30.07.2025
$
41.77
48.15
Maumelle
27.8
°С
Невелика хмарність

НА БУКОВИНІ ВАРЯТЬ СИР ЗА АВТЕНТИЧНИМИ РЕЦЕПТАМИ

30.10.2024
23:37:51
Поділитись:

Михайло та Богдана Горюки із Чернівецької області почала займатись сироварінням декілька років тому. Спочатку це було хобі, згодом їхні сири набули популярності, й уже зараз за тиждень подружжя переробляє майже 1 т молока, яке закуповують у місцевого населення. Інформує AGROPORTAL.UA.

Ще до початку пандемії COVID-19 Богдана Горюк працювала перукарем-візажистом у селі Мигове. У той час вона вже виготовляла сири для ресторану туристичного комплексу по позиціях «Молоді сири Буковини» та «Будзи, козині сири». Маючи вільний час, майстриня почала пробувати нові види сирів, брала молоко у своїх батьків, які на той час тримали корову. Михайло підтримував, але сироваріння як бізнес подружжя тоді ще не розглядало.

«Через 1,5 року мені запропонувала співпрацю мережа магазинів «Про М'ясо» по Чернівецькій області, тоді я пройшла курс із сироваріння у Ірини Дем'янюк. Справи йшли стрімко, в мене все виходило, асортимент зростав, чоловік розвозив товар по магазинах, і тоді ми почали закуповувати коров’яче молоко у місцевих господарів», — розповідає AgroPortal.ua Богдана Горюк. 

Сьогодні в асортименті буковинської сироварні всі види бринзи, сулугуні, халумі гриль-сир, молоді сири з добавками, сири у баночках в олії – загалом понад 30 різновидів.

 

За словами сироварів, особливість їхньої продукції в тому, що використовують цільне молоко та варять сири за автентичними рецептами з природними добавками (горіхи, оливки, спеції). 

«На даний час ми є постачальниками сирів по мережі «Про М'ясо», у селі Мигове у магазин «Комора», маємо власну торгову точку на ринку, продаємо продукцію по Україні через Instagram. Спробувати наші сири також можна на різних заходах, куди нас запрошують. Там ми й проводимо дегустації», – зазначає Богдана Горюк.

Наразі крафтярі не збільшуватимуть асортимент продукції. Планують удосконалити виробництво та взяти найманих робітників, адже працюють лише вдвох. А ще хочуть поїхати на навчання у кращі сироварні, щоб набуті знання використовувати задля блага свого краю.

«Сили працювати і розвиватись під час війни дають нам наші діти та думка про їхнє майбутнє у рідній країні. Хочемо розвивати це ремесло, вдосконалюватися, а також давати людям роботу. Зараз підтримка людей у сільському господарстві дуже важлива. Ми бачимо своє майбутнє в Україні, хочемо тут жити та працювати, виробляти якісні екопродукти для населення», – підсумовує Богдана Горюк.

Тетяна ЯРМОЛЕНКО, AgroPortal.ua

Останні новини

29.07.2025
11.31.13
ПРОГРАМА ВСЕУКРАЇНСЬКОГО САМІТУ ВИРОБНИКІВ 2025
Всеукраїнський Саміт Виробників 2025, що відбудеться 14 серпня у Києві, збере тих, хто створює,...
28.07.2025
23.27.39
ОЧІКУЄТЬСЯ ЗНИЖЕННЯ ЦІН НА ОВОЧІ БОРЩОВОГО НАБОРУ ДО 30-40%
У серпні та вересні в Україні очікується зниження цін на овочі борщового на...
28.07.2025
17.27.20
ВИСОКІ ВРОЖАЙНОСТІ КУЛЬТУР У ПАП «АГРОІНВЕСТ» ЗАВДЯКИ СПІВПРАЦІ З ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН»
ПАП «АГРОІНВЕСТ», котре обробляє землі поблизу Козови, що на Тернопіллі, досягає високої...
28.07.2025
15.01.54
ЧЕРЕЗ ПОДОРОЖЧАННЯ ОЛІЇ ЦІНИ НА СОНЯШНИК ЗРОСТАЮТЬ
Упродовж минулого тижня ціни на соняшник продовжували зростати під впливом підвищення вартості олії,...
28.07.2025
14.44.54
НА ЧЕРКАЩИНІ КООПЕРАТИВАМ І СІМЕЙНИМ ФЕРМАМ ВИДІЛИЛИ 2 МЛН. ГРН
У Черкаській області працює програма підтримки кооперативів і сімейних фермерських господарств. У ме...
28.07.2025
14.18.23
ЦІНИ НА ЖИВЕЦЬ СВИНЕЙ ПРОДОВЖУЮТЬ РОСТИ
Наприкінці липня закупівельні ціни на живець свиней продовжили поступове підвищення. Про це за даним...
27.07.2025
22.11.32
КАВУНИ ТЕПЕР РОСТУТЬ І НА СУМЩИНІ, І НА ВОЛИНІ, І НАВІТЬ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ
Втрату Херсонщини, яка була основним регіоном вирощування кавунів, українські аграрії компенсували д...
27.07.2025
20.27.57
ЦІНИ НА ФУРАЖНУ ПШЕНИЦЮ ЗУПИНИЛИ ЗРОСТАННЯ
Зростання цін на фуражну пшеницю, яке тривало на ринку України зі старту жнив, різко зупинилось. Про...
Всі новини