Поточного тижня вітчизняні фермери отримали можливість підвищити відпускні ціни на цибулю – за тиждень ціни на яку в Україні зросли на 16%, – повідомляють аналітики EastFruit. Попит на цибулю залишається досить на високому рівні. І це, коли більшість господарств уже завершили збирання культури, внаслідок чого пропозиція продукції з поля різко скоротилася. Інформує АГРОБІЗНЕС СЬОГОДНІ.
Так, станом на 16 жовтня ціни на цибулю в українських господарствах варіюються в межах 10-15 грн/кг ($0,24-0,36/кг) залежно від якості та обсягів запропонованих партій овочів.
Аналітики відмічають, що сьогодні ціни в середньому на 16% дорожчі, ніж наприкінці минулого робочого тижня. При цьому пропозиція якісної цибулі на ринку досить обмежена, оскільки багато господарств продовжують утримуватись від реалізації даної продукції.
«Цього сезону українські фермери заявляють про більш високий відсоток некондиційної продукції в сегменті цибулі через несприятливі погодні умови влітку поточного року. В результаті через підвищену вологість в ході збирання врожаю низка господарств повідомляли про активне поширення бактеріальних захворювань. У той же час торгові компанії, які закуповують цибулю для подальшої закладки на зберігання, мають серйозні труднощі з придбанням необхідних партій даної продукції прийнятної якості», – додають експерти.
Наразі ціни на цибулю в Україні вже в середньому на 33% вищі, ніж за аналогічний період попереднього року. При цьому більшість великих господарств мають намір і надалі підвищувати ціни на якісну продукцію за умови збереження поточних темпів збуту.