне агроформування. Як відважилися  взятися за власну на тих же землях агросправу?

-         Я тут загалом в місцевих агроформуваннях – у колгоспі та ПАП пропрацював  від змалку і до нині десь з 35 років. На перший погляд, у ПАП «Нічлава»  в середині літа пахне зерно, що золотом сипеться з рук, але завдяки чому це все досягається? Це був період розвалу колгоспного господарювання на землі, тому я й відважився задля збереження агровиробництва у селі Колиндяни взятися за цю доволі важку справу. На 

на звітно-виборних зборах люди мене обрали головою колгоспу, але  я відмовився. Тоді вже дійшло до розпаювання,  тож розпочав працювати самостійно. Можу сказати, що на початках було важко, бо і борги були по старому господарству. Треба було закривати енергоносії, пально-мастильні матеріали, зарплату. Але потихенько ми з усіма поточними  проблемами та економічними викликами впоралися.

-         Сьогодні землі біля яких населених пунктів обробляєте та якою є структура посівних площ ПАП «Нічлава»?

-         В обробітку нашого господарства 1100 га землі в селах Колиндяни, Давидківці та Малі Чорнокінці, частину земель орендуємо.                                                                                                                           По структурі посівних площ останнім часом закладаємо основу під урожай всіх культур крім гороху. Буквально три роки не сіяли цукрового буряка, але минулого повернулися до нього, тому що цукор на паї даємо і ця культура показала себе рентабельною. Окрім цього сіємо озимі ячмінь, ріпак і пшеницю, а також соняшник, кукурудзу та сою  У відсотковому співвідношенні перевага залишається, як і раніше,  за зерновими культурами.

 

Водій зернонавантажувача Руслан Олійник  і тракторист Михайло Стець

 

-         Володимире Васильовичу, у своїй окрузі Ви традиційно  щороку першим стартуєте в жнивах?

-         Так, уже стало певною традицією, роками в цій місцевості ми першими на жнива виїжджаємо в поле.  Нині зробили це, бо озимий ячмінь ще швидше, аніж в минулі роки дозрів. У попередні ми розпочинали обмолот десь 28 червня, а цього на 10 днів швидше. 

 

20 червня стартували з обмолоту ячменю - урожай непоганий. Вага його ядра не поступаються  навіть озимій пшениці, а врожайність майже 65 ц/га. А за ними відбується збір всіх решта культур.

 

Оператор зерноочисних машин  Ігор Слонь  і працівниці току  Оксана Олійник  і Марія Леньків

-         У Вашій господарці є давня духовна традиція стосовно початку жнив.

-         На початку кожних жнив ми нашим колективом разом із священиком обїжджаємо поля, тік, автопарк, тракторну бригаду і приміщення, де має бути зібраний хліб.

 

Давня духовна традиція у ПАП «Нічлава» стосовно початку жнив

Їх святий отець освячує та благословляє  колектив ПАП «Нічлава» на успішний збір урожаю. Кажемо одне: «Господи Боже, допоможи нам в нашій праці!» – це і є виробничим гаслом, що сприяє ПАП «Нічлава» в господарюванні на оброблюваних господарством землях.

-         Одними зі складових успіху в рослинництві є якісне насіння і відповідна техніка для збирання цього врожаю. У ПАП «Нічлава» все це на високому рівні, з ким із компаній-партнерів співпрацюєте за даними важливими напрямками?

-         Щодо ріпаку останніми роками працюємо з компанією «Лідея», котра постачає нам гарні гібриди цієї культури. Насіння озимого ячменю ми завезли швидше, а озимої пшениці закупили  цього року на насіневі ділянки  два німецьких сортів «Реформ» і «Леммі». Так само використали власне насіння з попереднього року. Окрім цього закупляємо кукурудзу і соняшник у фірм: «Сервіс-Агрозахід», «Спектр Агро», «Агровимір», «Агроресурс». З ними співпрацюємо роками, але найбільше із «Сервіс-Агрозахід». Закуповуємо в них ЗЗР. Виїзджаємо з їхніми агрономами на поля – маємо від них так званий супровід. 

Щодо сільгосптехніки, то найбільше її придбали в фірм «Техноторг» і  «Нью Холанд». У нас є трактори останньої з них і компанії «Джон Дір». Грунтообробну техніку теж у них купували.

-         Що ще є запорукою успіху ПАП «Нічлава» у сільгоспвиробництві?

-         Без сумніву – це колектив нашого агроформування. Наші фахівці можуть поєднувати в собі роботу і комбайнера, і тракториста, і на обприскувачах працювати – один одного підміняти.

 

Інженер Мирослав Андрейчук разом із водіями Павлом Боцяном і Василем Антонишиним

Є такі, з якими працюємо ще з часів колгоспів – інженер Мирослав Юліанович Андрейчук , головний бухгалтер Оксана Петрівна Яковлюк, а також механізатор Ігор Омелянович  Щур, котрого зараз замінив його син.

 

Династія у ПАП «Нічлава» родини Щур

Без дружнього колективу праця не була би ефективною. Разом до купи – є результат!

Олег ЛІВІНСЬКИЙ

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини