26.12.2024
$
41.86
43.52
Columbus
4
°С
Туман

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

25.12.2024
17.14.04
ЗАВДЯКИ ПЛАТФОРМІ ВІД МАРСОХОДА ФЕРМЕР АВТОМАТИЗУВАВ ТЕПЛИЧНІ РОБОТИ
Фермерське господарство «Мельник-Агро» з Хмельниччини автоматизувало обприскування, саді...
25.12.2024
16.39.51
«ДІДУХ» ІЗ ТЕРНОПІЛЛЯ ПРИЇХАВ НА ХЕРСОНЩИНУ
З прадавніх часів у жнива сніп із першого зажинку чи останнього обжинку пшениці або жита, інших зерн...
25.12.2024
13.22.53
ЩИРО ВІТАЄМО З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!
Шановні керівники і фахівці агроформувань, фермерських господарств, агропереробних підприємств, а та...
24.12.2024
14.59.23
ПРОГНОЗ ЦІН НА М’ЯСО В УКРАЇНІ - ЕКСПЕРТ
Ціна м`яса залишається найбільш комфортною відносно інших продуктів харчування, що пояснюється низьк...
24.12.2024
14.12.36
СТАТИСТИКА.ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ НА ЗЕРНО В УКРАЇНІ НА 24 ГРУДНЯ 2024 РОКУ
Середньозважені ціни закупівлі зернових та олійних культур в Україні на умовах CPT термінали, E...
24.12.2024
13.48.42
ПИВО ІЗ ШОКОЛАДОМ – ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ
Український бренд Sisters A. Chocolate у співпраці з броварнею VARVAR створив унікальне пиво до ново...
24.12.2024
13.15.49
ФАКТОРИ, ЯКІ ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ УКРАЇНСЬКИМ ЕКСПОРТЕРАМ ЯГІД ЗАВОЙОВУВАТИ МІЖНАРОДНІ РИНКИ
Низька якість продукції, не відповідність заявленим характеристикам, порушення термінів поставок &nd...
24.12.2024
12.37.55
ДЛЯ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКИМ ФЕРМЕРАМ НЕОБХІДНІ ЗНАЧНІ ДОТАЦІЇ
Серед викликів агросектору України у 2025 році експерти називають євроінтеграцію і зазначають, ...
Всі новини