В Україні стає вигідно вирощувати ВРХ для подальшого забою, цьому сприяють світові тренди. Натомість для виробництва сирого молока глобальна ситуація менш оптимістична. Про це інформує LATIFUNDIST.COM.
Тому вже зараз деякі тваринники задумуються: чи є сенс в умовах війни вкладатись в молочне скотарство, або вигідніше пустити під ніж частину стада за відносно привабливою ціною?
Чи будуть далі рости ціни на м'ясо ВРХ? Чому в Україні м'ясне скотарство є нішевим напрямком, на відміну від молочного? Чому українці споживають переважно яловичину з відбракованих тварин
Відносно високі ціни на яловичину цього року стали потужним стимулом для продажу корів на забій, розповідає Олександр Назарко, співзасновник компанії з управління активами в сільському господарстві Global Agro Finance. Швидкість скорочення поголів’я ВРХ може суттєво прискоритися вже у 2025-2026 роках. Або цей процес може виглядати непомітним: номінальна кількість голів в промисловому секторі збережеться, але посилиться дисбаланс, коли маленькі та середні гравці виходитимуть з ринку, а великі — розширюватимуться за їх рахунок.
Причиною є цінова ситуація в молочній галузі: ціни на корми зараз високі, тоді як ціни на молоко немає. За його даними, середні ціни на сире молоко зараз складають 17,5 грн/кг ($0,41/кг), що менше, ніж перед повномасштабним російським вторгненням – 13 грн/кг, ($0,40/кг). Проте виросла собівартість молока та молочна інфляція (відставання ціни на молоко від реальних витрат господарств), а премії за якість зменшились.
За його даними за 2021-2024 рр. вартість кормів зросла на 70%, паливно-мастильні матеріали – на 80%, транспортно-лабораторні послуги – на 70-90%, ветеринарія та обслуговування техніки — на 60-80%, зарплати працівників – на 50%. Найбільше подорожчала електроенергія – на 420%.
Ціни на яловичину теж не є аномально високими. Скоріше, вони звичайні: перед великою війною бички живою вагою коштували 84 грн/кг ($3,1/кг), тоді як зараз – 112 гр/кг ($2,66/кг). Але і в цих умовах далеко не всі скотарі можуть заробити на м'ясі. Фінансовий результат тут «на межі»: одне невдале рішення, і компанія несе збитки, додає він:
«Ціна на ВРХ живою вагою має потенціал для підвищення, беручи до уваги те, що вона нижча, ніж була у 2021 році. Крім того, у світі панує період високої інфляції. Тому процес росту цін може зупинити лише якесь глобальне потрясіння, а воно, до речі, вже стукає в усі двері»
Таке співвідношення цін та собівартості продуктів тваринництва змушує власників ферм задуматись над продажем тварин на забій, підсумовує Олександр Назарко. Дані його бенчмаркінгу GAF Dairy Benchmarking підтверджують, що літом 2025 року на багатьох підприємствах кількість вибракованих корів була суттєво більшою за нормативний показник:
Також через нестабільну ситуацію на ринку молока і відносно дороге м'ясо підіймається точка беззбитковості конкретної корови, пояснює він. Вища точка беззбитковості – менша економічна ефективність господарства. Тому коли ціна на ВРХ живою вагою є високою, це стимулює продавати більше корів, щоб отримати необхідні для роботи оборотні кошти.
Зараз в Україні вигідно відгодовувати та продавати бичків молочних порід вагою 400-500 кг, уточнює Олександр Назарко. Конʼюктура ринку дозволяє заробляти на бичках додаткові кошти до існуючого молочного бізнесу:
«Але заробити на вирощуванні худоби на м'ясо можуть далеко не всі молочні господарства. І ринок живої худоби постійно змінюється, тут дуже легко втратити кошти. Часто так і відбувається, тому все треба рахувати та контролювати на кожному з етапів»