30.09.2024
$
41.22
46.15
Dublin
22.2
°С
Мряка

СПЕЛЬТА – ЗАБУТИЙ, АЛЕ НЕ ЗНИКЛИЙ ЗЛАК. ОРГАНІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА СЕЛІ – ЯКІСНІ ПРОДУКТИ НА СТОЛІ

10.09.2024
11:22:21
Поділитись:

Нині в світі зростає попит на якісні продукти загалом, а особливої популярності останнім часом набувають органічні продукти харчування. Україна теж не стоїть осторонь цих процесів, поставивши органічне сільське господарство в один ряд з іншими перспективними напрямками розвитку агровиробництва. Спостерігається зацікавленість як малих, так і великих сільгосппідприємств у виробництві саме такої продукції.  Серед них і ТОВ «Органік Агро», що господарює, успішно застосовуючи органічні технології у рослинництві, на півночі Тернопільської області. В обробітку господарства, яким керує Іван Гуцуляк, перебуває понад 1500 га землі. З-поміж вирощуваних культур п’яту частину займає один з найдавніших різновидів пшениці – спельта. Про цю культуру та чому її вирощування відновили в наш час ми попросили розповісти директора ТОВ «Органік Агро».

  •         Пшениця спельта, як встановили вчені, вперше з`явилась  в Середземномор`ї  приблизно 5 тисяч років тому, а наприкінці II тис. до н.е. її почали вирощувати вже на території сучасної України, – здійснює екскурс в історію культури Іван Гуцуляк. – Цей злак поступився врожайнішій і легшій в обмолоті м`якій пшениці, що прийшла йому на заміну. Попри все, ця культура повернулася на терени України, при цьому з кожним роком збільшує свою присутність, в основному на сертифікованих органічних полях.

Чому саме спельту, а не якусь іншу культуру обрали у ТОВ «Органік Агро» і де взяли посівний матеріал для вирощування цього виду пшениці? – запитали ми в керівника сільгосппідприємства.

-         Перш за все, цей вид пшениці стійкіший за інші до хвороб, шкідників і бур’янів, має велику кількість білку й клейковини та потужний амінокислотний і вітамінно-мінеральний склад, завдяки чому (й не тільки ця культура) є незамінною в приготуванні дуже багатьох якісних продуктів, – зазначає директор  господарства.  Спельта це, насамперед, дуже смачна кутя, до того ж швидкого приготування. Раджу всім спельту з медом, маком, горішками чи зі шкварками, можна й з грибами, врешті-решт будь-які інгредієнти з кашею зі спельти будуть смакувати всім. Додавання її борошна до хлібобулочних, макаронних, пляцкових виробів зроблять їх хрусткими та запашними, неповторними стравами, а головне органічними.

Спельта на полі в молочній стиглості справжня краса, котра виникає завдяки висоті рослини, що сягає у зріст людини, а також вишуканому довжелезному колосу.

-         Ця культура практично не залишає шансів бур’янам і не товаришує зі шкідниками, – стверджує аграрій Іван Гуцуляк. –  Наші селекціонери зняли з неї колоскові луски, після чого вона перестала бути спельтою. Колоскові луски оберігають зернівку від шкідників і хвороб та створюють оптимальні умови для проростання. Спельта тримає під контролем патогенні організми. Значна кількість соломи, яку вона залишає після обмолоту, покращує структуру грунту.

Ця культура – «розумна», бо спельта залишається сама собою упродовж багатьох тисяч років, при цьому оберігає здоров’я людей і природи.

-         Її можуть вживати люди, яким рекомендовано обмежити споживати глютеновмісні продукти,  спельта рекомендована діабетикам, – розповідає директор сільгосппідприємства. – Ця культура невибаглива до ґрунтів і до наявності в них поживних речовин, але разом з цим позитивно реагує на здоровий, багатий на поживні речовини грунт, при високому зрості практично не вилягає.

Щоправда, купівля насіння спельти виявилося чималою проблемою. Уперше нам вдалося придбати його в невеликих обсягах ще в 2008 році в Німеччині. Для цього злаку там є відповідні ринки та чимала конкуренція. Зазначу, що зерно спельти, що йде на експорт, має бути не облущеним. Ми отримували замовлення, для прикладу, на 1000 тонн спельти і саме в таких обсягах вирощуємо цю культуру на своїх полях.

У ТОВ «Органік Агро» спельта займає п’яту частину з усіх виділених під посіви площ.

-         Уперше 2009 року ми відвели під неї лише 15 га, висіявши 150 кг на гектар, а цьогоріч уже на 280 га, – інформує керівник господарства. – Нині  отримуємо середню врожайність від 2,5 до 4 тонн з га. Розхід насіннєвого матеріалу на гектар становить від 220 до 250 кг.

 Ціна на спельту на ринках сільськогосподарської продукції не стабільна.

-         Були часи, коли спельта облущена коштувала понад 25 тис. грн. за тонну, – порівнює Іван Гуцуляк. – тепер за ту ж тонну дають половину від зазначеної ціни.                                                                    

Розповідаючи про труднощі, директор ТОВ «Органік Агро» цитує слова класика: «Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими».                               А сильнішими це сільгосппідприємство роблять партнерські стосунки.

-         Вони базовані на взаємовигідній співпраці з українськими передовими підприємствами, що впевнено представлені на світових ринках завдяки якісним продуктам харчування, – інформує про ефективну взаємодію з партнерами керівник господарства. – Це ТМ «Щедрик», яка в пошуках якісного борошна допомогла ТОВ «Органік Агро» у скрутний момент в нашій державі. А також свій позитивний слід в історії органіки, а від так і нашого підприємства залишає щороку Сквирський комбінат хлібопродуктів, переробляючи нашу гречку та овес.

Окрім згаданої спельти на полях господарства вирощують ще три основні культури – овес, гречку й просо.  До того ж на невеликих ділянках є ще посіви ячменю, жита й гірчиці чорної.    

  •         Одна з основних культур у ТОВ «Органік Агро» це овес, під який виділили 500 га посівних площ. – розповідає про напрямки розвитку рослинництва у цьому сільгосппідприємстві його директор. –  З початком війни через брак збуту органічний овес продавали як звичайний. Якщо до 2022 року нам платили 7000-8000 грн. за тонну, то зараз лише 5000 грн. Тривалий час невирішеною проблемою залишався вивіз продукції через кордон. Згодом почали її продавати в Україні, налагодивши співпрацю із тим же Сквирським комбінатом хлібопродуктів, що закуповував в обсягах від 500 до 1000 тонн.                                                                           Також важливою культурою є гречка, під яку виділяємо від 300 до 500 га орних площ. Минулий рік видався за собівартістю для неї доволі важким ціна знизилася з 35 тис грн. до 7 тис. грн за тонну. А ще вирощуємо просо, яке засіваємо на 200 га, окрім цього по 50 гектарів сіємо жита та ячменю. Маємо замовлення на гірчицю чорну, під яку виділили майже 30 га.
  •  

У ТОВ «Органік Агро» на постійній основі задіяно від 10 до 11 працівників.

-         З-поміж наших працівників є ті, які починали зі мною в 2007 році,  – розповідає про свій колектив директор й засновник ТОВ «Органік Агро». – З часу створення сільгосппідприємства на ньому трудиться Віктор Терещук та Андрій Петрук. На посаді завідуючого господарством пенсіонер Іван Гаєвський. Олександр Манчук, який тут працює уже понад десять років, прийшов до нас двадцятирічним. Звичайно, багато приходить молоді, але по людині відразу видно: чи зацікавлена вона працювати на землі, чи їй краще зайнятися іншою справою.

У цій господарці гармонійно поєднано нову сучасну техніку зі старою, що перебуває в добротному та доглянутому стані.

-         Технічний парк у ТОВ «Органік Агро» оновили перед війною, поряд із цим у нас є трактори, котрим уже по 15 років, розповідає Іван Михайлович. – На техніці працюють висококваліфіковані механізатори, котрі її шанують і за потреби ремонтують. Більшість сільгосптехніки марки Claas. Також у нас представлені своєю технікою компанії Horsch, Lemken, John Deere, Kubota, Agrokalina та інші.

ТОВ «Органік Агро» сертифікується згідно з вимогами органічного виробництва Євросоюзу, починаючи з 2008 року, а з 2023 вся продукція  рослинництва сертифікована як органічна, відповідно до вимог Українського законодавства.

-         Наша продукція сертифікована компанією «Органік Стандарт», що надає послуги із сертифікації органічного виробництва з 2007 року. Мусимо відзначити професійність усіх працівників даної компанії, що дозволяє стабільно розвиватись як нашому підприємству, так і загалом  органічному руху в України. Сьогодні практично кожен супермаркет, що представлений в нашій державі, виставляє органічні продукти на своїх полицях. І ми горді, що приймаємо активну участь  у створенні цих істинно натуральних продуктів харчування. Тож, працюємо, щоб завдяки органічним технологіям у нашому агровиробництві в кожного з нас були  якісні продукти харчування на столі, а відтак і здорова нація – підсумовує керівник ТОВ «Органік Агро» Іван Гуцуляк.

Василь ШТУКА

 

Останні новини

30.09.2024
22.17.49
ПІДГОТОВКА МОЛОДИХ САДЖАНЦІВ ДО ЗИМИ
Підготовка до зимівлі молодих дерев не обмежуються лише укриттям від холоду. Вона охоплює також прав...
30.09.2024
20.53.38
МІЖНАРОДНИЙ ПРАКТИЧНИЙ ФОРУМ «POULTRY FARMING: БРОЙЛЕР / НЕСУЧКА / ІНДИКИ. ВИРОСТИТИ БЕЗ ВТРАТ»
МІЖНАРОДНИЙ ПРАКТИЧНИЙ ФОРУМ «POULTRY FARMING: БРОЙЛЕР / НЕСУЧКА / ІНДИКИ. ВИРОСТИТИ БЕЗ ВТРАТ...
30.09.2024
20.28.17
Мінагрополітики дало роз'яснення щодо паспортизації складів ЗЗР
Міністерство аграрної політики та продовольства України дало роз'яснення про застосування положень з...
30.09.2024
19.54.39
У «НІЧЛАВІ» ПАХНЕ ЗЕРНО, ЩО ЗОЛОТОМ СИПЕТЬСЯ З РУК
Це господарство, що газдує на півдні Тернопілля у селі  Колиндяни, вже традиційно впродовж рокі...
30.09.2024
16.12.02
АГРАРІЇ ВТРАТЯТЬ МАЙЖЕ 2 МЛН. ГРН ЧЕРЕЗ ЧЕРГОВЕ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» – УКАБ
Український клуб аграрного бізнесу виступає проти чергового підвищення тарифів на вантажні перевезен...
29.09.2024
22.05.19
ХЛІБ З ПОЖИВНІСТЮ М’ЯСА: ПЕКАРІ ЕКСПЕРИМЕНТУЮТЬ З ІННОВАЦІЙНИМ БОРОШНОМ
Американська компанія Equii оголосила про партнерство з французькою пекарнею Bridor для створення по...
29.09.2024
21.37.58
ОПАЛІ ЯБЛУКА – ЦІННИЙ РЕСУРС ДЛЯ ВАШОГО САДУ
Осінь – не лише пора збору врожаю, але й час, коли сади буквально засипані опалими яблуками. Ц...
29.09.2024
14.47.28
ТОВ «ЗАВОД КОБЗАРЕНКА» – ВИРОБНИК НОМЕР 1 ТРАКТОРНИХ ПРИЧЕПІВ В УКРАЇНІ
ТОВ «Завод Кобзаренка» експортує техніку, маючи розгалужену систему, до 34 країн світу. ...
Всі новини