26.08.2025
$
41.43
48.47
Maumelle
20
°С
Суцільна хмарність

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

25.08.2025
22.12.01
ЦІНИ НА ЯБЛУКА НОВОГО ВРОЖАЮ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Ціни на яблука нового врожаю стрімко знижуються попри те, що сезон стартував порівняно нед...
25.08.2025
18.14.46
БС «ДЕФНЕС-С» – НАДІЙНИЙ ЖИВИЛЬНИЙ «КОЖУШОК» ДЛЯ НАСІННЯ»
Обробка насіння – перший важливий крок до збільшення врожайності. Але важливо не тільки захист...
25.08.2025
16.29.30
В УКРАЇНІ ВІДНОВИЛОСЬ ЗРОСТАННЯ ЦІН НА РІПАК
Минулого тижня переробні підприємства України на внутрішньому ринку доволі активно підвищували ціни ...
25.08.2025
16.15.50
ПОДІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ПЛАНУЄ ПРИДБАТИ КОМБАЙН ДЛЯ САДУ
ТОВ «Галузинецький сад» з Хмельниччини планує автоматизувати збирання яблук, яке поки що...
25.08.2025
15.58.56
НА ТЕРНОПІЛЛІ ЗАПРАЦЮВАВ НОВИЙ КОНСЕРВНИЙ ЗАВОД
У селищі Острів біля Тернополя почав відвантажувати продукцію новий завод продовольчих товарів &laqu...
24.08.2025
09.42.25
З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!
Редакції видань «АГРОТУР»  і «ЗАХІД ПРЕС» вітають керівників і фахівців...
23.08.2025
20.58.24
В УКРАЇНІ ПОДЕШЕВШАЛА КАПУСТА
Упродовж цього тижня в Україні намітилася тенденція до зниження цін на білоголову капусту. Про це за...
23.08.2025
18.50.01
У ТОВ «АГРОПРОГРЕС ТЕРЕБОВЛЯ» ТА ФГ «КАЛИНА ЛОШНІВСЬКА» ЗАВЕРШИЛИСЯ ЖНИВА
На жнива у поля ТОВ «Агропрогрес Теребовля» та ФГ «Калина Лошнівська», якими...
Всі новини