22.07.2025
$
41.77
48.87
Maumelle
33.9
°С
Невелика хмарність

НА ЛЬВІВЩИНІ УСПІШНО ВИРОЩУЮТЬ ОБЛІПИХУ

07.04.2025
11:13:56
Поділитись:

У фермерському господарстві зі Львівщини демонструють на практиці, що вирощування обліпихи – це вигідна справ. Попри те, що обліпиха у нашій країні залишається нішевою культурою, на внутрішньому ринку на цю ягоду спостерігається сталий попит. Понад те, у неї є високий експортний потенціал, стверджують фахівці. Адже обліпиху використовують не лише в харчовій, а й у фармакологічній та косметичній промисловості. Про це повідомляє techhoriculture, пише AGRONEWS.UA.

 

Ще один вагомий доказ на користь обліпихи полягає у тому, що догляд за цією культурою порівняно нескладний. Утім, найкраще про всі аспекти її промислового вирощування, звісно, можуть розповісти ті, хто практикує цю справу. Уже понад десять років обліпиху вирощують у фермерському господарстві «Ромалін», що працює на Львівщині.

Як розповідає директор ФГ «Ромалін» Роман ТАНЧУК, за цей період там встигли не лише зібрати цілу колекцію сортів обліпихи, а й визначити серед них своїх «фаворитів».

Зараз у фермерському господарстві на 30 га росте одинадцять сортів обліпихи. Частину з них там уже розпочали самотужки розмножувати, вирощуючи саджанці. А в майбутньому мають намір офіційно зареєструвати кілька сортів – «вихідців» із дикоросів, розповідає Роман Танчук:

“Свого часу ми випробували чимало сортів обліпихи, і частина з них дуже сподобалася. Гарні результати в наших умовах отримали, вирощуючи сорти латвійської селекції Марія Брувеле, Єва і Тетяна. Добре зарекомендував себе також сорт Лейкора. ”.

 

Основні площі у фермерському господарстві займають сорти Лейкора, Єва, Марія Брувеле та Карпатська. Інші вирощують на невеликих дослідних ділянках, щоб вивчити особливості та зробити висновки щодо доцільності подальшого культивування.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Поки що у господарстві обходяться без поливу насаджень. Поблизу плантації відсутні відкриті водойми, звідки можна було б брати воду для цих потреб. Утім, обліпиха – це культура, яку можна вирощувати без додаткового зрошування площ.

Натомість захисту від хвороб та шкідників ця культура потребує. Наразі у господарстві намагаються працювати на випередження та вживати профілактичних заходів. Це дає змогу зменшити обсяги внесення препаратів, зауважує очільник фермерського господарства:

У процесі догляду за обліпиховим садом в ФГ «Ромалін» застосовують «традиційну» техніку: трактор, косарку, мульчувач. У рядках скошують бур’ян косаркою, міжряддя мульчують.

Найвідповідальніший період у саду – збір врожаю. До цього процесу залучають працівників, які з допомогою електричних секаторів зрізують гілочки з ягодами та вкладають їх у ящики. Заповнені місткості спрямовують на заморожування.

І вже після того відбувається процес первинного перероблення ягід. Доти, як у господарстві придбали лінію для перероблення, вирощене реалізували разом з гілочками. Нині ж сучасне обладнання дає змогу забезпечити якісне перероблення.

“Ягоду, яка надходить з поля, заморожуємо шоковим методом за температури мінус 35 градусів. Потому ставимо на зберігання до холодильника, де вона перебуває за температури -18–20 °C до того часу, доки не розпочинається перероблення. Заморожуємо врожай у звичайній морозильній камері, де встановлена необхідна температура. А згодом, коли завершуємо основні роботи в саду, беремося за перероблення зібраного. У переробному цеху встановили обладнання від компанії Insortex, на якому відбувається процес обтрушування, очищення та калібрування обліпихи. Підготовану ягоду пакуємо у мішки, у яких згодом її реалізуємо”, – розповідає Роман Танчук.

Врожай, вирощений у господарстві «Ромалін», поки що реалізують в Україні. Однак, у перспективі мають намір розвивати й експортний напрямок. Наразі вже відбулася низка перемовин із представниками переробної галузі з Німеччини та Польщі, у яких є інтерес до української ягідної продукції. Але для того, щоб укладати експортні угоди та чітко їх виконувати, потрібні великі товарні партії обліпихи. Тож над цим у господарстві планують працювати.

Натомість про вторинне перероблення обліпихи поки що не йдеться. Наразі підприємці вивчають особливості виробництва соків, джемів, пастили та іншої продукції з цих ягід, розглядаючи цей напрямок як перспективу далекого майбутнього.

З огляду на те, що переробні підприємства купують обліпиху для різних цілей, нині у господарстві значну увагу приділяють вивченню особливостей сортів. Там планують провести детальні лабораторні дослідження ягід, щоб згодом пропонувати переробникам оптимальні сорти для харчової, фармацевтичної, косметичної чи інших сфер.

В однорічного саджанця обліпихи міцний корінь виростає через два роки. Саме на третій рік на кущах зазвичай дозрівають перші ягоди. А повноцінний врожай обліпихи можна зібрати через 4–5 років після висаджування.

Останні новини

22.07.2025
20.01.12
СЕЗОН ЧЕРЕШНІ ЗАВЕРШУЄТЬСЯ ВИСОКИМИ ЦІНАМИ
Більшість садівників України минулого тижня заявили про завершення сезону реалізації череш...
22.07.2025
11.02.12
ОДНЕ ПОЛЕ – БЕЗМЕЖНІ МОЖЛИВОСТІ! «АГРО ТЕРНОПІЛЬ»: НОВИЙ РІВЕНЬ ДНЯ ПОЛЯ ВІД AGRO TEAM!
AGRO TEAM анонсує День Поля «АГРО ТЕРНОПІЛЬ», який відбудеться 24-25 вере...
22.07.2025
10.04.52
ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ДЕНЬ ЦУКРОВОГО БУРЯКА 2025 – ЗОВСІМ СКОРО!
14 серпня 2025 року на Демо-полігоні Західного Бугу, що в с. Гаї-Суходільські Львівської області від...
22.07.2025
08.23.41
М’ЯТА ТА ЕВКАЛІПТ ДОПОМОЖУТЬ ЗНИЗИТИ ТЕПЛОВИЙ СТРЕС У КОРІВ
Деякі рослини можуть бути корисними для зниження впливу теплового стресу у корів й їх можна використ...
22.07.2025
08.04.39
В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗНИЖУВАТИСЬ ЦІНИ НА КАРТОПЛЮ
В Україні спостерігається подальше зниження відпускних цін на картоплю врожаю 2025 ро...
21.07.2025
20.20.14
УКРЗАЛІЗНИЦЯ У СЕРПНІ ЗМІНИТЬ УМОВИ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПОРОЖНІХ ВАГОНІВ
Із 8 серпня наберуть чинності зміни до договору про надання послуг з організації перевезень вантажів...
21.07.2025
19.54.59
ЦІНИ НА ПРОДОВОЛЬЧУ ПШЕНИЦЮ ДОСЯГЛИ $230/Т
Ціни на продовольчу пшеницю досягли $230/т, що на $10 вище, ніж минулого тижня. Підтримку цінам нада...
21.07.2025
12.47.09
ЕФЕКТИВНИЙ ЗАХИСТ У СКЛАДНИХ УМОВАХ: ЯК UKRAVIT ВІДПОВІДАЄ НА ВИКЛИКИ ЧАСУ ТА ПОТРЕБИ АГРАРІЇВ
На Форумі аграрних інновацій «Нове зернятко», про який піде мова в черговому випуску жур...
Всі новини