11.07.2025
$
41.82
48.98
Maumelle
28.3
°С
Місцями грози

НА ЗАКАРПАТТІ ФЕРМЕРКА УСПІШНО ПОЄДНУЄ ТЕПЛИЧНЕ І ҐРУНТОВЕ ОВОЧІВНИЦТВО

10.07.2025
17:28:40
Поділитись:

Розширення різноманіття культур – тренд, якого останнім часом дотримується багато фермерів, які займаються овочівництвом. З огляду на мінливість ринку, це досить доречно. Адже те, яка саме культура «вистрелить» у певному сезоні, подекуди важко прогнозувати навіть досвідченим експертам галузі. Натомість урізноманітнення асортименту дає змогу диверсифікувати виробництво, тим самим зменшивши ризики. Саме таку стратегію господарювання обрала Марина Зан із села Заріччя, що на Закарпатті, пише AGRONEWS.UA.

У її господарстві овочі ростуть і в теплицях, і у відкритому ґрунті. З року в рік підприємиця змінює перелік культур, доповнюючи та коригуючи його відповідно до тенденцій ринку та власних вподобань. При цьому намагається сповна використовувати можливості м’якого закарпатського клімату, вирощуючи протягом сезону на одній ділянці не одну, а кілька культур.

«Не хочу тупцювати на одному місці, бо дуже люблю експериментувати», – зауважує Марина Зан, розповідаючи про особливості свого підходу до овочівництва. Нині в її активі – близько двох гектарів площ, на яких підприємиця вирощує овочі як у відкритому ґрунті, так і в кількох теплицях. До загального переліку постійно додає нові культури, розширюючи асортимент і водночас вивчаючи, як ті чи інші овочі «почуватимуться» в умовах закарпатського клімату.

Серед асортименту господарства – цибуля та капуста різних видів, помідори та огірки, часник, кабачки та навіть баштанні культури. Останні пані Марина вирощує вже не перший рік. Торік у теплиці висадила та виростила жовту диню на 40 сотих, нині ця культура займає таку ж площу. Частину розсади висадила у теплиці з обігрівом, ще частину – у звичайних. Щоправда, у закритому ґрунті без обігріву диню висаджує пізніше – на початку травня.

«Торік жовту диню ми вирощували вперше й отримали просто неймовірний врожай. Плоди, які мали б важити від півтора до трьох кілограмів, виросли до 3–4 кілограмів. У цьому сезоні теплиці під диню накрили ще до весняних приморозків, добре їх утеплили. Висадили культуру на грядах завширшки 1 метр на початку квітня. Розсаду вирощувала в касетах. І наприкінці квітня диня вже цвіла. Цьогоріч вирощуємо диню сорту Мазін. Досі у нас на Закарпатті цей сорт був хіба в окремих господарів, тому побачимо, яким буде врожай. До речі, насіння на 20 соток площі нам надали з компанії Clause, щоб я поставила з ним своєрідний експеримент. Тому працюємо над тим, щоб отримати гарний врожай – доглядаємо, ставимо у теплиці вулики з джмелями для якісного запилення», – розповідає Марина Зан.

Власниця господарства цього року має намір висадити також кавуни сортів Карістан або Юмі. Щоправда, з обсягами площ для цієї культури поки що не визначилася: спочатку підприємиця планує висадити цибулю, якої вирощує кілька різновидів. Частину цибулі реалізують одразу ж – влітку. Для цього оптимально підходить червона цибуля, а також цибуля Кенді – ранній гібридний сорт, що вирізняється ніжним та солодким смаком та чудово підходить для салатів і споживання у сирому вигляді. Ці насадження господиня накриває агроволокном. Міжряддя цибулі мульчують.

Натомість ялтинську цибулю висаджують у відкритий ґрунт у травні. Попри те, що цей різновид цибулі, виведений у Криму, нібито набуває притаманного їй смаку лише в умовах кримського клімату, Марині Зан вдалося виростити на Закарпатті по-справжньому смачний овоч.

«Свого часу мене запевняли, що ялтинська цибуля на Закарпатті не виросте. Проте я ризикнула, й отримала просто чудовий врожай. А цьогоріч вперше планую посадити часник на 20 сотих. Не знаю, як він ростиме в наших умовах, проте я звикла експериментувати та ризикувати. Сама обираю схеми вирощування та дивлюся, що працює краще», – зазначає підприємиця.

У господарстві Марини Зан теплиці займають понад 60 сотих. Серед них – і сучасні конструкції з підігрівом, і звичайні дерев’яні.

Окрім дині, в теплицях з підігрівом господиня вирощує помідори різних сортів. Щоправда, сортове різноманіття цієї культури також змінюється з року в рік. Адже підприємиця прагне вирощувати передусім те, на що є сталий попит на ринку.

«Торік асортимент помідорів був досить великий – червоні, жовті, рожеві сорти. Позаминулого року були ще інші. А зараз висадили лише крупноплідні рожеві та жовті томати, причому це ті сорти, що дозрівають пізніше. Минулого сезону помідори вродили добре, і впоратися з ними було важкувато, тому зараз дещо зменшили їхню кількість. Є в мене також інші сорти – Мадрид, чорні, чері та інші. Деякі сорти випробовую, аби зрозуміти, чи варто їх вирощувати згодом», – каже власниця господарства.

 

Прикметно, що близько половини від загальної площі у господарстві працює «у два обороти»: за сезон господиня встигає на одній ділянці виростити дві культури. У квітні цього сезону на частині площі Марина Зан висадила ранню цибулю ранніх сортів Монастрел і Ред Флойд. А після збору врожаю на цій же ділянці ростимуть кабачки або ж капуста.

«Торік після цибулі я висаджувала червоноголову капусту. Зараз цю культуру планую посадити після озимого часнику, бо його зберемо швидше, аніж цибулю. Червоноголову капусту вирощую з розсади, а вона нині дуже гарна. Взагалі з розсади вирощую більшість культур. У нашій місцевості глинисті ґрунти, тож коли задощить, крізь глинисту кірку насіння може зовсім не прорости. За станом розсади ретельно стежу. Поливаємо її вручну, при цьому вода має бути досить теплою – 20–22 градуси», – розповідає Марина Зан.

Натомість висаджені на полях та в теплицях культури поливають за допомогою крапельного зрошування. Це важливо, адже ретельний і правильний догляд за усіма овочами протягом сезону дає змогу зрештою зібрати щедрий та якісний врожай.

Щоб забезпечити якісне запилення, у теплицях, де ростуть помідори, а тепер і диня, встановлюють вулики з джмелями. Аби забезпечити догляд та живлення, власниця господарства обирає перевірені дієві засоби. При цьому, за можливістю, надає перевагу біопрепаратам.

«Помідори уже цвітуть, а хімічних засобів для обробітку я ще жодного разу не застосовувала. Мені подобаються біопрепарати, особливо ті, в ефективності яких вже впевнилася. Використовую фунгіциди Триходермін та Планриз, які до того ж стимулюють розвиток рослин. Також застосовую біоінсектицид Боверін та інші засоби. Намагаюся випробовувати й новинки, які з’являються на ринку біопрепаратів», – зазначає пані Марина.

Загалом у цьому сезоні в господарстві Марини Зан цибуля та часник займають близько гектара площі, помідори та баштанні культури – по пів гектара. У теплицях господиня також вирощує огірки. А коли прийде пора висаджувати овочі на місце цибулі та часнику, там ростимуть переважно різні види капусти – цвітна, червоноголова, пекінська. До слова, висаджену торік «за другим колом» пекінську та червоноголову капусту господиня залишила на зиму у полі, прикривши агроволокном, і для продажу забирала овочі одразу звідти.

У господарстві є трактор, яким можна працювати як у відкритому, так і в закритому ґрунті. Проте чимало робіт досі проводиться вручну. До певних їх видів підприємиця залучає сезонних робітників. Та більшість щоденних аграрних клопотів лежить саме на її плечах.

«Вручну робимо гряди на помідори, цибулю. Помідори цього року висаджувала також практично самотужки. Робота є увесь час – підв’язую, підстригаю, обробляю… Хочеться, щоб все виросло і добре вродило. Тим паче що зі збутом гарного товару проблем немає – практично все забирають просто з двору. Минулого року так купили диню, помідори, молоду цибулю. До того ж ринок від нас за 20 кілометрів – можна вивозити вирощене й туди», – розповідає підприємиця.

Планувати організацію перероблення вирощеного врожаю Марина Зан поки що не планує, бо ринок збуту її цілком влаштовує. Розширення господарства також не на часі, адже робочих рук катастрофічно не вистачає.

«Нарощувати площ не буду, а от вдосконалювати якість точно планую. Бо де хороший товар, там і хороша ціна», – каже господиня.

Останні новини

10.07.2025
23.48.20
ВИПУСКНИКИ ЗАМІСТЬ ВАЛЬСУ ВИКОНАЛИ ГУЦУЛЬСЬКИЙ АРКАН
У Великому Глибочку, що в Білецькій громаді на Тернопіллі, в місцевій школі I-III ступенів завершенн...
10.07.2025
23.33.12
ЗУСТРІЛИСЯ З БАГАТОДІТНИМИ РОДИНАМИ
З нагоди Дня Батька у Козівській селищній раді відбулася зустріч з родинами, які у 2025 році отримал...
10.07.2025
23.17.42
У ЛАНІВЦЯХ ВІДКРИЛИ «СОЛЯНУ ВЕЖУ»
У Лановецькій громаді діє оздоровчо-туристичний простір «Соляна вежа», що не має аналогі...
10.07.2025
23.02.14
У НАРАЇВ ЗАВІТАЛИ ГОСТІ З КИЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ
У рамках загальноукраїнського проєкту «Пліч-о-пліч» Нараївська громада щиро приймала дел...
10.07.2025
22.52.15
ОТРИМАЙ ВАУЧЕР НА ОПЛАТУ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСЮ «МЕДСЕСТРИНСТВО»
З 1 вересня 2025 року стартує навчання за спеціальністю «Медсестринство» на базі Тернопі...
10.07.2025
17.28.40
НА ЗАКАРПАТТІ ФЕРМЕРКА УСПІШНО ПОЄДНУЄ ТЕПЛИЧНЕ І ҐРУНТОВЕ ОВОЧІВНИЦТВО
Розширення різноманіття культур – тренд, якого останнім часом дотримується багато фермерів, як...
10.07.2025
17.01.29
УРОЖАЙНІСТЬ ОЗИМОГО ЯЧМЕНЮ В ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ ЦЬОГОРІЧ КОЛИВАЄТЬСЯ ВІД 5 ДО 7 Т/ГА
Три області на заході України долучилися до збиральної кампанії 2025, на Львівщині, Волині та Букови...
10.07.2025
16.44.49
МІЗУНСЬКА ФЕРМА ПЕРШОЮ НА ПРИКАРПАТТІ СЕРТИФІКУВАЛА ВИРОБНИЦТВО ОВЕЧОЇ БРИНДЗІ
Фермерське господарство «Дубовий кут» першим на Івано-Франківщині отримало сертифікат ге...
Всі новини