18.04.2025
$
41.4
47.03
Dublin
26.7
°С
Невелика хмарність

«КУЛІНАРНИЙ ФРОНТ» СЕЛА БІЛА ВЖЕ 20 МІСЯЦІВ ГОТУЄ СТРАВИ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ

01.11.2023
09:16:00
Поділитись:

З перших днів повномасштабного вторгнення у селі Біла, біля Тернополя, запрацював «Кулінарний фронт», учасниці якого за 20 місяців війни приготували понад 1500 п’ятилітрових відер вареників та зразів (картопляних пиріжків із начинкою, підсмажених на сковорідці) для  захисників. Інших видів смаколиків навіть не рахували.

 

Одна із співорганізаторів «Кулінарного фронту» Ірина Табаків до повномасштабної російсько-української війни працювала кухаркою в Білецькій школі. Саме вона після 24 лютого 2022 р. зібрала в школі усіх охочих допомогти готувати їжу для потреб воїнів і переселенців. Згодом більшість із них стали учасниками волонтерської організації «Кулінарний фронт». Готують переважно вареники, голубці, зрази з різними начинками. Долучився до цієї ініціативи й чоловік пані Ірини Борис Табаків.

 

Готують також страви з сезонних овочів, тож нещодавно волонтери квасили капусту. Зокрема 20 жовтня наквасили 400 кг капусти, наварили вареників з картоплею та лівером, робили голубці, смажили зрази. Зазвичай готову продукцію передають захисникам на передову по потребі: влітку трішки рідше, осінь-весна – частіше.

 

З доставкою продуктів та координацією роботи з волонтерською спільнотою та бригадами ЗСУ  допомагає волонтер Іван Друзь. Долучається до організаційної роботи також і настоятель храму святого Миколая с. Біла о. Юрій Городиський. При будь-якому проханні  він завжди доєднується до роботи, допомагає в організаційних моментах, буває, що й після Літургії приходив разом із їмостею допомагати ліпити вареники.

 

  • З першого дня війни в нашій школі вже були переселенці і директор просив мене нагодувати людей, – пригадує Ірина Табаків. – Тому я щодня ходила до школи готувати їжу. Сусіди цікавилися, куди я йду. Відтак запропонували мені свою допомогу. Директор дав дозвіл, люди почали приходити і приносити продукти, закрутки, тож за кілька днів робота закипіла. Я дзвонила на «Бункер С», щоби дізнатися як вони готують і де зберігають готову їжу. Помалу і ми дістали морозильні камери.

 

В перші три місяці війни охочих допомогти було дуже багато. А коли люди вийшли на роботу, то помічників поменшало. Зараз в основному допомагають пенсіонери. З-поміж них прибиральниця місцевої школи Любов Макара. Вона куховарить для ЗСУ, починаючи з лютого 2022 року.

 

  • Хлопці нас захищають, а ми їм віддячуємо тим, що готуємо для них їжу, – каже пані Люба.

 

Зважаючи на те, що школа в с. Біла рік була закритою, Ірина Табаків залишилася без роботи. Два місяці тому працевлаштувалася, тому тепер куховарить для ЗСУ лише у свої вихідні дні, в більшості випадків двічі на тиждень, а раніше збиралися з волонтерами тричі на тиждень, а іноді, за потреби, й щодня.

 

Наразі готують у приміщенні ресторану «Золота рибка». Власниця віддала цей заклад для потреб «Кулінарного фронту» безкоштовно. Оплачують лише за електроенергію та водопостачання.

 

  • Чомусь найбільше усім припали до смаку наші зрази, – розповідає пані Ірина. – До мене телефонували з Києва і казали, що їли зрази з села Біла. Дзвонили і питали рецепт начинки. Захисникам сподобалися зрази з горохом.

 

Останнім часом волонтери «Кулінарного фронту» готують моркву, буряк, капусту по-корейськи. Квасили огірки, помідори, капусту, тушкували квасолю.

 

Продовжувати волонтерити і куховарити для захисників Ірину Табаків надихають вдячні відгуки воїнів. Дуже мотивують її історії людей, які пережили звірства росіян.

 

  • Я вдячна Богові і нашим захисникам за те, що війна до нас не докотилася, тому буду волонтерити доки зможу з надією на якнайшвидшу перемогу України, – констатує жінка.

 

Волонтер Іван Друзь допомагає захисникам ще з 2014 року. В перший день повномасштабного вторгнення долучився до ініціативи односельців – збиратися в Білецькій школі і готувати страви для воїнів.

 

  • Тоді я на себе взяв обов’язок шукати і постачати продукти, а також відправляти готову продукцію через знайомих волонтерів на фронт, – каже пан Іван. – За 20 місяців повномасштабної війни я і сам їздив на передову, був від Харкова до Запоріжжя, фактично неодноразово об’їхав усю лінію фронту. Зараз практично всі волонтерські організації мають мій телефон і звертаються за готовими смаколиками від «Кулінарного фронту». 90% нашої продукції йде на підрозділи з Тернопільської області. Нашою фішкою є готова заморожена продукція. Тож ми можемо довезти її свіжою в будь-яку точку фронту навіть у спеку.

 

Співорганізатор «Кулінарного фронту» наголошує, що всі жінки учасниці ініціативи хочуть готувати їжу захисникам до перемоги, адже вони переважно пенсійного віку, тому мають вільний час і готові сповна віддати себе цій роботі.

 

  • Для них волонтерська діяльність вже переросла в добру традицію, – стверджує Іван Друзь. – За це їм велика шана, бо вони не опускають руки, як інші. Попит на нашу продукцію лише збільшується, бо захисники хочуть хоч іноді скуштувати домашніх страв. Ми не маємо права зупинятися до перемоги, бо навряд чи хтось займе нашу нішу.

 

Волонтери «Кулінарного фронту» висловлюють щиру подяку усім людям, волонтерам, організаціям,  які допомагають з мукою, крупами, спеціями, олією, овочами, коштами і усім необхідним  для приготування страв.

 

  • Наша спільнота працює з гаслом «Разом – до перемоги», тож віримо, що перемога з Божою допомогою уже близько, – переконаний Іван Друзь.

 

Найнеобхіднішими продуктами для приготування смаколиків є смалець, шкварки, олія, яйця. В них постійно є потреба. Усі охочі можуть допомогти коштами на закупівлю відер для пакування готової продукції. Також потрібні гроші на заправку газових балонів. Для цього волонтери шукають місцевих меценатів. До речі, за спожиту електроенергію оплачує Білецький сільський голова Дмитро Малик.

 

Охочі допомогти продуктами, коштами чи своєю працею можуть звернутися до Ірини Табаків за номером: 097 317 39 16.

 

Леся ЗАМОРСЬКА

Останні новини

18.04.2025
21.11.43
НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ТРИВАЄ НЕРЕСТ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ
На всіх рибогосподарських водних об’єктах Тернопільської області триває нерест водних біоресур...
18.04.2025
20.39.22
РОБОТА НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ: ПОТРІБНІ ВОДІЇ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ
Роботодавці Тернопільщини мають 112 актуальних вакансій водіїв. Найбільше у пасажирському наземному ...
18.04.2025
14.47.28
В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ПОСІВНА КАМПАНІЯ - 14 ОБЛАСТЕЙ РОЗПОЧАЛИ СІЯТИ КУКУРУДЗУ ПІД ВРОЖАЙ 2025
Станом на 17 квітня українські аграрії засіяли зерновими та зернобобовими 1,24 млн га (22% прогнозов...
18.04.2025
14.01.28
ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПІДПИСАВ ЗАКОН УКРАЇНИ ПРО ХМІЛЬ ТА ХМЕЛЕПРОДУКТИ
Закон № 4341-IX  спрямований на врегулювання галузі хмелю та хмелепродуктів, приведення у ...
18.04.2025
13.29.42
СТАТИСТИКА.ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ НА ЗЕРНО В УКРАЇНІ НА 18 КВІТНЯ 2025 РОКУ
Середньозважені ціни закупівлі зернових та олійних культур в Україні на умовах CPT термінали, E...
18.04.2025
13.14.20
НАЗВАНО НАЙКОРИСНІШЕ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я М'ЯСО
Дієтологи вказали на найкорисніший вид м’яса, яке не має рівних. Воно поглинається організмом ...
18.04.2025
12.47.35
В УКРАЇНУ ЗАВЕЗЛИ КУРЕЙ, ЯКІ НЕСУТЬ КОЛЬОРОВІ ЯЙЦЯ
Напередодні Великодня чимало українських господинь діляться рецептами та досвідом фарбування курячих...
17.04.2025
16.31.55
ФК «БОРЩІВ» – ПЕРШИЙ ФІНАЛІСТ ЗИМОВОЇ ПЕРШОСТІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ
У Тернополі на стадіоні зі штучним покриттям у парку «Сопільче» в рамках Зимової першост...
Всі новини