Мінімум площі, з якої є сенс розпочинати бізнес з вирощування часнику, щоб отримати питомий результат, — 5 га, а від 10 га — буде гарним і в перспективі може стати успішним агропроєктом. Про це розповів засновник компанії «Чистий продукт» Сергій Паращенко. Інформує KURKUL.
За його словами, у першому випадку можна обійтися ручним збором, у другому – потрібна механізація.
«5 га — це дешево і сердито, і гнати комбайн для збирання такої площі немає сенсу. Власник може спокійно підрити плантацію плоскорізом та впродовж трьох тижнів вчасно вибрати часник із землі – на це знадобиться дуже небагато робочих рук, у середньому 2-3 людини на гектар», – пояснив фермер.
За його словами, 10 людей за 10 днів вибирають 6 га часнику.
«Тому ми не нехтуємо ручним збиранням, який в нашому випадку (збір садивного матеріалу часнику) є лагіднішим. Проте, коли ви вирощуєте товарний часник на великій площі від 10 га, рекомендація єдина – механізований збір», – додав аграрій.