23.11.2024
$
41.32
42.99
Dublin
7.2
°С
Суцільна хмарність

Чверть століття будує печі, грубки та каміни

07.03.2021
13:56:14
Поділитись:

Вже понад 25 років тернополянин Олексій Милиньчук будує печі, грубки, каміни, тандири та барбекю. Каже, що давно збився з ліку, скільки їх набудував чи відреставрував. Мав замовників не лише в Тернопільській області, а й Києві і, навіть, у Польщі. До речі, свій перший камін збудував саме у Польщі, де був на заробітках. Тандири та барбекю будував для тернопільських ресторанів «Лемківська хата» й «Хутір».

Камін може обігріти 2 поверхи

Хоч за спеціальністю пан Олексій є залізничником, проте за покликанням – майстер-будівельник. За 7 років заробітків у Польщі разом із кількома помічниками збудував 18 двоповерхових будинків «з нуля».

  • Мій батько був трактористом, будівельником, ковалем, столяром і грав на гармошці, – каже чоловік. – Він любив робити лише якусь одну роботу. Я змалку бачив, як і що він робив, проте печі і грубки тато ніколи не ставив. Вперше я побачив як будують грубку, коли був десь у 7 класі. Її в нашій хаті ставив мамин двоюрідний брат. Він був знаним пічником на всю околицю. Я йому допомагав, подавав матеріали, підмітав. Тоді не було болгарок, тож цеглу він розбивав молотком, а я підмітав за ним, мішав глину з піском.

Свій перший камін Олексій Милиньчук зробив у Польщі в 1995 році. Сам замовник добре знав, як збудувати камін, мав відповідні креслення.

  • Камін – це вогонь, обгороджений залізом, – пояснює майстер. – Те, що останнім часом найбільше замовляють, – це імітація каміна. Бо колись всі європейські замки обігрівалися камінами. Там була продумана ціла система: камін розпалювали у підвалі, а через всі палати проходили теплові рукави – комини, які йшли зигзагами в стінах і нагрівали їх. Тому величезні зали обігрівалися за рахунок гарячих стін чи підлоги.

За словами пана Олексія, якщо збудувати правильний сучасний камін з турбіною, то можна обігріти навіть два поверхи.

Цікаве замовлення мав чоловік у Києві. Там він збудував камін, який обігрівав перший поверх, а на другому ще й лежанку і кімнати, при чому лежанку за старою технологією майстер обліпив глиною з кінським гноєм.

Грубка найбільше акумулює тепло

Останнім часом через здорожчання природного газу багато-хто переходить на твердопаливні котли, а то й повертається до кахельних грубок і печей.

  • Нещодавно я реставрував дві грубки у селі Курівці, – розповідає пічник. – Коли здер глину, то був дуже здивований, адже грубка була вимурувана з теребовлянського каменю, яким зараз обкладають фасади. Ці плоскі камінчики були викладені один на другий і простояли від війни. Я перештукатурив ті дві грубки, вирівняв кути і вони досі служать.

Найпростішу кахельну грубку можна поставити за тиждень, а дещо складнішу – за місяць. На камін потрібно до двох тижнів. Все залежить від складності. От, наприклад, дуже цікавий овальний камін пан Олексій робив у с. Біла. Це замовлення виконував два тижні, бо зверху обкладав його мармуром.

  • На мою думку, найкращою для обігріву є саме грубка, хоч я можу зробити  і камін, і піч для хліба, і тандир, – каже пічник. – Бо грубка – це як заряджений акумулятор автомобіля. Коли ти її напалив, то вона гріє майже добу.

Будував тандити для ресторанів

У тернопільському літньому барі «Лемківський двір» Олексій Милиньчук збудував цілий комплекс – кухню з блятами, а замість грубки зробив коптильню, в якій досі коптять рибу і м'ясо. Тоді мангал, завдовжки два метри, в якому за один раз можна приготувати до 70 шашликів. Комплекс завершує тандир, куди одночасно можна завантажити 79 шашликів, а час їх приготування всього 12 хвилин.

  • Особливість тандира в тому, що він будується у формі бочки з цегли-шамотки, розпалюється внизу, – каже майстер. – Шашлик у ньому вішають, а не кладуть.

У ресторані «Хутір» Олексій Милиньчук будував гігантську піч, на якій готують великі казани з їжею. З-поміж його робіт і помпейська піч, яку використовують спеціально для випічки піци.

Знайти майстра можна на «Фейсбуці» або ж зателефонувавши за номером: 098 997 56 05.

Леся Заморська

Останні новини

22.11.2024
21.49.54
У ДЕРЖАВНОМУ АГРАРНОМУ РЕЄСТРІ З'ЯВИТЬСЯ СИСТЕМА ОПОВІЩЕННЯ ДЛЯ БДЖОЛЯРІВ
Законодавчо на державному рівні анонсовано врегулювання питання щодо запобігання загибелі бджіл від ...
22.11.2024
18.51.32
НА ТЕРНОПІЛЛІ З'ЯВИТЬСЯ ЗАВОД ХАРЧОВИХ НАПІВФАБРИКАТІВ
Завод із виробництва харчових продуктів на основі тіста планують побудувати на Тернопіллі до літа 20...
22.11.2024
14.55.33
ВИРОЩУВАТИ СОЮ БЕЗ ГМО АГРАРІЯМ ВИГІДНІШЕ, ПРОТЕ ПОПИТ НА КУЛЬТУРУ МОЖЕ БУТИ ОБМЕЖЕНИЙ
Експортні закупівельні ціни на сою падають в Україні третій тиждень поспіль. Це дозволяє опускати ці...
22.11.2024
14.21.19
ЄВРОПЕЙСЬКІ ІМПОРТЕРИ НАРАЗІ НЕ ПОСПІШАЮТЬ КУПУВАТИ УКРАЇНСЬКУ КУКУРУДЗУ
Попри нещодавнє зниження цін, українська кукурудза стикається з парадоксом: її конкурентоспроможніст...
22.11.2024
13.37.55
УКРАЇНСЬКИЙ ЦУКОР ЗА ЦІНОЮ І ЗА ОБСЯГАМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МОЖЕ ВИЙТИ НА НОВІ ВИСОТИ
Як повідомляють аналітики «ПУСК», створеного в межах ВАР, на українському ринку цукру сп...
21.11.2024
23.38.52
ОГОЛОШЕНО ЗАКУПІВЛІ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЗСУ НА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2025 РОКУ
Державний оператор тилу (ДОТ) оголосив закупівлі харчування для Збройних сил України на перше півріч...
21.11.2024
22.45.02
ЛЬВІВЩИНА ВИЗНАЧАЄ ПРІОРИТЕТОМ ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
У Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицьког...
21.11.2024
22.04.54
У «ФРУКТ КОНСАЛТИНГ» ЗАВДЯКИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЗБІЛЬШИЛАСЯ ВРОЖАЙНІСТЬ ЯБЛУК
Господарство «Фрукт Консалтинг» із Закарпаття активно впроваджує сучасні технології для ...
Всі новини