01.11.2024
$
41.22
44.85
Columbus
10.6
°С
Невелика хмарність

Мар’яна Мацьо: «Для мене дуже важливо, щоб все було смачне, акуратне, мало гарний вигляд»

01.05.2021
16:13:46
Поділитись:

Тернополянка Мар’яна Мацьо вже 5 років займається кулінарією і за цей час стала справжньою професіоналкою. Адже хобі переросло у домашню кондитерську Solodkiy svit.

Хобі стало власною справою

Готові вироби жінка гарно упаковує і продає через соціальні мережі. Має замовників не лише з Тернополя й області, а навіть із Івано-Франківська, Вінниці, Києва.

  • Я ніколи не думала, що буду цим займатися, – зізнається кондитерка. – Маю медичну освіту, працювала за фахом, але так склалися сімейні обставини, що покинула ту роботу. Поки сиділа у декретній відпустці, то кулінарія стала для мене своєрідним хобі.

Мар’яна Мацьо каже, що випічкою цікавилася ще змалку. Будучи школяркою, завжди придивлялася як пече на свята її бабуся. Зрештою і сама зважилася щось спекти. Спочатку це були смаколики для власної сімї, але якось одна знайома запропонувала жінці спекти торт на Перше Причастя донечки. Подолавши сумніви, Мар’яна Мацьо погодилася.

  • Я приготувала той торт, – каже вона. – Він був покритий мастикою, а це досить важкий матеріал у роботі, але виріб вдався на славу. Це був мій перший проданий торт.

Замовлення додали впевненості

Попри те, що жінка не афішувала своє хобі у соцмережах, все ж замовлення «посипалися» завдяки рекомендаціям «сарафанного радіо». У відповідь на наполегливі прохання замовників, Мар’яна Мацьо зважилася продавати свої солодкі вироби через Фейсбук та Інстаграм.

  • Коли я почала приймати замовлення на випічку, то стала впевненішою у власних силах, – додає кондитерка. – Але я не мала відповідної освіти, була самоучкою. Тому вчилася онлайн, дуже багато читала, практикувалася. Зараз теж проходжу онлайн-курси з кондитерського мистецтва.

Асортимент солодощів у Мар’яни Мацьо досить великий – від найпростіших пляцків і пасочок до вишуканих євродесертів. За звичай, на свята люди замовляють галицькі пляцки для нарізки.

  • Я складаю у коробки по три-чотири різновиди, – каже кондитерка. – У мене завжди є новинки – і в тортиках, і в мусових порційних десертах. Я вже зібрала свій «фруктовий сад» – лимони, яблука, груші, персики, троянди, шишки, кавові зернята.

Пече різні види пасочок

Випікає тернополянка й чимало різновидів пасочок.

  • Колись була лише одна, круглої форми, випікалася лише з ізюмом і покривалася білковою глазуррю, – зазначавє жінка. – Зараз пасочки є різних форм, з шоколадними серединками та іншими начинками. Їх прикрашають білковою глазуррю, шоколадом, пряниками, безе. Також я випікаю панетоне, технологія приготування якого набагато складніша, бо від першого замісу до готового виробу треба чекати аж 4 дні, а тісто місити аж 7 разів! До того ж потрібно мати спеціальне італійське борошно і дріжджі.

Спеціалізується тернополянка і на виготовленні натурального зефіру зі смаком будь-якого фрукта. Його часто замовляють на фуршети, весілля, дитячі свята.

  • Зефір у мене вийшов не одразу, бо перших  7-8 порцій я викинула у сміття, – зізнається Мар’яна Мацьо. – Під час приготування дуже важливо дотримуватися відповідного температурного режиму. Коли сонячно на вулиці, то зефір гарно сохне, а коли дощ, то зефір «плаче» і сохне до трьох днів. Переконалась на власному досвіді, що зефір і макаронс треба готувати лише в суху погоду.

Першими дегустаторами кулінарних новинок є рідні, а також сусіди. Жінка щоразу питається їх думки щодо смаку та зовнішнього вигляду виробу. Лише тоді новий продукт запускає в продаж.

  • Я дуже вимоглива до себе: якщо мені треба навчитися щось зробити, то я буду навіть 10 разів це готувати, поки не досягну своєї мети, – наголошує кондитерка. – Для мене дуже важливо, щоб все було смачне, акуратне, мало гарний вигляд!

Леся Заморська

Рецепт паски

Інгредієнти: 500 г молока, 300 г цукру, 8 яєць, 50 г дріжджів, 1 пачка вершкового масла, 2 упаковки ваніліну, 3 ч. ложки солі, 100 г родзинок, 50 г горіхів, цукати за бажанням, 800-900 г борошна. Для глазурі: 1 білок збити з 0,5 склянки цукру.

Приготування: у 250 г теплого молока розчинити  дріжджі, додати 2 склянки цукру і борошна, перемішати і залишити підходити 3-4 год. Яйця збити з рештою цукру, сіллю. У тісто додати молоко, масло, збиті яйця, перемішати. Тоді всипати попередньо замочені родзинки і цукати за бажанням, решту борошна. Знову все залишити на кілька годин. Розкласти тісто у змащені форми і випікати при 180 градусах. Остудити, залити глазуррю, прикрасити.

Останні новини

31.10.2024
23.20.00
УКРАЇНА НА ШЛЯХУ ДО ГЛОБАЛЬНОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ
Уряд ухвалив рішення, що надає можливість впровадження системи ePhyto та приєднання інформаційної ав...
31.10.2024
22.58.30
ОККО ПЛАНУЄ ЗАПУСТИТИ НА ТЕРНОПІЛЛІ НОВИЙ ЕЛЕВАТОР
ОККО GROUP збудує елеватор на 60 тис. тонн одночасного зберігання зерна в рамках будівництва бі...
31.10.2024
22.23.50
У ЛИСТОПАДІ ЗЕРНОВОЗИ УКРЗАЛІЗНИЦІ ВАРТУВАТИМУТЬ 1250 ГРН НА ДОБУ
Хоч у листопаді знизяться ставки плати за використання більшості рухомого складу АТ «Укрзалізн...
31.10.2024
22.02.20
ЗАВДЯКИ СУЧАСНОМУ ОБЛАДНАННЮ ВРОЖАЙНІСТЬ ЯБЛУК ЗБІЛЬШИЛАСЬ НА 20%
Господарство «Фрукт Консалтинг» із Закарпаття активно впроваджує сучасні технології для ...
31.10.2024
21.39.53
ЗРОСТАЮТЬ ЦІНИ НА ЯКІСНУ УКРАЇНСЬКУ МОРКВУ
Підвищення торгової активності стимулює зростання цін на моркву в вітчизняних господарствах, повідом...
31.10.2024
09.02.50
ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ВИПУСКНИКА ЗБАРАЗЬКОГО ЛІЦЕЮ
Меморіальну дошку в пам'ять про ще одного Героя – випускника Збаразького ліцею Тернопільської ...
31.10.2024
08.42.43
ВОЛОДИМИР КРАВЕЦЬ ЗНОВУ ОЧОЛИВ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ПЕДУНІВЕРСИТЕТ
30 жовтня 2024 року з ініціативи Міністерства освіти та науки України відбулися загальні збори трудо...
31.10.2024
08.04.19
ЗАХИСНИК ІЗ КРЕМЕНЕЧЧИНИ ОТРИМАВ «ХРЕСТ ДОБЛЕСТІ»
Головнокомандувач Збройних Сил України, генерал Олександр Сирський на передовій лінії фронту вручив ...
Всі новини