11.07.2025
$
41.82
48.98
Maumelle
28.3
°С
Невелика хмарність

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

10.07.2025
23.48.20
ВИПУСКНИКИ ЗАМІСТЬ ВАЛЬСУ ВИКОНАЛИ ГУЦУЛЬСЬКИЙ АРКАН
У Великому Глибочку, що в Білецькій громаді на Тернопіллі, в місцевій школі I-III ступенів завершенн...
10.07.2025
23.33.12
ЗУСТРІЛИСЯ З БАГАТОДІТНИМИ РОДИНАМИ
З нагоди Дня Батька у Козівській селищній раді відбулася зустріч з родинами, які у 2025 році отримал...
10.07.2025
23.17.42
У ЛАНІВЦЯХ ВІДКРИЛИ «СОЛЯНУ ВЕЖУ»
У Лановецькій громаді діє оздоровчо-туристичний простір «Соляна вежа», що не має аналогі...
10.07.2025
23.02.14
У НАРАЇВ ЗАВІТАЛИ ГОСТІ З КИЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ
У рамках загальноукраїнського проєкту «Пліч-о-пліч» Нараївська громада щиро приймала дел...
10.07.2025
22.52.15
ОТРИМАЙ ВАУЧЕР НА ОПЛАТУ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСЮ «МЕДСЕСТРИНСТВО»
З 1 вересня 2025 року стартує навчання за спеціальністю «Медсестринство» на базі Тернопі...
10.07.2025
17.28.40
НА ЗАКАРПАТТІ ФЕРМЕРКА УСПІШНО ПОЄДНУЄ ТЕПЛИЧНЕ І ҐРУНТОВЕ ОВОЧІВНИЦТВО
Розширення різноманіття культур – тренд, якого останнім часом дотримується багато фермерів, як...
10.07.2025
17.01.29
УРОЖАЙНІСТЬ ОЗИМОГО ЯЧМЕНЮ В ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ ЦЬОГОРІЧ КОЛИВАЄТЬСЯ ВІД 5 ДО 7 Т/ГА
Три області на заході України долучилися до збиральної кампанії 2025, на Львівщині, Волині та Букови...
10.07.2025
16.44.49
МІЗУНСЬКА ФЕРМА ПЕРШОЮ НА ПРИКАРПАТТІ СЕРТИФІКУВАЛА ВИРОБНИЦТВО ОВЕЧОЇ БРИНДЗІ
Фермерське господарство «Дубовий кут» першим на Івано-Франківщині отримало сертифікат ге...
Всі новини