17.10.2025
$
41.64
48.52
Maumelle
17.8
°С
Ясно

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

16.10.2025
18.11.20
НАЙБІЛЬШ ПОПУЛЯРНІ ПРОДУКТИ В УКРАЇНІ ЗА РІК ПОДОРОЖЧАЛИ НА ТРЕТИНУ
Ціни на продукти в України виросли майже на 30% у порівнянні з вереснем минулого року...
16.10.2025
17.45.05
ЦІНИ НА СОЮ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НА НИЗЬКОМУ РІВНІ ВНАСЛІДОК ПАДІННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОПИТУ
Процедура експорту сої та ріпаку з України без сплати мита виробниками досі не врегульована, і ...
16.10.2025
17.35.09
УКРЗАЛІЗНИЦЯ ЗМІНЮЄ УМОВИ ПОДАЧІ ЗЕРНОВОЗІВ ПІД НАВАНТАЖЕННЯ
АТ «Укрзалізниця» змінює умови подачі під навантаження вагонів-зерновозів філії «Ц...
16.10.2025
10.08.15
ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ УДКС УКРАЇНИ У ТЕРНОПІЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ
14 жовтня 2025 року, до Білецької сільської ради, що на Тернопіллі, з робочим візитом завітали предс...
16.10.2025
09.39.47
ДЕЯКІ УКРАЇНСЬКІ ПРОДУКТИ ОТРИМАЛИ «ПЛЮС» ВІД ОНОВЛЕНОЇ УГОДИ ПРО ТОРГІВЛЮ З ЄС
В оновленій Поглибленій і всеохоплюючій зоні вільної торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС найбільше в...
15.10.2025
18.58.01
ЯК ЛАНОВЕЦЬКА ГРОМАДА ПЛЕКАЄ КУЛЬТУРНУ СПАДЩИНУ
У закладах культури Лановецької громади створюють унікальні осередки, які називають по-різному &ndas...
15.10.2025
18.39.15
ПРОВЕЛИ ТРЕНІНГ: ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБ. ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ: УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНІСТЬ»
У Бучачі відбувся тренінг «Визначення потреб. Органи самоорганізації населення: утворення і ді...
15.10.2025
18.19.25
ПРАЦІВНИКИ ВІДДІЛУ КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ ТА ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ БІЛЕЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ПРОДОВЖУЮТЬ ПЛЕСТИ МАСКУВАЛЬНІ СІТКИ ДЛЯ НАШИХ ЗАХИСНИКІВ!
Працівники Відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Білецької сільської ради, що на ...
Всі новини