На полях Львівської області стартували жнива – аграрії активно працюють над збиранням врожаю 2025 року. Цьогоріч кампанія охопить майже 770 тисяч гектарів сільгоспугідь. Понад половину з них (58%), як інформує ДЕПАРТАМЕНТ АПР ЛЬВІВСЬКОЇ ОВА, обробляють агропідприємства, решту – господарства населення.
Першими в поле вийшли збирати озимий ячмінь. Вже на цьому тижні розпочато обмолот озимої пшениці та ріпаку. Станом на 24 липня в області обмолочено понад 18 тисяч гектарів зернових і олійних культур. Урожайність ячменю зберігається на рівні минулого року — це добрий сигнал у непростих погодних умовах.
Однак попередні результати по пшениці та ріпаку вказують на дещо нижчі показники, ніж торік. На це вплинули низькі температури у період весняної вегетації та надмірні опади, що супроводжують нинішні жнива. У зв’язку з цим важливим стає етап післязбиральної доробки врожаю – зокрема, досушування зерна.
«Цьогоріч збирати урожай доводиться за підвищеної вологості, тому його доробка вимагатиме якісного досушування. Такі послуги найкраще надають сучасні елеватори», – зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Людмила Гончаренко.
Наразі в області функціонує 34 елеватори, здатні зберігати понад мільйон тонн зерна. За останні п’ять років їх потужності зросли майже в півтора раза. Водночас потреба в зберіганні і переробці також збільшується, адже обсяги виробництва зернових і олійних культур у підприємствах суттєво зросли.
«Жнива – завершальний та ключовий етап сезону. І зараз головне завдання – не втратити вирощене, зберегти його якість та забезпечити стабільність продовольчого ланцюга» - наголосила Людмила Гончаренко.