Нині в світі зростає попит на якісні продукти загалом, а особливої популярності останнім часом набувають органічні продукти харчування. Україна теж не стоїть осторонь цих процесів, поставивши органічне сільське господарство в один ряд з іншими перспективними напрямками розвитку агровиробництва. Спостерігається зацікавленість як малих, так і великих сільгосппідприємств у виробництві саме такої продукції. Серед них і ТОВ «Органік Агро», що господарює, успішно застосовуючи органічні технології у рослинництві, на півночі Тернопільської області. В обробітку господарства, яким керує Іван Гуцуляк, перебуває понад 1500 га землі. З-поміж вирощуваних культур п’яту частину займає один з найдавніших різновидів пшениці – спельта. Про цю культуру та чому її вирощування відновили в наш час ми попросили розповісти директора ТОВ «Органік Агро».
Чому саме спельту, а не якусь іншу культуру обрали у ТОВ «Органік Агро» і де взяли посівний матеріал для вирощування цього виду пшениці? – запитали ми в керівника сільгосппідприємства.
- Перш за все, цей вид пшениці стійкіший за інші до хвороб, шкідників і бур’янів, має велику кількість білку й клейковини та потужний амінокислотний і вітамінно-мінеральний склад, завдяки чому (й не тільки ця культура) є незамінною в приготуванні дуже багатьох якісних продуктів, – зазначає директор господарства. – Спельта – це, насамперед, дуже смачна кутя, до того ж швидкого приготування. Раджу всім спельту з медом, маком, горішками чи зі шкварками, можна – й з грибами, врешті-решт будь-які інгредієнти з кашею зі спельти будуть смакувати всім. Додавання її борошна до хлібобулочних, макаронних, пляцкових виробів зроблять їх хрусткими та запашними, неповторними стравами, а головне – органічними.
Спельта на полі в молочній стиглості – справжня краса, котра виникає завдяки висоті рослини, що сягає у зріст людини, а також вишуканому довжелезному колосу.
- Ця культура практично не залишає шансів бур’янам і не товаришує зі шкідниками, – стверджує аграрій Іван Гуцуляк. – Наші селекціонери зняли з неї колоскові луски, після чого вона перестала бути спельтою. Колоскові луски оберігають зернівку від шкідників і хвороб та створюють оптимальні умови для проростання. Спельта тримає під контролем патогенні організми. Значна кількість соломи, яку вона залишає після обмолоту, покращує структуру грунту.
Ця культура – «розумна», бо спельта залишається сама собою упродовж багатьох тисяч років, при цьому оберігає здоров’я людей і природи.
- Її можуть вживати люди, яким рекомендовано обмежити споживати глютеновмісні продукти, спельта рекомендована діабетикам, – розповідає директор сільгосппідприємства. – Ця культура невибаглива до ґрунтів і до наявності в них поживних речовин, але разом з цим позитивно реагує на здоровий, багатий на поживні речовини грунт, при високому зрості практично не вилягає.
Щоправда, купівля насіння спельти виявилося чималою проблемою. Уперше нам вдалося придбати його в невеликих обсягах ще в 2008 році в Німеччині. Для цього злаку там є відповідні ринки та чимала конкуренція. Зазначу, що зерно спельти, що йде на експорт, має бути не облущеним. Ми отримували замовлення, для прикладу, на 1000 тонн спельти і саме в таких обсягах вирощуємо цю культуру на своїх полях.
У ТОВ «Органік Агро» спельта займає п’яту частину з усіх виділених під посіви площ.
- Уперше 2009 року ми відвели під неї лише 15 га, висіявши 150 кг на гектар, а цьогоріч – уже на 280 га, – інформує керівник господарства. – Нині отримуємо середню врожайність від 2,5 до 4 тонн з га. Розхід насіннєвого матеріалу на гектар становить від 220 до 250 кг.
Ціна на спельту на ринках сільськогосподарської продукції – не стабільна.
- Були часи, коли спельта облущена коштувала понад 25 тис. грн. за тонну, – порівнює Іван Гуцуляк. – тепер за ту ж тонну дають половину від зазначеної ціни.
Розповідаючи про труднощі, директор ТОВ «Органік Агро» цитує слова класика: «Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими». А сильнішими це сільгосппідприємство роблять партнерські стосунки.
- Вони базовані на взаємовигідній співпраці з українськими передовими підприємствами, що впевнено представлені на світових ринках завдяки якісним продуктам харчування, – інформує про ефективну взаємодію з партнерами керівник господарства. – Це ТМ «Щедрик», яка в пошуках якісного борошна допомогла ТОВ «Органік Агро» у скрутний момент в нашій державі. А також свій позитивний слід в історії органіки, а від так і нашого підприємства залишає щороку Сквирський комбінат хлібопродуктів, переробляючи нашу гречку та овес.
Окрім згаданої спельти на полях господарства вирощують ще три основні культури – овес, гречку й просо. До того ж на невеликих ділянках є ще посіви ячменю, жита й гірчиці чорної.
У ТОВ «Органік Агро» на постійній основі задіяно від 10 до 11 працівників.
- З-поміж наших працівників є ті, які починали зі мною в 2007 році, – розповідає про свій колектив директор й засновник ТОВ «Органік Агро». – З часу створення сільгосппідприємства на ньому трудиться Віктор Терещук та Андрій Петрук. На посаді завідуючого господарством – пенсіонер Іван Гаєвський. Олександр Манчук, який тут працює уже понад десять років, прийшов до нас двадцятирічним. Звичайно, багато приходить молоді, але по людині відразу видно: чи зацікавлена вона працювати на землі, чи їй краще зайнятися іншою справою.
У цій господарці гармонійно поєднано нову сучасну техніку зі старою, що перебуває в добротному та доглянутому стані.
- Технічний парк у ТОВ «Органік Агро» оновили перед війною, поряд із цим у нас є трактори, котрим уже по 15 років, – розповідає Іван Михайлович. – На техніці працюють висококваліфіковані механізатори, котрі її шанують і за потреби ремонтують. Більшість сільгосптехніки марки Claas. Також у нас представлені своєю технікою компанії Horsch, Lemken, John Deere, Kubota, Agrokalina та інші.
ТОВ «Органік Агро» сертифікується згідно з вимогами органічного виробництва Євросоюзу, починаючи з 2008 року, а з 2023 вся продукція рослинництва сертифікована як органічна, відповідно до вимог Українського законодавства.
- Наша продукція сертифікована компанією «Органік Стандарт», що надає послуги із сертифікації органічного виробництва з 2007 року. Мусимо відзначити професійність усіх працівників даної компанії, що дозволяє стабільно розвиватись як нашому підприємству, так і загалом органічному руху в України. Сьогодні практично кожен супермаркет, що представлений в нашій державі, виставляє органічні продукти на своїх полицях. І ми горді, що приймаємо активну участь у створенні цих істинно натуральних продуктів харчування. Тож, працюємо, щоб завдяки органічним технологіям у нашому агровиробництві в кожного з нас були якісні продукти харчування на столі, а відтак і здорова нація – підсумовує керівник ТОВ «Органік Агро» Іван Гуцуляк.
Василь ШТУКА