Відродити сільгоспугіддя, які ефективно до того часу не оброблялися, вирішив 12 років тому німець Александр Албус, нині керівник ТОВ «Ленд Прайд», яке господарює на півночі Тернопілля – Кременеччині, знаної серед аграріїв своїми родючими грунтами. Александер, який виріс у фермерській родині, навчений доглядати за землею так, аби вона з року в рік не лише тішила своїми врожаями, а й надалі залишалась родючою. Про те, як працюється колективу цього аграрного підприємства, ділиться у бесіді з нашим кореспондентом директор ТОВ «Ленд Прайд» Александр Албус.
– Александер, чому вирішили започаткувати свій бізнес саме в аграрній сфері і чому саме в Україні на Тернопіллі та зокрема на Кременеччині?
– Аграрна сфера мені близька з дитинства, бо мій батько Гюнтер також є фермером. Також маю старшого брата, який нині фактично замінив батька і працює в Німеччині на тих же полях біля міста Бад-Вільдунген – земля Гессен. Зараз маємо в обробітку 300 га землі, а також невеличку ферму. Раніше ми хотіли взяти більше площ для обробітку, але нам це не вдалося, оскільки все розкупили, також там велика конкуренція. Перед тим, як прийти в Україну, займалися пошуками землі для оренди на територіях Румунії, Чехії і Польщі. В одному з німецьких журналів на сільськогосподарську тематику прочитав про Україну, її родючі землі та клімат, а також про наших фермерів, які на той час вже тут працювали. Це нас зацікавило. У 2009 році я вперше приїхав до України, точніше до свого товариша, який проживав на Рівненщині. В 2012 наважився розпочати власний бізнес, ставши фермером.
– В Україні ви обрали рослинницький напрямок сільгоспвиробництва. На волинських землях Західної України вирощуєте ті ж культури, що на вашій сімейній фермі в Німеччині?
– Я вдома тваринництвом не займався, а працював у рослинництві. Цей досвід нині зреалізовую тут. Загалом на полях, що обробляє ТОВ «Ленд Прайд», вирощуємо пшеницю, ячмінь і ріпак. До того, що ми сіяли в Німеччині, тут додали ще сою і соняшник.
– Чи є у Вас сільськогосподарська культура, на яку робите основну ставку?
– Ні, такої, якій ми б надавали більшу перевагу з тих культур, що я назвав, немає. Усі з них ми сіємо щороку, і як правило змінюємо лише території їх посіву – здійснюємо сівозміну. Зауважу, що врожай минулого, 2023 року, виявився дуже пристойним, перевищивши показники двох попередніх у декілька разів.
– Які площі обробляє і землі сіл яких територій орендує ТОВ «Ленд Прайд»?
– У нашому банку землі приблизно 1600 га, які в основному розташовані на територіях Шумщини і Кременеччини. Окрім цього небагато – десь до 60 га землі маємо в обробітку також на Лановеччині.
– Для обробітку таких площ необхідно певна кількість фахових працівників аграрної справи. Скільки в господарстві працює людей?
– Разом зі мною у ТОВ «Ленд Прайд» трудяться десять осіб. Це –трактористи, декілька офісних працівників, а також охоронці. Тієї кількості людей, які задіяні на полях, наразі вистачає для здійснення повного комплексу всіх польових робіт – від весняних до посівної озимини.
– Якою є стратегія розвитку Вашого господарства? До чого готуєтесь у цьому році?
– З часом до нас прийшло розуміння того, над чим і як нам працювати далі. Інколи буває важко щось спрогнозувати, отримати очікуваний результат. Наведу приклад: цьогоріч «впали» ціни на міндобрива і коштують тепер на 50% менше ніж торік. Однак деякі з добрив ми придбали ще два роки тому, коли їх вартість була досить високою… Буває і так….
У цьому році не ставили собі нових завдань, на тих самих площах продовжимо сіяти вище перелічені культури. Єдине, що – збільшимо посіви сої. Торік ми зібрали 3,5 т/га цієї культури, ріпака мали від 3,8т/га до 4 т/га., пшениці вдалося намолотити 8 т/га.
– Яку техніку ТОВ «Ленд Прайд» використовує на полях, що перебувають в його обробітку? Чи застосовуєте в своїй господарці новітні технології?
– Використовуємо трактори фірми «John Deere», комбайни орендуємо. Маємо також техніку від «Lemken», «Bosh» і «Kveneland».
Новітні технології на полях, що обробляємо, наразі ще не використовуємо. Щоправда, під компактний посів без оранки в нас йде ріпак.
– Кому збуваєте свою продукцію? Орієнтуєтесь на зовнішній чи внутрішній ринки?
– Наразі працюємо на внутрішній ринок. Оскільки наше господарство не має свого транспорту, а перевезення є дороговартісними. Ту ж пшеницю нам вигідно продати на місці. До того ж, ця зернова культура має низьку собівартість, але займає багато місця під час транспортування. Приїзджають і забирають на елеватори в Білогір’я, Ланівці та Збараж. Щодо ріпаку – тут усе з точністю до навпаки. Він є дорожчим відносно свого об’єму і відповідно такі культури мають кращий збут навіть за межами країни.
– Вагомою складовою майбутнього врожаю є системи захисту рослин від захворювань і підживлення їхнього росту. З ким із партнерів співпрацюєте в цьому важливому для кожного сільгоспппідприємства напрямку?
– Хотів би відзначити компанію «Укравіт Сайенс Парк», з якою ми співпрацюємо уже понад 3 роки. Швидкість доставки, ціна і якість – три компоненти довіри до цієї фірми.
Також мені подобається асортимент їхньої продукції, чимало препаратів для захисту та підживлення рослин, необмежений обсяг поставок. Купити продукцію можна не тоді, коли вона в них є, а коли вона потрібна нам. Кожного року приємно дивують нас своїми новими розробками. Ну, і найголовніше, – цінова політика «Агровіту» для нашого господарства є дуже лояльною
– Загалом як вам працюється в сучасних реаліях? У чому бачите різницю чи навпаки схожість між європейським та українським фермерствами?
– Частково стало працювати важче, але, враховуючи, що йде війна, то ми ще досить добре провадимо свій бізнес.
Загалом великої різниці між європейським та українським фермерствами немає. В Україні є певні переваги, серед яких: наявність високопродуктивних ґрунтів; сприятливий клімат, кваліфіковані робітники, відносно невисоке оподаткування сільськогосподарського виробництва, зручне розташування щодо ринків збуту. З технікою тут теж немає проблем, оскільки практично всі відомі бренди представлені на ринку. Сільгоспвиробництво у Німеччині має політичну підтримку з боку ЄС, високу правову захищеність і передбачуваність. Також сприятливими є наявність сучасних технологій, а також кількість пропозицій щодо кваліфікованих працівників.
Юрій ЛУГОВИЙ