17.05.2024
$
39.43
42.85
Columbus
24.4
°С
Невелика хмарність

Леся Галилуйко: «НАШЕ СЕЛО ЖИВЕ ЗАВДЯКИ ТОВАРИСТВУ «АГРО-МЛИН», ЯКЕ ДАЄ ЛЮДЯМ І РОБОТУ, І ЗАРПЛАТУ»

11.10.2022
13:45:20
Поділитись:

Село Іванівка від вересня 2015 року ввійшло у склад Підволочиської селищної громади. В цьому населеному пункті зареєстровано близько 800 жителів, але через повномасштабну війну багато-хто виїхав. Щороку кількість населення зменшується.
Вже третій рік старостою села працює Леся Галилуйко.
– Наразі наше село живе завдяки товариству «Агро-Млин», яке дає людям роботу і зарплату, – підкреслює вона. – Сусідні села нам заздрять, бо ми маємо де заробити гроші.
Про ТОВ «Агро-Млин» і його керівника Богдана Олійника місцеві жителі говорять лише хороше.
– Це дійсно великі господарі, які належним чином обробляють і землю, і сад, збираючи прекрасні врожаї, – каже пані Леся. – В Іванівці «Агро-Млин» обробляє близько 1320 га. Це 90% розпайованих земель. Вони в нас є основними аграріями. Я як староста, перебуваючи третій рік на цій посаді, приємно вражена їхньою роботою. До них завжди можна звернутися за допомогою, порадами, знаючи, що ніколи не відмовлять.
Жінка наголошує на тому, що попри важкий воєнний рік, товариство не лише не зменшило орендної виплати за паї, а й вчасно почало розраховуватися з людьми. Це великий плюс.
– Але найбільша вдячність – за створені робочі місця, – зазначає Леся Галилуйко. – В залежності від сезону у товаристві працює від 50 до 70 людей. Для нашого села це є багато. Жителі працевлаштовані, вчасно отримують заробітну плату. До речі, немалу. Робочі навіть жартують із цього приводу, мовляв, навіщо їхати за кордон, коли є така хороша зарплата.
Нещодавно староста Іванівки разом із керівництвом «Агро-Млина» обговорили питання реконструкції місцевої каплички. Відповідь була швидкою і позитивною – одразу ж почали звозити потрібні матеріали. Як тільки дозволять погодні умови, то розпочнуть відновлення каплички.
На території Іванівки розміщений сад, площею 30 га, який за останні 5 років змінився до невпізнання. Тут вирощують яблуні та вишні за новітніми технологіями і отримують високі врожаї. А ще 5 років тому на цьому місці був старий запущений сад, який взагалі не родив. На збір урожаю ходить до 70 місцевих жителів.
– З приходом Павла Хруща на посаду директора відбулись зміни в кращу та відчутну сторону не тільки для «Агро-Млина», а й для жителів нашого села, – додає Леся Галилуйко. – Збільшилась заробітна плата, відбулась реконструкція току, тракторної бригади, ваги. Заклали новий сад, удосконалюють старий. Я інколи до нього жартома кажу: чи є таке місце в Іванівці, де ще Хрущ нічого не змінив? Все приводить в порядок. Це дійсно господар з великої літери.
В Іванівці мирно співіснують віруючі трьох конфесій. Є церкви Різдва Івана Хрестителя (1827; мурована) та святого Юра (2001; мурована), Дім молитви, каплички на честь 10-ї річниці Незалежності України і приїзду в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ, «фігура» на честь проголошення Незалежності України (1992).
Діють Будинок культури, бібліотека, ФАП, відділення зв’язку.
– Раніше в нас була ЗОШ І-ІІІ ступенів, але у зв’язку з малою кількістю учнів, цього року її понизили в ступені і вона стала Іванівською гімназією, – каже пані староста. – Вчителі працюють всі, як і раніше. Їх ніхто не скорочував.
З початком повномасштабної війни у ЗСУ пішли служити 17 чоловік із Іванівки.
– Були поранені, важкопоранені, але Богу дякувати, усі живі і зараз проходять реабілітацію, – каже Леся Галилуйко. – Односельці збирають нашим захисникам продукти, передають посилки. Нещодавно зібрали кошти, придбали і передали генератор. Одному із воїнів-односельців купили автомобіль і доставили на передову.
Наприкінці лютого Іванівка прийняла чимало переселенців, які перебували тут транзитом. Наразі залишилося 7 осіб, троє з яких планують тут жити. Місцеві допомагають їм продуктами, дровами тощо.
– Окрім найбільшого орендаря земель ТОВ «Агро-Млин», у нас є одноосібники, які мають по 10 га землі, – каже пані староста. – Вони теж допомагають селу в міру своїх можливостей. Мій син на своїй присадибній ділянці займається вирощуванням квітів, має теплиці. В перспективі планує створити до 10 робочих місць.
Головною проблемою в Іванівці є дороги та вулиці, які потребують ремонту. Його планували провести цього року. Вже навіть кошти виділили, але через війну нічого не вийшло. Два роки тому Підволочиська селищна рада зробила асфальтовану вулицю, яка веде до церкви, на кладовище, до школи. Наразі в Іванівці люди збирають врожаї, підтримують воїнів і моляться за якнайшвидшу перемогу.
Леся ЗАМОРСЬКА

Останні новини

25.03.2024
22.25.45
ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ
Підвищення ефективності сільськогосподарського землекористування в умовах ринкової економіки стало н...
24.03.2024
19.31.10
МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЙОГО ГОСПОДАРЧИЙ ФЕНОМЕН
Історична епоха кінця ХІХ і початку ХХ століть ознаменувалася для українців Галичини виходом зі сист...
17.03.2024
13.59.28
ТОВ «БОНІФРУТ» ЗІБРАВ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР З ВИРОЩУВАННЯ ПОЛУНИЦЬ
Понад 100 сільгоспвиробників, які вже працюють з ТОВ «БОНІФРУТ» (докладніше про під...
12.03.2024
15.26.11
«ПОДОЛЯНКА-К» – ГОСПОДАРКА, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ
Про це фермерське господарство,  що в селі Розношинці Тернопільського району вже розповідав &la...
06.03.2024
01.15.57
ЦУКРОВА КОНФЕРЕНЦІЯ SUGAR WORLD 2024 ВІДБУЛАСЯ У ТЕРНОПОЛІ
Понад 150 виробників і переробників цукрових буряків, незалежних експертів та представників комерцій...
29.02.2024
11.37.58
Очікування Сезону 2024
22-23 лютого 2024 р. на базі Хоростківського та Радехівського підрозділів були проведені семінари-на...
28.02.2024
08.07.50
РОЗШИРЕНУ ЛІНІЙКУ СПІВПРАЦІ АГРАРІЯМ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ЗАПРОПРОНУВАВ «АГРОРЕСУРС»
Компанія «Агроресурс» – один з основних операторів на ринку України, метою як...
27.02.2024
13.03.05
НАГОРОДИЛИ ЛАУРЕАТІВ КОНКУРСУ «ЛЮДИНА РОКУ-2023»
Нагородження лауреатів конкурсу «Людина року-2023» на Тернопіллі відбулося 18 лютого 202...
Всі новини