20.01.2025
$
42.13
43.37
London
3.3
°С
Невелика хмарність

В США СТВОРИЛИ КАРТОПЛЮ, СТІЙКУ ДО СПЕКИ ТА ПОСУХИ

10.12.2024
11:28:41
Поділитись:

Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, яка  була б стійкішою до кліматичних ризиків, викликаних зокрема глобальним потеплінням, показавши збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки. Інформує SUPERAGRONOM.COM з посиланням на Potato Business.

Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, - гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Ця економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.

«Збільшення маси бульби на 30%, яке спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», — зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проєкту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE) в Університеті Іллінойсу.

Вчені не тільки помітили різницю, але й переваги, нещодавно опубліковані в Global Change Biology, були потроєні в умовах спеки, яка стає все більш частою та інтенсивнішою з прогресуванням глобального потепління.

Через три тижні польового сезону 2022 року, коли картопля все ще перебувала у фазі раннього вегетативного росту, хвиля спеки підтримувала температуру вище 35°C протягом чотирьох днів поспіль, двічі перевищуючи 38°C. 

Замість того, щоб в’янути під час спеки, модифікована картопля виростила на 30% більше бульб, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їх підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.

«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, яка призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробити, ми також повинні враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин і рослинництва та заступник директора проекту RIPE

 

Останні новини

19.01.2025
16.46.19
НА ЛЬВІВЩИНІ ВИРОБИЛИ 154,5 ТИС. ТОНН ЦУКРУ
Сезон цукроваріння у Львівській області, який стартував у серпні 2024 року, успішно завершено. Обсяг...
19.01.2025
14.14.46
У 2025 Р В УКРАЇНІ ЗМЕНШАТЬСЯ ПЛОЩІ СІВБИ СОЇ ТА РІПАКУ, АЛЕ ЗБІЛЬШАТЬ ПЛОЩІ ПІД КУКУРУДЗОЮ
У 2025 році в Україні зменшаться площі посівів сої та ріпаку, але збільшаться площі під кукуруд...
19.01.2025
13.52.20
ВАРТІСТЬ ГЕКТАРА ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ НАБЛИЖАЄТЬСЯ ДО 100 ТИСЯЧ - РЕЙТИНГ
За підсумками 2024 року гектар сільгоспугідь у 2025 році може сягнути 100 тис гривень. Про це й...
19.01.2025
12.42.36
НАЙЦУКРОВІША ПОДІЯ УКРАЇНИ – SUGAR WORLD 2025
27 лютого в Тернополі відбудеться найцукровіша подія України – Sugar World 2025. Про це повідо...
19.01.2025
12.16.02
«ЛУБНИМАШ» – ПОЄДНАННЯ ТРАДИЦІЙ ТА ІННОВАЦІЙ У ВИРОБНИЦТВІ ЕЛЕВАТОРНОГО ОБЛАДНАННЯ
Засноване в 1888 році, підприємство «ЛУБНИМАШ» є символом українського машинобудування, ...
18.01.2025
20.58.15
ЗМІНИЛИСЯ ПРАВИЛА В’ЇЗДУ ДО МОЛДОВИ
Республіка Молдова змінила вимоги до вʼїзду транспорту на свою територію. Про це повідомила&nbs...
18.01.2025
20.37.17
НАРДЕПИ ІНІЦІЮЮТЬ ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ БРОНЮВАННЯ АГРАРІЇВ
Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики звернеться до уряду щодо пита...
18.01.2025
20.06.05
В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗРОСТАТИ ЦІНИ НА ФУРАЖНУ КУКУРУДЗУ
Упродовж цього тижня в Україні продовжує домінувати підвищувальна цінова динаміка в секторі фуражної...
Всі новини