У фермерському господарстві зі Львівщини демонструють на практиці, що вирощування обліпихи – це вигідна справ. Попри те, що обліпиха у нашій країні залишається нішевою культурою, на внутрішньому ринку на цю ягоду спостерігається сталий попит. Понад те, у неї є високий експортний потенціал, стверджують фахівці. Адже обліпиху використовують не лише в харчовій, а й у фармакологічній та косметичній промисловості. Про це повідомляє techhoriculture, пише AGRONEWS.UA.
Ще один вагомий доказ на користь обліпихи полягає у тому, що догляд за цією культурою порівняно нескладний. Утім, найкраще про всі аспекти її промислового вирощування, звісно, можуть розповісти ті, хто практикує цю справу. Уже понад десять років обліпиху вирощують у фермерському господарстві «Ромалін», що працює на Львівщині.
Як розповідає директор ФГ «Ромалін» Роман ТАНЧУК, за цей період там встигли не лише зібрати цілу колекцію сортів обліпихи, а й визначити серед них своїх «фаворитів».
Зараз у фермерському господарстві на 30 га росте одинадцять сортів обліпихи. Частину з них там уже розпочали самотужки розмножувати, вирощуючи саджанці. А в майбутньому мають намір офіційно зареєструвати кілька сортів – «вихідців» із дикоросів, розповідає Роман Танчук:
“Свого часу ми випробували чимало сортів обліпихи, і частина з них дуже сподобалася. Гарні результати в наших умовах отримали, вирощуючи сорти латвійської селекції Марія Брувеле, Єва і Тетяна. Добре зарекомендував себе також сорт Лейкора. ”.
Основні площі у фермерському господарстві займають сорти Лейкора, Єва, Марія Брувеле та Карпатська. Інші вирощують на невеликих дослідних ділянках, щоб вивчити особливості та зробити висновки щодо доцільності подальшого культивування.
В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.
Поки що у господарстві обходяться без поливу насаджень. Поблизу плантації відсутні відкриті водойми, звідки можна було б брати воду для цих потреб. Утім, обліпиха – це культура, яку можна вирощувати без додаткового зрошування площ.
Натомість захисту від хвороб та шкідників ця культура потребує. Наразі у господарстві намагаються працювати на випередження та вживати профілактичних заходів. Це дає змогу зменшити обсяги внесення препаратів, зауважує очільник фермерського господарства:
У процесі догляду за обліпиховим садом в ФГ «Ромалін» застосовують «традиційну» техніку: трактор, косарку, мульчувач. У рядках скошують бур’ян косаркою, міжряддя мульчують.
Найвідповідальніший період у саду – збір врожаю. До цього процесу залучають працівників, які з допомогою електричних секаторів зрізують гілочки з ягодами та вкладають їх у ящики. Заповнені місткості спрямовують на заморожування.
І вже після того відбувається процес первинного перероблення ягід. Доти, як у господарстві придбали лінію для перероблення, вирощене реалізували разом з гілочками. Нині ж сучасне обладнання дає змогу забезпечити якісне перероблення.
“Ягоду, яка надходить з поля, заморожуємо шоковим методом за температури мінус 35 градусів. Потому ставимо на зберігання до холодильника, де вона перебуває за температури -18–20 °C до того часу, доки не розпочинається перероблення. Заморожуємо врожай у звичайній морозильній камері, де встановлена необхідна температура. А згодом, коли завершуємо основні роботи в саду, беремося за перероблення зібраного. У переробному цеху встановили обладнання від компанії Insortex, на якому відбувається процес обтрушування, очищення та калібрування обліпихи. Підготовану ягоду пакуємо у мішки, у яких згодом її реалізуємо”, – розповідає Роман Танчук.
Врожай, вирощений у господарстві «Ромалін», поки що реалізують в Україні. Однак, у перспективі мають намір розвивати й експортний напрямок. Наразі вже відбулася низка перемовин із представниками переробної галузі з Німеччини та Польщі, у яких є інтерес до української ягідної продукції. Але для того, щоб укладати експортні угоди та чітко їх виконувати, потрібні великі товарні партії обліпихи. Тож над цим у господарстві планують працювати.
Натомість про вторинне перероблення обліпихи поки що не йдеться. Наразі підприємці вивчають особливості виробництва соків, джемів, пастили та іншої продукції з цих ягід, розглядаючи цей напрямок як перспективу далекого майбутнього.
З огляду на те, що переробні підприємства купують обліпиху для різних цілей, нині у господарстві значну увагу приділяють вивченню особливостей сортів. Там планують провести детальні лабораторні дослідження ягід, щоб згодом пропонувати переробникам оптимальні сорти для харчової, фармацевтичної, косметичної чи інших сфер.
В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.