11.07.2025
$
41.82
48.98
Maumelle
27.8
°С
Місцями грози

МІЗУНСЬКА ФЕРМА ПЕРШОЮ НА ПРИКАРПАТТІ СЕРТИФІКУВАЛА ВИРОБНИЦТВО ОВЕЧОЇ БРИНДЗІ

10.07.2025
16:44:49
Поділитись:

Фермерське господарство «Дубовий кут» першим на Івано-Франківщині отримало сертифікат географічного зазначення овечої бриндзі, повідомляє iftourism.com. 

Ферма «Дубовий кут» розташована в урочищі Поляна на околиці села Новий Мізунь Вигодської громади. Навколо – гори, річка, свіже повітря. Тут виробляють високогірні екологічні сири, а ще відновлюють забуті традиції.

 

Вівчарством подружжя Василя та Оксани Лучків займаються вже 13 років, вісім з них роблять сири з овечого молока.

Загальна площа господарства близько 3-х гектарів, поділена на окремі зони – для туристів та вівчарів. Ферма відкрита відносно недавно, зараз тут виготовляють 9 видів сирів.

 

На території господарства розташований музей. Це батьківська хата господарів ферми, збудована ще 1818 р. і перенесена зі Старого Мізуня.

Сама оселя складається з кількох кімнат, у яких відтворено автентичний побут і колорит. 

Фермери не тільки займаються сироварінням, але працюють з туристами, для яких створені всі умови для відпочинку на природі.

Довідково.

Гуцульська овеча бриндзя - перший сертифікований в Україні продуктякий отримав статус географічного зазначення, що підтверджує його унікальність та традиційність виробництва в певному регіоні.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення було подано громадською спілкою «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів» 19 грудня 2018 року. Свідоцтво про реєстрацію видане 11 листопада 2019 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів».

Гуцульська овеча бриндзя як географічне зазначення, охоплює території Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей України, зокрема регіон Гуцульщина.

Географічне зазначення - назва продукту, яка ідентифікує товар, що походить з певної країни, території, регіону або місцевості, особлива якість, репутація та інші важливі характеристики якого значною мірою пов'язані із його географічним походженням.

Унікальність овечої бриндзі полягає в тому, що сир готують з сирого овечого молока за технологією, яка є незмінною вже понад 500 років. Молоко від аборигенної породи овець, що випасаються на найвисокогірніших в Україні полонинах вбирає в себе цілющі властивості червонокнижних рослин та гірських ягід. Всі процеси пов'язані з виробництвом овечої бриндзі відбуваються без термічної обробки. Це сприяє збереженню всіх бактерій і мікроелементів у сирі, які є дуже корисними для здоров'я людини.

Останні новини

10.07.2025
23.48.20
ВИПУСКНИКИ ЗАМІСТЬ ВАЛЬСУ ВИКОНАЛИ ГУЦУЛЬСЬКИЙ АРКАН
У Великому Глибочку, що в Білецькій громаді на Тернопіллі, в місцевій школі I-III ступенів завершенн...
10.07.2025
23.33.12
ЗУСТРІЛИСЯ З БАГАТОДІТНИМИ РОДИНАМИ
З нагоди Дня Батька у Козівській селищній раді відбулася зустріч з родинами, які у 2025 році отримал...
10.07.2025
23.17.42
У ЛАНІВЦЯХ ВІДКРИЛИ «СОЛЯНУ ВЕЖУ»
У Лановецькій громаді діє оздоровчо-туристичний простір «Соляна вежа», що не має аналогі...
10.07.2025
23.02.14
У НАРАЇВ ЗАВІТАЛИ ГОСТІ З КИЇНСЬКОЇ ГРОМАДИ
У рамках загальноукраїнського проєкту «Пліч-о-пліч» Нараївська громада щиро приймала дел...
10.07.2025
22.52.15
ОТРИМАЙ ВАУЧЕР НА ОПЛАТУ НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСЮ «МЕДСЕСТРИНСТВО»
З 1 вересня 2025 року стартує навчання за спеціальністю «Медсестринство» на базі Тернопі...
10.07.2025
17.28.40
НА ЗАКАРПАТТІ ФЕРМЕРКА УСПІШНО ПОЄДНУЄ ТЕПЛИЧНЕ І ҐРУНТОВЕ ОВОЧІВНИЦТВО
Розширення різноманіття культур – тренд, якого останнім часом дотримується багато фермерів, як...
10.07.2025
17.01.29
УРОЖАЙНІСТЬ ОЗИМОГО ЯЧМЕНЮ В ЗАХІДНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ ЦЬОГОРІЧ КОЛИВАЄТЬСЯ ВІД 5 ДО 7 Т/ГА
Три області на заході України долучилися до збиральної кампанії 2025, на Львівщині, Волині та Букови...
10.07.2025
16.44.49
МІЗУНСЬКА ФЕРМА ПЕРШОЮ НА ПРИКАРПАТТІ СЕРТИФІКУВАЛА ВИРОБНИЦТВО ОВЕЧОЇ БРИНДЗІ
Фермерське господарство «Дубовий кут» першим на Івано-Франківщині отримало сертифікат ге...
Всі новини