17.11.2025
$
42.04
48.98
London
7.4
°С
Суцільна хмарність

НА БУКОВИНІ ВАРЯТЬ СИР ЗА АВТЕНТИЧНИМИ РЕЦЕПТАМИ

30.10.2024
23:37:51
Поділитись:

Михайло та Богдана Горюки із Чернівецької області почала займатись сироварінням декілька років тому. Спочатку це було хобі, згодом їхні сири набули популярності, й уже зараз за тиждень подружжя переробляє майже 1 т молока, яке закуповують у місцевого населення. Інформує AGROPORTAL.UA.

Ще до початку пандемії COVID-19 Богдана Горюк працювала перукарем-візажистом у селі Мигове. У той час вона вже виготовляла сири для ресторану туристичного комплексу по позиціях «Молоді сири Буковини» та «Будзи, козині сири». Маючи вільний час, майстриня почала пробувати нові види сирів, брала молоко у своїх батьків, які на той час тримали корову. Михайло підтримував, але сироваріння як бізнес подружжя тоді ще не розглядало.

«Через 1,5 року мені запропонувала співпрацю мережа магазинів «Про М'ясо» по Чернівецькій області, тоді я пройшла курс із сироваріння у Ірини Дем'янюк. Справи йшли стрімко, в мене все виходило, асортимент зростав, чоловік розвозив товар по магазинах, і тоді ми почали закуповувати коров’яче молоко у місцевих господарів», — розповідає AgroPortal.ua Богдана Горюк. 

Сьогодні в асортименті буковинської сироварні всі види бринзи, сулугуні, халумі гриль-сир, молоді сири з добавками, сири у баночках в олії – загалом понад 30 різновидів.

 

За словами сироварів, особливість їхньої продукції в тому, що використовують цільне молоко та варять сири за автентичними рецептами з природними добавками (горіхи, оливки, спеції). 

«На даний час ми є постачальниками сирів по мережі «Про М'ясо», у селі Мигове у магазин «Комора», маємо власну торгову точку на ринку, продаємо продукцію по Україні через Instagram. Спробувати наші сири також можна на різних заходах, куди нас запрошують. Там ми й проводимо дегустації», – зазначає Богдана Горюк.

Наразі крафтярі не збільшуватимуть асортимент продукції. Планують удосконалити виробництво та взяти найманих робітників, адже працюють лише вдвох. А ще хочуть поїхати на навчання у кращі сироварні, щоб набуті знання використовувати задля блага свого краю.

«Сили працювати і розвиватись під час війни дають нам наші діти та думка про їхнє майбутнє у рідній країні. Хочемо розвивати це ремесло, вдосконалюватися, а також давати людям роботу. Зараз підтримка людей у сільському господарстві дуже важлива. Ми бачимо своє майбутнє в Україні, хочемо тут жити та працювати, виробляти якісні екопродукти для населення», – підсумовує Богдана Горюк.

Тетяна ЯРМОЛЕНКО, AgroPortal.ua

Останні новини

11.11.2025
12.52.16
ВИСТАВКА «ЗАМКИ ТЕРНОПІЛЛЯ»: ІСТОРІЯ СТАЄ ДОСТУПНОЮ ДЛЯ КОЖНОГО
У Збаразькому замку відбулася презентація унікального проєкту – «Інклюзивна мобільна вис...
11.11.2025
12.43.48
ВЕРЕРАНУ З ТЕРЕБОВЛІ ВРУЧИЛИ «ЗАЛІЗНИЙ ХРЕСТ»
Продовжуючи вшанування Героїв, яке триває після Дня Захисників і Захисниць України, свята Покрови Пр...
11.11.2025
12.30.51
ЗАВІТАЛИ ПАРТНЕРИ З УКУ
З черговим візитом до Козівської громади завітали партнери з Українського католицького університету....
11.11.2025
12.22.43
ПРЕЗЕНТУВАЛИ ПРОЄКТ «ЗБАРАЖ ТА ОКОЛИЦІ: ВІРТУАЛЬНИЙ ТУР»
У залі Збаразької музичної школи разом з авторами та гостями відзначили завершення унікального проєк...
11.11.2025
12.13.29
МИКОЛА СІДЛЯР ОРИМАВ ПОДЯКУ
Селищний голова Гримайлова Микола Сідляр отримав подяку від командування 3-ї окремої штурмової брига...
11.11.2025
06.20.05
УКРАЇНСЬКА СОЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАЙДЕШЕВШОЮ У СВІТІ ПОПРИ ПОДОРОЖЧАННЯ
Попри те, що українська соя продовжує додавати в ціні, вона все ж залишається найдешевшою у сві...
11.11.2025
06.04.56
«ВЕСТ ЕУНОМІА ГРУП» ЗАПРОШУЄ АГРАРІЇВ ДО СПІВПРАЦІ
«Вест Еуноміа Груп», що є спільним підприємством ТОВ «Західний контейнерний термін...
11.11.2025
05.34.49
30+ БЕЗКОШТОВНИХ КУРСІВ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АГРАРІЇВ
На освітній платформі для фахівців агробізнесу AGRIACADEMY реєстрація на нові курси, які допоможуть ...
Всі новини