Терміни «антистресанти» або «амінокислоти» давно знайомі нашим аграріям. Саме ця група продуктів першою спадає на думку, коли виробники в полі зустрічаються з такими проблемами, як фітотоксичний вплив багатокомпонентних бакових сумішей ЗЗР або дія несприятливих погодніх умов на рослини чи навіть поєднання вказаних чинників. Проте «амінокислоти», як і «антистресанти», є досить узагальнюючими термінами, що ми використовуємо для цілої групи продуктів, які можуть кардинально різнитися за складом, а відповідно, і сферою застосування. Що дійсно об’єднує більшість таких продуктів, так це сировина природного, біологічного походження, з якої вони виробляються. У світі продукти такого типу прийнято називати біостимуляторами.
Що ж таке біостимулятори?
Біостимулятори росту – це речовини чи мікроорганізми, що застосовуються для підвищення стійкості рослин до абіотичного стресу, покращення ефективності живлення рослин та якості продукції. Чи не найважливішим напрямом використання біостимуляторів є зменшення втрат урожаю внаслідок дії абіотичного стресу – дефіциту вологи, несприятливого температурного режиму, сонячної радіації, засолення ґрунтів. Продукти даного типу набувають дедалі більшої популярності та в майбутньому можуть стати важливим інструментом для зменшення наслідків абіотичного стресу рослин, що наразі є вже звичним явищем та причиною значних втрат урожаю.
Абіотичний стрес – це фізичні, хімічні та інші неорганічні фактори навколишнього середовища, що завдають шкоди рослинам, такі, як: дефіцит вологи, екстремальні температури, сонячна радіація, засолення ґрунту тощо.
Прийнято вважати, що майже половину втрат урожаю від загальної кількості спричиняють саме абіотичні стресові чинники. Беззаперечні «лідери» серед факторів неживої природи – це висока температура та дефіцит вологи (29 % втрат). Через згубні наслідки від впливу низьких температур втрати врожаю можуть складати щороку близько 7 %. Від засолення ґрунтів вони можуть сягати 10 %. Решта, приблизно 4 % втрат, можуть бути спричинені, наприклад, випаданням граду, підтопленням тощо.
На сьогодні єдиним дієвим рішенням, здатним зменшити згубні наслідки стресу та знизити втрати врожаю, за умови правильного і вчасного застосування, якраз і є біостимулятори-антистресанти природного походження.
Компанія «Сингента» активно розвиває напрям біологічних продуктів і вперше представляє ринку України ефективне, перевірене роками випробувань та практикою застосування в інших країнах світу рішення для польових культур – Квантіс®.
Квантіс® є біостимулятором природного походження, що має унікальну, комбіновану рецептуру. Він містить органічний вуглець, калій, кальцій, цукри й амінокислоти, які підвищують опір рослин до теплового стресу, дефіциту вологи та інших видів абіотичного стресу. Комбінація вказаних компонентів в оптимальному співвідношенні здатна підвищити стійкість рослин до дії чинників неживої природи на ключових етапах розвитку культури і забезпечує кращу реалізацію потенційної врожайності за нестабільних умов.
Квантіс® дозволяє отримати стабільні результати при використанні разом із засобами захисту сільськогосподарських культур. Знижує втрати врожаю, які можуть бути спричинені фітотоксичністю ЗЗР чи, наприклад, механічними пошкодженнями.
Паспорт препарату
Що вирізняє Квантіс® з-поміж інших подібних продуктів?
Ефективність Квантіс® вивчена на генному рівні та підтверджена сотнями польових випробувань на багатьох культурах за різних кліматичних умов.
Квантіс® має такі головні переваги:
• Стимулятор росту природного походження, що швидко проникає в рослину шляхом простої дифузії
• Унікальна рецептура, що містить набір найважливіших амінокислот для польових культур, пептиди, макро- і мікроелементи
• Активізує власні захисні механізми рослини та підвищує опір до дії несприятливих абіотичних факторів
• Складові препарату відіграють важливу роль в осморегуляції та збереженні тургору в клітинах рослин в умовах стресу
• Покращує засвоєння елементів живлення при сумісному використанні з добривами
• Знижує стрес культури після застосування ЗЗР
• Ефективність Квантіс® вивчена на генному рівні та підтверджена сотнями польових випробувань на ба[1]гатьох культурах за різних кліматичних умов
Застосування Квантіс® до настання абіотичного стресу запускає власні захисні механізми рослини, що дозволяє підготувати її до стресу. Природні компоненти, які входять до складу Квантіс®, діють безпосередньо як антиоксиданти та осмопротектанти і протистоять небажаному впливу стресових умов на клітини рослини. Це дає змогу зберегти нормальні фізіологічні процеси в клітинах рослин включно з фотосинтезом для дальшого продукування білків, необхідних для росту й розвитку. Квантіс® можливо використовувати й для швидшого відновлення росту та розвитку рослин вже за явних ознак впливу абіотичного стресу чи, наприклад, фітотоксичності після застосування засобів захисту рослин.
Осмотичне регулювання – один із найважливіших механізмів рослин у протидії стресу, що допомагає їм краще адаптуватися до стресових умов та зберегти свою продуктивність.
Причиною осмотичного стресу найчастіше є дефіцит вологи та високі температури, що є типовим для другої половини вегетації соняшника. Результат дії вказаних чинників – втрата тургору в клітинах рослин та закриття продихів. Підтримка тургору є важливим механізмом адаптації клітин до умов стресу. Деякі з амінокислот, що містить Квантіс®, мають важливе значення в осмотичному регулюванні. Окрім амінокислот, до складу Квантіс® входять органічний вуглець (15%) та калій (7%), які разом з амінокислотами відіграють важливу роль у процесі осморегуляції. Принцип їхньої дії полягає в зниженні осмотичного потенціалу клітин унаслідок підвищення концентрації розчинених органічних та неорганічних речовин. Зниження осмотичного потенціалу допомагає підтримувати тургор у клітинах, а отже, й нормальні фізіологічні процеси в клітинах рослин та краще протистояти стресу.
Отже, з описаної вище інформації, бачимо що сфера застосування Квантіс® може бути досить широкою. Передумова цього – часті стреси, спричинені різними факторами, як от різкі коливання температур після відновлення вегетації озимих культур у поєднанні з хімічним стресом, високі температури та дефіцит вологи під час цвітіння пізніх ярих культур і, як наслідок, значні втрати врожаю від дії вказаних чинників.
Тому, Квантіс® може стати важливим елементом загальної технології захисту сільськогосподарських культур, завдяки перевіреній ефективності якого, можливо досягти кращого результату за нестабільних умов, чого ми вам і бажаємо!