14.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
22.8
°С
Невелика хмарність

ВІТЧИЗНЯНІ ПАСІЧНИКИ ПРАЦЮЮТЬ У ЗБИТОК

18.11.2024
21:57:30
Поділитись:

В Україні оптова ціна на мед цьогоріч стартує від 55 гривень за кілограм, що навіть не покриває собівартість виробництва. Зниження ціни почалося ще торік і триває досі. Пасічники стикаються з труднощами, зокрема через низький попит та високу конкуренцію на світовому ринку. Інформує PROPOZITSIYA.COM із посиланням на ТСН.

Пасічниця з Чернігівщини Оксана Дреєва розповідає про своє розчарування:

«Цього літа я зібрала на третину менше меду, ніж торік. Ціни такі низькі, що навіть не хочеться продавати».

За її підрахунками, собівартість продукції вища, ніж та ціна, яку пропонують посередники. На це вплинули світові ринки Китай, Індія та Аргентина експортують значну кількість меду, що створює надлишок пропозиції на тлі зниженого попиту.

Ярослав Білик, власник найбільшого в Україні господарства з 4,5 тисячами вуликів, ділиться своїм підходом:

«Коли ціна падає, потрібно брати кількістю. Кооперування та збільшення обсягів допомагають знизити собівартість».

Він також зазначає, що у США бджолярі з меншими пасіками змушені приєднуватися до великих компаній або продавати свої господарства, аби залишатися на ринку.

Експорт меду та його виклики

Україна залишається одним із провідних експортерів меду, хоч і стикається зі складною логістикою. Минулого року за кордон було продано майже 55 тисяч тонн українського меду, здебільшого до Європи. Проте бджоляр Сергій Липко вважає, що такий експорт має свої мінуси:

«Ми продаємо просто сировину. Набагато вигідніше, коли є додана вартість. Було б добре, щоб в Україні з'явилися медоварні, які перероблятимуть хоча б половину експортованого меду».

Європейські компанії фасують український мед, переробляють його на десерти та напої. Бджолярі вважають, що варто розвивати власний бренд, щоб збільшити прибуток.

Перспективи внутрішньої переробки меду

Через зниження оптової ціни та ризики транспортування, пов’язані з війною, Оксана Дреєва планує зосередитися на переробці меду в своєму міні-цеху, виробляючи напої та десерти. Вона помічає зміни в уподобаннях українців.

«Дорослі купують просто мед, а молодь віддає перевагу переробленій продукції».

Попри складнощі, багато пасічників, включно з Оксаною, не збираються згортати виробництво, а навпаки планують розширення своїх пасік, сподіваючись на кращі часи для українського меду.

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини