27.08.2025
$
41.32
47.88
Maumelle
26.7
°С
Невелика хмарність

Чверть століття будує печі, грубки та каміни

07.03.2021
13:56:14
Поділитись:

Вже понад 25 років тернополянин Олексій Милиньчук будує печі, грубки, каміни, тандири та барбекю. Каже, що давно збився з ліку, скільки їх набудував чи відреставрував. Мав замовників не лише в Тернопільській області, а й Києві і, навіть, у Польщі. До речі, свій перший камін збудував саме у Польщі, де був на заробітках. Тандири та барбекю будував для тернопільських ресторанів «Лемківська хата» й «Хутір».

Камін може обігріти 2 поверхи

Хоч за спеціальністю пан Олексій є залізничником, проте за покликанням – майстер-будівельник. За 7 років заробітків у Польщі разом із кількома помічниками збудував 18 двоповерхових будинків «з нуля».

  • Мій батько був трактористом, будівельником, ковалем, столяром і грав на гармошці, – каже чоловік. – Він любив робити лише якусь одну роботу. Я змалку бачив, як і що він робив, проте печі і грубки тато ніколи не ставив. Вперше я побачив як будують грубку, коли був десь у 7 класі. Її в нашій хаті ставив мамин двоюрідний брат. Він був знаним пічником на всю околицю. Я йому допомагав, подавав матеріали, підмітав. Тоді не було болгарок, тож цеглу він розбивав молотком, а я підмітав за ним, мішав глину з піском.

Свій перший камін Олексій Милиньчук зробив у Польщі в 1995 році. Сам замовник добре знав, як збудувати камін, мав відповідні креслення.

  • Камін – це вогонь, обгороджений залізом, – пояснює майстер. – Те, що останнім часом найбільше замовляють, – це імітація каміна. Бо колись всі європейські замки обігрівалися камінами. Там була продумана ціла система: камін розпалювали у підвалі, а через всі палати проходили теплові рукави – комини, які йшли зигзагами в стінах і нагрівали їх. Тому величезні зали обігрівалися за рахунок гарячих стін чи підлоги.

За словами пана Олексія, якщо збудувати правильний сучасний камін з турбіною, то можна обігріти навіть два поверхи.

Цікаве замовлення мав чоловік у Києві. Там він збудував камін, який обігрівав перший поверх, а на другому ще й лежанку і кімнати, при чому лежанку за старою технологією майстер обліпив глиною з кінським гноєм.

Грубка найбільше акумулює тепло

Останнім часом через здорожчання природного газу багато-хто переходить на твердопаливні котли, а то й повертається до кахельних грубок і печей.

  • Нещодавно я реставрував дві грубки у селі Курівці, – розповідає пічник. – Коли здер глину, то був дуже здивований, адже грубка була вимурувана з теребовлянського каменю, яким зараз обкладають фасади. Ці плоскі камінчики були викладені один на другий і простояли від війни. Я перештукатурив ті дві грубки, вирівняв кути і вони досі служать.

Найпростішу кахельну грубку можна поставити за тиждень, а дещо складнішу – за місяць. На камін потрібно до двох тижнів. Все залежить від складності. От, наприклад, дуже цікавий овальний камін пан Олексій робив у с. Біла. Це замовлення виконував два тижні, бо зверху обкладав його мармуром.

  • На мою думку, найкращою для обігріву є саме грубка, хоч я можу зробити  і камін, і піч для хліба, і тандир, – каже пічник. – Бо грубка – це як заряджений акумулятор автомобіля. Коли ти її напалив, то вона гріє майже добу.

Будував тандити для ресторанів

У тернопільському літньому барі «Лемківський двір» Олексій Милиньчук збудував цілий комплекс – кухню з блятами, а замість грубки зробив коптильню, в якій досі коптять рибу і м'ясо. Тоді мангал, завдовжки два метри, в якому за один раз можна приготувати до 70 шашликів. Комплекс завершує тандир, куди одночасно можна завантажити 79 шашликів, а час їх приготування всього 12 хвилин.

  • Особливість тандира в тому, що він будується у формі бочки з цегли-шамотки, розпалюється внизу, – каже майстер. – Шашлик у ньому вішають, а не кладуть.

У ресторані «Хутір» Олексій Милиньчук будував гігантську піч, на якій готують великі казани з їжею. З-поміж його робіт і помпейська піч, яку використовують спеціально для випічки піци.

Знайти майстра можна на «Фейсбуці» або ж зателефонувавши за номером: 098 997 56 05.

Леся Заморська

Останні новини

27.08.2025
22.02.43
НА ЛЬВІВЩИНІ РОЗПОЧАТО СІВБУ ОЗИМИХ КУЛЬТУР УРОЖАЮ 2026 РОКУ
Днями аграрії Львівщини розпочали посів озимих культур під урожай наступного року. Цьогоріч роботи с...
27.08.2025
19.49.06
АГРАРІЇ РІВНЕНЩИНИ ЗАВЕРШИЛИ ЗБИРАННЯ РАННІХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР
Аграрії Рівненської області завершили жнива ранніх зернових культур на площі 170 тис. га. Такі дані ...
27.08.2025
13.02.45
УНІВЕРСАЛЬНЕ ПРИПОСІВНЕ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНЕ ДОБРИВО БС «ВІТАСТАР РК+S»
Існує унікальне комплексне орга­но-мінеральне добриво БС «ВітаСтар PK+S» вітчизняног...
27.08.2025
12.52.57
БІЗНЕС – ФОРУМ «ЗЕРНО. СВИНІ. М'ЯСО»
28 жовтня 2025 року у конференц-залі павільйону№1 МВЦ, Київ,  шо на Броварському пр-ті, 15 відб...
26.08.2025
20.19.31
ЕКСПОРТ ЗЕРНА ЗАЛІЗНИЦЕЮ ЧЕРЕЗ ЗАХІДНІ КОРДОНИ ПРИШВИДШИВСЯ
Показник середньодобової передачі зернових вантажів і шротів через західні залізничні прикордонні пе...
26.08.2025
20.01.06
ФУРАЖНА КУКУРУДЗА В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЄ ДОДАВАТИ В ЦІНІ
В Україні в секторі фуражної кукурудзи на минулому тижні зберігалось подальше підвищення цін. Зменш...
26.08.2025
19.34.42
ЛОХИНА ДОРОЖЧАЄ ТРЕТІЙ ТИЖДЕНЬ ПОСПІЛЬ
Третій тиждень поспіль на українському ринку дорожчає лохина. Основною причиною зростання цін аналіт...
26.08.2025
13.11.33
УРОЖАЙНІСТЬ ПШЕНИЦІ НАЙВИЩА НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ, А ВАЛОВИЙ ЗБІР – НА ОДЕЩИНІ
Українські аграрії зібрали понад 21 млн тонн пшениці з площі 4,873 млн га. Середня врожайність пшени...
Всі новини