14.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
31.7
°С
Невелика хмарність

ЯБЛУКА ТА ВИНОГРАД ПРИНЕСЛИ ЦЬОГОРІЧ НАДПРИБУТКИ УКРАЇНСЬКИМ ВИРОБНИКАМ

20.12.2024
12:20:56
Поділитись:

 

Цього року українським садівникам нарешті вдасться заробити на яблуках, – ціни на цю продукцію піднялися не тільки в Україні, а й у всьому світі. Та й виноградарі, хоч отримали менший урожай, ціни за нього мали гарні. Про це повідомляє AGRONEWS.UA.  

За словами Тараса Баштанника, Президента Української Плодоовочевої Асоціації, в Україні цього року врожай яблук непоганий.“Але дешевих яблук немає і не буде. Усім відомо, що ціна на яблучний концентрат піднялась втричі, через це піднялася ціна і на звичайне яблуко. А ціна на концентрат піднялася, тому що неврожай і проблеми з апельсинами, в перчу чергу в Бразилії”, – зазначив він.

Справа в тому, що яблучний концентрат є аналогом або замінником апельсинового концентрату і соку. Апельсиновий концентрат і сік тепер мають високу ціну, як результат, – страшенний попит на яблуко і його концентрат.

«Яблучники» в Україні потерпали останніх років п’ять – то погода, то ціна. Однак цей рік можна точно назвати «яблуневим». Якщо порівнювати з минулим роком, прибуток для виробників яблук збільшився приблизно вдвічі. Але яблуко як стало прибутковим цього року, так може стати і збитковим у наступному році.

 

Щодо винограду, то цьогоріч якраз спостерігається ситуація з неврожаєм через страшну засуху.

На думку Баштанника, ті господарства, які мали краплинне зрошення, отримали досить хороший врожай, а головне, – вони дорого продавали свою продукцію. 40-45 гривень за кілограм винограду столових сортів – це дуже багато.

Виноград вчергове показав, що це хороша і перспективна для України культура, однак, треба інвестувати в технології. Це і обрізки, і підходи до вирощування, зберігання, і, особливо, полив. Клімат змінюється, і, в першу чергу, на Півдні. А виноград – це загалом південна культура. Чим південніше плантації, – тим кардинальніші були питання з врожаєм цього року. Сучасні технології дозволяють тільки на третій рік отримувати певний врожай. Але виноградарство – це ще й досвід, час та традиції.

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини