20.01.2025
$
42.13
43.37
London
3.3
°С
Невелика хмарність

ПОБЛИЗУ ДРЕВНІХ МИКУЛИНЦІВ Є ДІЮЧИЙ МЛИН, ЯКОМУ ПОНАД 100 РОКІВ

13.09.2024
18:37:03
Поділитись:

У Ладичині, що на Тернопіллі, місцеві жителі мелють борошно у млині, якому понад 100 років. Зберегти млин в Микулинецькій громаді вирішив місцевий фермер Ігор Околович, інформує «Суспільне Тернопіль».

Іван Гогусь з Ладичина Микулинецької громади єдиний мельник у селі. Він працює у млині, якому понад 100 років.

Береться зерно і тут висипається на очищення, – розповідає пан Іван. Колись привозили на млин, коли не мали грошей заплатити за млин, то брали 100 кілограмів, наприклад, ту мірку зерна мельникові оплачували. Одна мірка десь приблизно 10 кілограмів зерна.

Спочатку млин працював на водяній тязі від річки, а зараз на електриці. Зберігся до наших днів в робочому стані станок для змелювання борошна. Металева таблиця на обладнанні вказує на виготовлення у місті Будапешт у 1912 році.

Це є серце млина, як кажуть, чи основа, – зазначає мельник, – Станок не має жодного підшипника. Борошно ми отримаємо грубого помолу. Щоб переробити 100 кілограмів зерна, потрібно 1,5 години.

У млині також досі збереглися жорна.

Зі ста кілограмів зерна виходить в середньому 50 кілограмів борошна першого сорту і 50 – другого, – розповідає Іван Гогусь. – Та користуються цим млином місцеві жителі з кожним роком дедалі рідше. Ті господарі, що 15-20 років тому мололи, то вже повмирали.

Млином опікується місцевий фермер Ігор Окололович. За його словами, із трьох млинів, які були у селі, зберігся лише цей. Сама будівля, ймовірно, збудована ще у 19 столітті.

Опікуюся цим млином, який перейшов, як майновий пай від колишнього колгоспу,– інформує фермер. – Люди дотепер ним ще користуються млином, бо є така традиція – вважають, що тут борошно краще виходить. До нас привозять з довколишніх сіл. Раніше більше привозили, а зараз менше».

У планах фермера – проводити в цьому млині екскурсії.
Постараємося зберегти його довше, якщо він не буде працювати за своїм призначенням то хоча б залишився як згадка про минулі часи,
ділиться планами щодо млина на майбутнє Ігор Окололович. Коли настане Перемога і до нас приїдуть туристи, вони обов’язково захочуть дізнатися про наше минуле.

 

 

Останні новини

19.01.2025
16.46.19
НА ЛЬВІВЩИНІ ВИРОБИЛИ 154,5 ТИС. ТОНН ЦУКРУ
Сезон цукроваріння у Львівській області, який стартував у серпні 2024 року, успішно завершено. Обсяг...
19.01.2025
14.14.46
У 2025 Р В УКРАЇНІ ЗМЕНШАТЬСЯ ПЛОЩІ СІВБИ СОЇ ТА РІПАКУ, АЛЕ ЗБІЛЬШАТЬ ПЛОЩІ ПІД КУКУРУДЗОЮ
У 2025 році в Україні зменшаться площі посівів сої та ріпаку, але збільшаться площі під кукуруд...
19.01.2025
13.52.20
ВАРТІСТЬ ГЕКТАРА ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ НАБЛИЖАЄТЬСЯ ДО 100 ТИСЯЧ - РЕЙТИНГ
За підсумками 2024 року гектар сільгоспугідь у 2025 році може сягнути 100 тис гривень. Про це й...
19.01.2025
12.42.36
НАЙЦУКРОВІША ПОДІЯ УКРАЇНИ – SUGAR WORLD 2025
27 лютого в Тернополі відбудеться найцукровіша подія України – Sugar World 2025. Про це повідо...
19.01.2025
12.16.02
«ЛУБНИМАШ» – ПОЄДНАННЯ ТРАДИЦІЙ ТА ІННОВАЦІЙ У ВИРОБНИЦТВІ ЕЛЕВАТОРНОГО ОБЛАДНАННЯ
Засноване в 1888 році, підприємство «ЛУБНИМАШ» є символом українського машинобудування, ...
18.01.2025
20.58.15
ЗМІНИЛИСЯ ПРАВИЛА В’ЇЗДУ ДО МОЛДОВИ
Республіка Молдова змінила вимоги до вʼїзду транспорту на свою територію. Про це повідомила&nbs...
18.01.2025
20.37.17
НАРДЕПИ ІНІЦІЮЮТЬ ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ БРОНЮВАННЯ АГРАРІЇВ
Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики звернеться до уряду щодо пита...
18.01.2025
20.06.05
В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗРОСТАТИ ЦІНИ НА ФУРАЖНУ КУКУРУДЗУ
Упродовж цього тижня в Україні продовжує домінувати підвищувальна цінова динаміка в секторі фуражної...
Всі новини