З перших днів повномасштабного вторгнення у селі Біла, біля Тернополя, запрацював «Кулінарний фронт», учасниці якого за 20 місяців війни приготували понад 1500 п’ятилітрових відер вареників та зразів (картопляних пиріжків із начинкою, підсмажених на сковорідці) для захисників. Інших видів смаколиків навіть не рахували.
Одна із співорганізаторів «Кулінарного фронту» Ірина Табаків до повномасштабної російсько-української війни працювала кухаркою в Білецькій школі. Саме вона після 24 лютого 2022 р. зібрала в школі усіх охочих допомогти готувати їжу для потреб воїнів і переселенців. Згодом більшість із них стали учасниками волонтерської організації «Кулінарний фронт». Готують переважно вареники, голубці, зрази з різними начинками. Долучився до цієї ініціативи й чоловік пані Ірини Борис Табаків.
Готують також страви з сезонних овочів, тож нещодавно волонтери квасили капусту. Зокрема 20 жовтня наквасили 400 кг капусти, наварили вареників з картоплею та лівером, робили голубці, смажили зрази. Зазвичай готову продукцію передають захисникам на передову по потребі: влітку трішки рідше, осінь-весна – частіше.
З доставкою продуктів та координацією роботи з волонтерською спільнотою та бригадами ЗСУ допомагає волонтер Іван Друзь. Долучається до організаційної роботи також і настоятель храму святого Миколая с. Біла о. Юрій Городиський. При будь-якому проханні він завжди доєднується до роботи, допомагає в організаційних моментах, буває, що й після Літургії приходив разом із їмостею допомагати ліпити вареники.
В перші три місяці війни охочих допомогти було дуже багато. А коли люди вийшли на роботу, то помічників поменшало. Зараз в основному допомагають пенсіонери. З-поміж них прибиральниця місцевої школи Любов Макара. Вона куховарить для ЗСУ, починаючи з лютого 2022 року.
Зважаючи на те, що школа в с. Біла рік була закритою, Ірина Табаків залишилася без роботи. Два місяці тому працевлаштувалася, тому тепер куховарить для ЗСУ лише у свої вихідні дні, в більшості випадків двічі на тиждень, а раніше збиралися з волонтерами тричі на тиждень, а іноді, за потреби, й щодня.
Наразі готують у приміщенні ресторану «Золота рибка». Власниця віддала цей заклад для потреб «Кулінарного фронту» безкоштовно. Оплачують лише за електроенергію та водопостачання.
Останнім часом волонтери «Кулінарного фронту» готують моркву, буряк, капусту по-корейськи. Квасили огірки, помідори, капусту, тушкували квасолю.
Продовжувати волонтерити і куховарити для захисників Ірину Табаків надихають вдячні відгуки воїнів. Дуже мотивують її історії людей, які пережили звірства росіян.
Волонтер Іван Друзь допомагає захисникам ще з 2014 року. В перший день повномасштабного вторгнення долучився до ініціативи односельців – збиратися в Білецькій школі і готувати страви для воїнів.
Співорганізатор «Кулінарного фронту» наголошує, що всі жінки учасниці ініціативи хочуть готувати їжу захисникам до перемоги, адже вони переважно пенсійного віку, тому мають вільний час і готові сповна віддати себе цій роботі.
Волонтери «Кулінарного фронту» висловлюють щиру подяку усім людям, волонтерам, організаціям, які допомагають з мукою, крупами, спеціями, олією, овочами, коштами і усім необхідним для приготування страв.
Найнеобхіднішими продуктами для приготування смаколиків є смалець, шкварки, олія, яйця. В них постійно є потреба. Усі охочі можуть допомогти коштами на закупівлю відер для пакування готової продукції. Також потрібні гроші на заправку газових балонів. Для цього волонтери шукають місцевих меценатів. До речі, за спожиту електроенергію оплачує Білецький сільський голова Дмитро Малик.
Охочі допомогти продуктами, коштами чи своєю працею можуть звернутися до Ірини Табаків за номером: 097 317 39 16.
Леся ЗАМОРСЬКА