Так вважають в Агрофірмі «Ольгопіль», що на Вінничині, котра вже завершила сівбу основних озимих культур під урожай 2026 року. Цього року господарство традиційно зосередилося на стратегічних напрямах – озимій пшениці, ячмені та ріпаку. Про це повідомляє пресслужба компанії, передає AGRO-BUSINESS.COM.UA.
«Посівна структура сезону 2025–2026 років виглядає так: озима пшениця зайняла 2022 га, озимий ріпак – 1098 га, озимий ячмінь – 200 га. Перевагу під час вибору насіння віддавали високоякісним сортам та стійким до посухи гібридам», – зазначили в компанії.
Наразі на всіх площах озимого ріпаку вже добре помітні дружні сходи. На полях пшениці та ячменю також зійшли культури першої хвилі посіву. Завдяки м’яким погодним умовам і достатньому рівню вологи посіви мають сприятливі умови для формування та укорінення.
«Кліматичні зміни змушують нас адаптувати не лише технології, а й структуру посівів. Ми свідомо збільшуємо площі під озиму пшеницю – це базова культура нашої економіки. Також ріпак традиційно залишається для нас стратегічною культурою, адже в наших кліматичних умовах він показує стабільні результати», – коментує директор агрофірми Павло Каленич.

Паралельно господарство експериментує з озимим горохом, який має високу цінність як попередник у сівозміні та високий експортний потенціал. Попри завершення основної посівної, на часі – посів озимого гороху. Минулого року цю культуру висівали на обмежених площах у тестовому форматі. У сезоні 2025–2026 років господарство планує розширити експеримент – як за площею, так і за сортами, приділивши особливу увагу відбору сортів, стійких до посухи та весняних коливань температур.