17.08.2025
$
41.34
48.31
Maumelle
35
°С
Невелика хмарність

ВОЛОДИМИР БОГДАНОВ: «СКАЛА-ДАР» СПІВПРАЦЮЄ ІЗ СІЛЬГОСПВИРОБНИКАМИ ЩОДО ЗАКУПІВЛІ СОЇ І КОРМОВИРОБНИЦТВА НА ВЗАЄМОВИГІДНИХ УМОВАХ»

31.05.2025
07:22:14
Поділитись:

Українським споживачам добре відома торгова марка «Скала-Дар» (так називається суміжне із ТОВ «Агро-Млин» підприємство), яка засвідчує високу якість борошна різних сортів і круп, розфасованих у спеціальні упаковки з її логотипом. А секрет успіху в тому, що керівник ТОВ «Скала-Дар» Володимир Богданов уже 14 років розвиває традиції сімейного бізнесу свого тестя Богдана Степановича Олійника – аграрія з багаторічним досвідом, засновника товариства «Агро-Млин». Про виробничі потужності ТОВ «Скала-Дар» журналу «АГРОТУР» розповів керівник Володимир Богданов.

-         Володимире Васильовичу, як було створене та як розвивалося підприємство ТОВ «Скала-Дар»?

        У 2009 році на цьому місці був старий комбікормовий завод. Богдан Степанович викупив це приміщення і прилягаючу до нього територію. 16 років тому тут усе було в занедбаному стані: виробничі приміщення розвалені, без вікон і дверей, навколо – болото. Розпочали ремонти, щоби дати людям комфортні умови для праці. Щороку ми щось доробляли – зробили їдальню та офіс для бухгалтерів, створили зону відпочинку, побудували душові. Постійно й нарощували виробничі потужності: «з нуля» побудували переробку сої, наростили різні сушки, створили очисні системи. Усе, що тут є, стараємося автоматизувати технікою. Лабораторія у нас сучасна, нова, з дорогим обладнанням, через неї проходять усі аналізи зерна. Вагова система теж автоматизована.

 

        ТОВ «Скаладар» є суміжним підприємством із ТОВ «Агро-млин», продукцію рослинництва якого переробляє на своїх виробничих лініях?

        Маючи, вирощену на полях сировину, ми почали й надалі розвивати свою переробку. Тобто в нас є завершений цикл – ТОВ «Агро-Млин» вирощує продукцію, а «Скала-Дар» переробляє її. До цього в нас були млини-крупорошки і ми вирішили перейти на олійну переробку. Збудували один автоматизований невеликий прес на території колишнього комбікормового заводу. На «Черкаселеватормаш» купили нові станки, преси та екструдер і своїми силами відкрили та запустили в експлуатацію першу лінію. Усе це розвивалося і з часом з’явилися другий, а згодом і третій та четвертий прес.

 

        Якими нині є обсяги виробництва ТОВ «Скала-Дар» на добу?

-         На сьогодні в нас переробка складає 85-90 тонн на добу. Загалом з часу створення підприємства його обсяги виробництва зросли в 4 рази. Ми намагаємося постійно обновлятися по всім напрямкам господарювання –з старого робимо нове. Вийшли на експортний ринок із продажу олії, а на внутрішньому ринку реалізуємо макуху для потреб тваринництва (свиноферми, птахофабрики) у західних регіонах України. Уже 12 рік поспіль працюємо з переробкою сої. У планах розвиватися й надалі, збільшувати свої темпи, якість лабораторії. Наразі завершили благоустрій загалом  території, вклали бруківку. У майбутньому плануємо на місці старих складів збудувати нові. Усе буде й надалі розвиватись!

        Наскільки стало відомо редакції «АГРОТУР», очолюване Вами підприємство окрім модернізації ще й здійснює на своєму виробництві енергозаощадливі заходи?

        Намагаємося оптимізувати свої енергетичні затрати, зокрема монтуємо в себе сонячні батареї на 400 кВт. Практично все функціонує, залишилось ще доставити декілька батарей і повністю весь обсяг практично літнього видобутку електроенергії ми будемо закривати своїми силами. Робимо все для того, щоб працювати ефективно, цілодобово і круглорічно.

-         У «Скала-Дар» є ще одне суміжне підприємство, яке займається садівництвом. Чи не плануєте невдовзі зайнятися переробкою його продукції

        ПП «Деметра плюс», що в селі Іванівка, щороку здійснює оновлення саду фруктових дерев на 30 гектарах, де вирощує високоврожайні сорти яблунь і вишень (за походженням з Польщі) і перейшло на обробіток дерев за інтенсивною технологією – крапельного зрошення, посадки тощо. Справді, на перспективу плануємо встановити на нашому підприємстві лінію з розливу фруктових соків та вийти з цією продукцію на ринок.

 

-         Володимире Васильовичу, як відбувається співпраця ТОВ «Скала-Дар» із партнерами-сільгосппідприємствами?

-         Ми співпрацюємо з аграрними підприємствами та фермерами за двома напрямками щодо сої. Перший із них стосується закупівлі в сільгоспвиробників сої. Ми викупляємо цей продукт, головною вимогою до тих, хто нам продає цю культуру, є те, щоб вона була якісною. Закупівля проводиться круглорічно – практично щомісяця у нас формуються замовлення по закупівлі соєвих бобів. Після їхньої переробки ми експортуємо соєву олію.

 

Другий напрямок стосується вторинного високобілкового продукту – соєвої макухи, або шроту, що виходить від переробки цієї культури. Відповідно аграріям, які утримують ВРХ і здійснюють відгодівлю сільгосптварин, ми можемо запропонувати свою високоякісну білкову продукцію (соєву макуху) з якісними, із лабораторним підтвердженням, біологічними показниками. Багато з господарників, які з нами в співпраці вже по 7-8 років, залишилися задоволені продукцією «Скала-Дар». Наше підприємство співпрацює із сільгоспвиробниками щодо закупівлі сої і реалізації продукції кормовиробництва на взаємовигідних умовах.  

Олег ЛІВІНСЬКИЙ

Останні новини

16.08.2025
15.44.47
ЛСФ «ПЕРЕПІЛКА НА ДУБОВОМУ ЛИСТІ» НА РІВНЕНЩИНІ ЗАКЛАЛА ФУНДУКОВИЙ САД
Засновник львівської сімейної ферми «Перепілка на дубовому листі» Ігор Мамчик, окрім вир...
16.08.2025
09.27.23
У ЛЬВОВІ ОБГОВОРЮВАЛИ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ СПІЛЬНОЇ З ЄС АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ
На регіональних слуханнях у Львові обговорювали ключові напрями адаптації аграрної, рибної та харчов...
15.08.2025
23.00.48
УКРАЇНСЬКІ ПЕРЕРОБНИКИ ЗМЕНШУЮТЬ ЗАГОТІВЛЮ СВИНЕЙ ЧЕРЕЗ СЛАБКУ РЕАЛІЗАЦІЮ
У середині серпня ціни на свиней забійних кондицій в Україні стабілізувалися на рівні 97,4 гривні за...
15.08.2025
22.38.16
СИН ЛЕГЕНДАРНОГО АГРАРІЯ ГІДНО ПРОДОВЖУЄ ЙОГО СПРАВУ
Минуло вже понад півроку як через важку недугу відійшов у вічність жива легенда аграрної галузі Укра...
15.08.2025
12.52.04
АДАПТОВАНІ ДО СТРЕСОВИХ УМОВ ВИРОЩУВАННЯ 4 ГІБРИДИ ОЗИМОГО РІПАКУ
Попри коливання цін і виклики клімату, озимий ріпак стабільно залишається прибутковою культурою, а п...
15.08.2025
12.28.01
«ТАТОВЕ ВИНО ВБ» – СУЧАСНЕ КРАФТОВЕ ВИНОРОБСТВО, ЩО ПРАЦЮЄ НА ТЕРНОПІЛЛІ
Під час робочої поїздки до Васильковецької громади, що в Чортківському районі Тернопілля,  нача...
14.08.2025
22.07.29
САДІВНИКИ УКРАЇНИ СТВОРЮЮТЬ БАГАТОРІЧНІ НАСАДЖЕННЯ ЗА ГРАНТОВІ КОШТИ
На сьогодні понад 10 грантових заявок надійшло від садівничих господарств Черкаської області на ство...
14.08.2025
21.43.39
ТЕРНОПІЛЛЯ НАМОЛОТИЛО ПЕРШИЙ МІЛЬЙОН ТОНН ЗЕРНА
Аграрії Тернопільської області намолотили перший мільйон тонн зерна ранніх зернових та зернобобових ...
Всі новини