21.11.2024
$
41.25
43.56
Columbus
3.3
°С
Суцільна хмарність

ВІТЧИЗНЯНІ ПАСІЧНИКИ ПРАЦЮЮТЬ У ЗБИТОК

18.11.2024
21:57:30
Поділитись:

В Україні оптова ціна на мед цьогоріч стартує від 55 гривень за кілограм, що навіть не покриває собівартість виробництва. Зниження ціни почалося ще торік і триває досі. Пасічники стикаються з труднощами, зокрема через низький попит та високу конкуренцію на світовому ринку. Інформує PROPOZITSIYA.COM із посиланням на ТСН.

Пасічниця з Чернігівщини Оксана Дреєва розповідає про своє розчарування:

«Цього літа я зібрала на третину менше меду, ніж торік. Ціни такі низькі, що навіть не хочеться продавати».

За її підрахунками, собівартість продукції вища, ніж та ціна, яку пропонують посередники. На це вплинули світові ринки Китай, Індія та Аргентина експортують значну кількість меду, що створює надлишок пропозиції на тлі зниженого попиту.

Ярослав Білик, власник найбільшого в Україні господарства з 4,5 тисячами вуликів, ділиться своїм підходом:

«Коли ціна падає, потрібно брати кількістю. Кооперування та збільшення обсягів допомагають знизити собівартість».

Він також зазначає, що у США бджолярі з меншими пасіками змушені приєднуватися до великих компаній або продавати свої господарства, аби залишатися на ринку.

Експорт меду та його виклики

Україна залишається одним із провідних експортерів меду, хоч і стикається зі складною логістикою. Минулого року за кордон було продано майже 55 тисяч тонн українського меду, здебільшого до Європи. Проте бджоляр Сергій Липко вважає, що такий експорт має свої мінуси:

«Ми продаємо просто сировину. Набагато вигідніше, коли є додана вартість. Було б добре, щоб в Україні з'явилися медоварні, які перероблятимуть хоча б половину експортованого меду».

Європейські компанії фасують український мед, переробляють його на десерти та напої. Бджолярі вважають, що варто розвивати власний бренд, щоб збільшити прибуток.

Перспективи внутрішньої переробки меду

Через зниження оптової ціни та ризики транспортування, пов’язані з війною, Оксана Дреєва планує зосередитися на переробці меду в своєму міні-цеху, виробляючи напої та десерти. Вона помічає зміни в уподобаннях українців.

«Дорослі купують просто мед, а молодь віддає перевагу переробленій продукції».

Попри складнощі, багато пасічників, включно з Оксаною, не збираються згортати виробництво, а навпаки планують розширення своїх пасік, сподіваючись на кращі часи для українського меду.

Останні новини

20.11.2024
22.38.56
ХВОРОБУ АЧС В УКРАЇНІ МОЖНА ПОДОЛАТИ КОМПЛЕКСНИМ ПІДХОДОМ
Виробники свинини вважають, що критичної ситуації з африканською чумою свиней в Україні немає, адже ...
20.11.2024
22.03.34
ХАБИ КАРТОПЛЯРСТВА ДЛЯ СПІВПРАЦІ З ЛОКАЛЬНИМИ ФЕРМЕРАМИ – ВІД ВИРОЩУВАННЯ ДО ЗБЕРІГАННЯ
У межах хабів картоплярі розвивають співпрацю, впроваджують контрактне вирощування, розширюють ...
20.11.2024
21.24.06
НА 21% ЗА ТИЖДЕНЬ В УКРАЇНІ ЗДЕШЕВШАЛА МОРКВА
На ринку моркви в Україні спостерігається тенденція до зниження цін. При цьому, за словами виро...
20.11.2024
13.45.52
СФОРМУВАЛИ ПЕРЕЛІКИ, ХТО ЕКСПОРТУВАТИМЕ ЯЧМІНЬ, КУКУРУДЗУ ТА СОЮ ДО КИТАЮ
Держпродспоживслужба сформувала Переліки осіб, що планують експорт ячменю, кукурудзи та сої до КНР т...
20.11.2024
13.21.03
ЧЕТВЕРТИЙ ТИЖДЕНЬ ПОСПІЛЬ У ПОРТАХ УКРАЇНИ ДЕШЕВШАЄ СОНЯШНИКОВИЙ ШРОТ
За даними моніторингу ІА «АПК-ІНФОРМ», четвертий тиждень поспіль ціни на соняшниковий шр...
19.11.2024
22.19.06
ЗНАЙОМТЕСЬ. ЕКСКЛЮЗИВНА ГЕНЕТИКА КУКУРУДЗИ STINE® І ТЕХНОЛОГІЯ НР (HIGH-POPULATION)
ТОВ «СІД ІНВЕСТ» є не лише ексклюзивним дистриб’ютором насіння цукрових буряків Fl...
19.11.2024
21.34.30
УКРАЇНСЬКІ ВИРОБНИКИ СИРУ ОТРИМАЛИ 8 НАГОРОД WORLD CHEESE AWARDS 2024
На міжнародному сирному конкурсі World Cheese Awards 2024 у м. Візеу, що в Португалії, було представ...
19.11.2024
18.35.14
У ДЕРЖБЮДЖЕТІ 2025 НА АГРОГАЛУЗЬ ЗАПЛАНУВАЛИ ПОНАД 6 МЛРД. ГРН
Верховна Рада прийняла Державний бюджет на 2025 рік, він передбачає рекордні видатки на оборону у ро...
Всі новини