13.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
33.3
°С
Сонячно

ІГОР ГАЛІЯШ: «БЕЗ ЛЮБОВІ ДО СПРАВИ ТВАРИННИЦТВА В ГОСПОДАРЦІ НЕ РОЗВИНУТИ!»

14.10.2024
08:54:56
Поділитись:

-          Ігоре Володимиривичу, у Вашій господарстві літні жнива завершилися, а осінній збір врожаю розпочався, стоїмо ми поряд з телятками, які вирощуєте.  Як ідуть аграрні справи у ФГ «Подолянка-К»?

-          З кінця 2019 року ми займаємося тваринництвом – починали з 10 корів, а зараз вже маємо їх 50 Голштинської породи. Хоч це непроста праця, але села без неї не буде. У господарстві повинна бути копійка кожен день – живі гроші від продажу цього продукту. Ну, й, звісно, без любові до справи тваринництва в господарці не розвинути! Я особисто задоволений тим, що ним займаюся.

Обробляємо ми й надалі 350 га, на яких вирощуємо зернові культури й овочі. З наступного року плануємо розширити асортимент останніх. Вивчили їхній ринок збуту, тож овочами займатимемося й надалі, але в невеликих обсягах.

-          Ваша господарка займається і вирощуванням баштанних. Яким мали цьогоріч урожай кавунів?

-          Стосовно цього напрямку у нас все добре, однак люди хочуть споживати кавуни цілий місяць. Посадивши й вирощуючи один сорт цієї культури, маєш її дозрівання терміном у два тижні. Тож упродовж цього місяця він може бути недостигшим або перестигшим. Вирішити  проблему можна двома шляхами: або садити кавуни одного й того ж сорту в різні терміни, або вирощувати ще один сорт з довшою, наприклад на 80-90 днів, вегетацією. У нас попит на кавун, плюс/мінус коригування від погоди, – від середини серпня до середини вересня.

-          Фермерське господарство «Подолянка К» забезпечує своє тваринництво екологічно чистими кормами з власних полів, які маєте надої від цього?

-          Надої на корову у нас становлять приблизно 8 тис. літрів молока. Відгодовуємо наше поголівя як кормами вирощеними на полях господарки, так і віджатою брагою. Поруч з оброблюваними нами полями Збаразький цукровий завод, звідки беремо дешевий корм і маємо з ним чудову логістику. З такими кормами треба дружити!

-          У тваринництві Ваша господарка в основному зорієнтована на молоковиробництво?

  •          Так, молока нам треба багато, бо на нього завжди є попит. До того ж постачаємо його і на підприємства, що виробляють сир.

-          Роки минають, досвід набувається, що плануєте на майбутнє?

-          У дуже далекій перспективі прагнемо розширити свою ферму до 100-20 корів, модернізувавши її до сучасних тваринницьких комплексів з безпривязним утриманням ВРХ. Сюди приїжджали фахівці й визначили, що реалізація таких планів може нам обійтися у 10 млн. грн. Ціни, як кажуть, кусаються і війна продовжується, але можна робити це поетапно меншими обсягами й надалі поступово їх нарощувати. Треба шукати шляхи для розвитку молоковиробництва – стратегічної продукції як для регіону, так і  України.

Окрім цього ми з сусідами обмінялися оброблюваними землями, тепер майже всі наші площі розташовані компактно поряд із тваринницькою фермою ФГ «Подолянка-К». Поблизу є і трошки берега, тож на перспективу можемо організувати й вигул теличок.

-          Ігоре Володимиривичу, нинішня економічна ситуація в державі кидає чергові виклики сільгоспвиробництву і Вашим партнерам із переробній галузі.

-          Справді, ціни на зерно зараз полізли догори, відповідно це ж сталося і з собівартістю молока. Але проблему з кормами, ділюся власним досвідом, можна вирішити завдяки відходам переробних підприємств. Ми свого часу соєвий шрот, з яким затрати на наше виробництва ледь зводили на нуль продажем молока,поміняли  на віджату брагу. Звісно, що й у переробників виникають форсмажорні ситуації, але ця індустрія працюватиме завжди. А в співпраці з нею й ми займатимемось виробництвом молока та відгодівлею ВРХ.

Отож, якщо Ви хочете якісного, смачного та екологічно чистого молока, завітайте в село Розношинці, що поблизу древнього Збаража на Тернопіллі, у Фермерське господарство «Подолянка-К» до Ігоря Володимировича Галіяша. Представники молоко- та сирзаводів купуйте його продукцію для цих виробництв, а споживачі пийте це молоко за своїм столом!

Руслан ТАРАСЕНКО.

 

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини