10.07.2025
$
41.77
48.84
London
23
°С
Невелика хмарність

НА ЛЬВІВЩИНІ УСПІШНО ВИРОЩУЮТЬ ОБЛІПИХУ

07.04.2025
11:13:56
Поділитись:

У фермерському господарстві зі Львівщини демонструють на практиці, що вирощування обліпихи – це вигідна справ. Попри те, що обліпиха у нашій країні залишається нішевою культурою, на внутрішньому ринку на цю ягоду спостерігається сталий попит. Понад те, у неї є високий експортний потенціал, стверджують фахівці. Адже обліпиху використовують не лише в харчовій, а й у фармакологічній та косметичній промисловості. Про це повідомляє techhoriculture, пише AGRONEWS.UA.

 

Ще один вагомий доказ на користь обліпихи полягає у тому, що догляд за цією культурою порівняно нескладний. Утім, найкраще про всі аспекти її промислового вирощування, звісно, можуть розповісти ті, хто практикує цю справу. Уже понад десять років обліпиху вирощують у фермерському господарстві «Ромалін», що працює на Львівщині.

Як розповідає директор ФГ «Ромалін» Роман ТАНЧУК, за цей період там встигли не лише зібрати цілу колекцію сортів обліпихи, а й визначити серед них своїх «фаворитів».

Зараз у фермерському господарстві на 30 га росте одинадцять сортів обліпихи. Частину з них там уже розпочали самотужки розмножувати, вирощуючи саджанці. А в майбутньому мають намір офіційно зареєструвати кілька сортів – «вихідців» із дикоросів, розповідає Роман Танчук:

“Свого часу ми випробували чимало сортів обліпихи, і частина з них дуже сподобалася. Гарні результати в наших умовах отримали, вирощуючи сорти латвійської селекції Марія Брувеле, Єва і Тетяна. Добре зарекомендував себе також сорт Лейкора. ”.

 

Основні площі у фермерському господарстві займають сорти Лейкора, Єва, Марія Брувеле та Карпатська. Інші вирощують на невеликих дослідних ділянках, щоб вивчити особливості та зробити висновки щодо доцільності подальшого культивування.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Поки що у господарстві обходяться без поливу насаджень. Поблизу плантації відсутні відкриті водойми, звідки можна було б брати воду для цих потреб. Утім, обліпиха – це культура, яку можна вирощувати без додаткового зрошування площ.

Натомість захисту від хвороб та шкідників ця культура потребує. Наразі у господарстві намагаються працювати на випередження та вживати профілактичних заходів. Це дає змогу зменшити обсяги внесення препаратів, зауважує очільник фермерського господарства:

У процесі догляду за обліпиховим садом в ФГ «Ромалін» застосовують «традиційну» техніку: трактор, косарку, мульчувач. У рядках скошують бур’ян косаркою, міжряддя мульчують.

Найвідповідальніший період у саду – збір врожаю. До цього процесу залучають працівників, які з допомогою електричних секаторів зрізують гілочки з ягодами та вкладають їх у ящики. Заповнені місткості спрямовують на заморожування.

І вже після того відбувається процес первинного перероблення ягід. Доти, як у господарстві придбали лінію для перероблення, вирощене реалізували разом з гілочками. Нині ж сучасне обладнання дає змогу забезпечити якісне перероблення.

“Ягоду, яка надходить з поля, заморожуємо шоковим методом за температури мінус 35 градусів. Потому ставимо на зберігання до холодильника, де вона перебуває за температури -18–20 °C до того часу, доки не розпочинається перероблення. Заморожуємо врожай у звичайній морозильній камері, де встановлена необхідна температура. А згодом, коли завершуємо основні роботи в саду, беремося за перероблення зібраного. У переробному цеху встановили обладнання від компанії Insortex, на якому відбувається процес обтрушування, очищення та калібрування обліпихи. Підготовану ягоду пакуємо у мішки, у яких згодом її реалізуємо”, – розповідає Роман Танчук.

Врожай, вирощений у господарстві «Ромалін», поки що реалізують в Україні. Однак, у перспективі мають намір розвивати й експортний напрямок. Наразі вже відбулася низка перемовин із представниками переробної галузі з Німеччини та Польщі, у яких є інтерес до української ягідної продукції. Але для того, щоб укладати експортні угоди та чітко їх виконувати, потрібні великі товарні партії обліпихи. Тож над цим у господарстві планують працювати.

Натомість про вторинне перероблення обліпихи поки що не йдеться. Наразі підприємці вивчають особливості виробництва соків, джемів, пастили та іншої продукції з цих ягід, розглядаючи цей напрямок як перспективу далекого майбутнього.

З огляду на те, що переробні підприємства купують обліпиху для різних цілей, нині у господарстві значну увагу приділяють вивченню особливостей сортів. Там планують провести детальні лабораторні дослідження ягід, щоб згодом пропонувати переробникам оптимальні сорти для харчової, фармацевтичної, косметичної чи інших сфер.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Останні новини

10.07.2025
11.41.41
НЕЗВАЖАЮЧИ НА РОЗГОРТАННЯ ЖНИВ, ЗРОСТАЮТЬ ЦІНИ НА ФУРАЖНУ ПШЕНИЦЮ
Упродовж цього тижня в портах України закупівельні ціни, за даними «АПК-ІНФОРМ»,&nb...
10.07.2025
10.44.41
100 РОКІВ – ЦЕ ЦІЛА ЕПОХА
Століття – це  низка історичних подій, 100 років – це довгий і тернистий  житт...
10.07.2025
10.32.48
ВШАНУВАЛИ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ ТА ПОЛЕГЛИХ ГЕРОЇВ
Поминальна панахида за вічний спокій душ усіх, хто віддав своє життя за волю України, відбулася біля...
10.07.2025
10.22.58
ДЕНЬ ДОНОРА У КОЗЛІВСЬКОМУ ЛІЦЕЇ
Цього року День донора в Козлівському ліцеї пройшов особливо яскраво та творчо! Учні школи долучилис...
10.07.2025
10.15.02
ВІДБУЛОСЯ СВЯТО «ЛІТО, СОНЦЕ І ДИТЯЧИЙ СМІХ»
У Васильковецькій громаді в ЗЗСО І-ІІІ ступенів села Нижбірок відбулося яскраве та веселе свято для ...
10.07.2025
09.54.42
БІЛЕЦЬКА ГРОМАДА ВІТАЄ ВОЇНА ОЛЕКСАНДРА ГРИЦИШИНА З ПОЧЕСНОЮ ВІДЗНАКОЮ!
Від імені жителів Білецької громади та особисто від сільського голови Дмитра Малика щиро вітаємо мол...
10.07.2025
09.39.25
ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВИЙ ВИСТАВКОВИЙ ЗАЛ «ІСТОРІЯ БЕРЕЖАН: ЛЮДИ, ПОДІЇ БУДІВЛІ»
У Бережанському краєзнавчому музеї відбулася подія, сповнена змісту, пам’яті та гордості, адже...
09.07.2025
22.03.39
НАЙУРОЖАЙНІШИЙ ГІБРИД РІПЧАСТОЇ ЦИБУЛІ ДЛЯ ВІДКРИТОГО ҐРУНТУ
Гібрид ріпчастої цибулі Седона, іспанського типу, у господарстві «С-Альфа Грин»  (Х...
Всі новини