01.11.2024
$
41.22
44.85
Dublin
18.3
°С
Суцільна хмарність

ВІД ПОЛЯ ДО ПОЛИЦІ ВИГОТОВЛЯЮТЬ МОЛОЧНУ ПРОДУКЦІЮ У ТОВ «СТАРИЙ ПОРИЦЬК»

28.10.2024
20:18:25
Поділитись:

У цьому агропідприємстві, що господарює на Волині, вирощують корми, виробляють молоко та виготовляють різноманітну продукцію. Скрізь дотримуються чітких органічних стандартів. Сільгосппідприємство запрацювало в 2010 році. Молочні продукти ТМ «Старий Порицьк» нині продаються в рамках проєкту «Лавка Традицій» торговельної мережі «Сільпо». Нещодавно з’явився і фірмовий магазин цього виробника у Луцьку. Незабаром планують проводити й екскурсії на ферму для луцьких клієнтів, щоб вони на власні очі побачили, де виробляється органічне молоко і як його переробляють. Про витоки господарства та як зараз налагодили процес органічного виробництва молочної продукції від поля до полиці «АГРОБІЗНЕСУ СЬОГОДНІ» розповів власник ТОВ «Старий Порицьк» Валентин Обштир.

  В органічне сільське господарство Ви прийшли із банківської сфери. Починали діяльність із кредитних коштів?

– На той час мав власні гроші. Як економіст за освітою та банківський працівник переконаний, що з кредиту не можна починати власну справу. Натомість потрібно мати своїх коштів більше, ніж позичених. Почали хазяйнувати у 2010 році. А перший кредит взяли десь у 2019 році, коли давали кошти десь під 3% річних у гривні. Хороші були умови, тому не зміг стриматися. Але то був мій перший кредит.

     Чому вирішили змінити діяльність і піти саме в агросектор?

– На той час не змінював діяльність. Завершив працювати у банківській сфері тільки в 2013 році. У мене є ще кілька проєктів у різних напрямках. Але так як ця діяльність на малій батьківщині, тобто продовження батьківської справи, то даний проєкт для мене найважливіший.

      Ваші дід та батько працювали в селі, тому не можна сказати, що діяльність була для вас новою.

– Ще мамин батько був хазяїном, тобто фермером, мав багато землі на Поліссі. Але після війни почалася колективізація, то землю у нього забрали, а його тільки чудом до Сибіру не відправили. На тому його фермерування і закінчилося. Але дід в колгосп не пішов навідріз. До пізньої старості був столяром.

Потім вже батько навчався на агронома у Львівському сільськогосподарському інституті. Там познайомився із мамою, економістом. Після інституту їх сюди на Волинь направили. Він працював у різних господарствах. Починав – агрономом, а потім тут в Старому Порицьку був головою колгоспу. Довго працював у цьому селі. Вивів господарство на перші місця в районі. Потім наша родина переїхала в іншу місцевість. А в Старому Порицьку тим часом керували інші люди. Коли ж справи у тому господарстві пішли на спад, то батько попросив мене допомогти. Отак усе і відбулося!

      Ви створювали господарство на базі земель, які були в колгоспі?

– Тоді колгоспи перейшли в Сільськогосподарські виробничі кооперативи (СВК), а потім утворювалися Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Починав фінансувати СВК, а потім зробили юридичні кроки – викупили майнові паї у людей, перепідписали договори оренди. Ось так з 2010 року і почали господарювати.

      За скільки років вдалося створити органічне господарство? Що це таке: складний перехідний період і як його «пережити»?

– Перехід на органіку починається звичайно ж із рослинництва. В 2010 році зробили першу посівну за органічною технологією. В 2012-му отримали органічний сертифікат на землю і відповідно на врожай (Органік Стандарт, Bio Suisse). Він видається вже на третю посівну. Ці 2 роки були найважчими. На полях росло багато бур’янів. З гербіцидами вже не працювали, а органічна технологія ще не почала діяти. Оцей період, тобто перші роки були найскладнішими, але нічого – навчилися. Паралельно в 2011 році почали реконструкцію ферми, і в кінці 2013-го – завершили її, здали в експлуатацію доїльний зал. І в цьому ж році отримали органічний сертифікат на тваринництво, тобто м'ясо та молоко. А в 2016 році відкрили переробку.

      В органічному вирощуванні не можна використовувати нічого хімічного. Як вдавалося в перші роки боротися із бур’янами.

– Використовували звичайну технологію, а саме механічний обробіток для боротьби із бур’янами: культиватори, різні борони. Це не якась унікальна техніка. Для органіки не треба розробляти якихось спеціальних окремих агрегатів.

     Добрива використовуєте переважно від тваринництва?

– З відходів від життєдіяльності ВРХ робимо компост, а потім його вносимо на поля – це набагато ефективніше. Інколи використовуємо сертифіковані органічні добрива. Для боротьби із шкідниками також є органічні препарати. Наші агрономи та спеціалісти їздять на семінари, де їм пропонують різні продукти. Проте навіть органічні препарати використовуємо рідко і в малій кількості, якщо хочемо проекспериментувати. Натомість багато висіваємо сидератів. В основному розраховуємо на природну родючість ґрунту.

     Що вирощуєте останнім часом на полях?

– До війни у нас була така експортна трійка: пшениця (спельта), гречка та льон. Постачали їх в країни Європи. Коли почалася війна, й експорт був практично заблокований, то вирішили суттєво зменшити ці культури. Натомість перейшли на вирощування кормових: кукурудзи в першу чергу, а також трав для виготовлення сінажу. Збільшили поголів’я худоби, тому зросла потреба у кормах. Таким чином переформатували сівозміну.

     Скільки у господарстві зараз землі та яке поголів’я ВРХ?

– Зараз у нас десь близько 930 га землі. Поголів’я все разом становить більше 1000, а дійних корів десь 440. До війни їх кількість становила 340-350 голів. Зараз вже продаємо нетелі, бо вийшли на максимальну завантаженість ферми поголів’ям.

     Скажіть, яка порода корів на фермі?

– Коли починали господарювати, то була українська чорноряба. Цю породу і залишили. Просто за кордоном почали купувати якісну сперму Голштинської породи. І так у нас вже, можна сказати, на фермі чистий Голштин, бо вже більше 10 років розводимо цих корів.


     Які надої у вашому господарстві? Загалом за добу від всіх корів скільки маєте в найбільш лактаційний період?

– На фермі не даємо коровам, наприклад, шроту, бо немаємо органічного, або ж інших добавок, які впливають на віддачу молока. Так роблять у високопродуктивних фермах, розганяють надої і на 35 л за добу, і вище. Натомість у нас цього немає. Відповідно кормодень коштує набагато дешевше, і собівартість молока – менша. Але при нашому органічному раціоні надої молока становлять 20-22 л за добу від однієї корови. При цьому наші корови живуть 8-10 лактацій проти 3-4 у високопродуктивних, що дає нам можливість більше заробляти на нетелях. За добу загалом на фермі маємо 8 тонн молока. Рідко вдається переробити все до літри. Якісь залишки залишаються, і їх продаємо на молокопереробні заводи.

     У ТОВ «Старий Порицьк» переробка почалася у 2016 році. Що за цей час змінилося, як збільшилися виробничі потужності, розширився асортимент?

– Так, за цей час дуже багато змінилося. Спочатку відкрили переробку як виключно сироварню і займалися сирами. А потім, у 2018 році, до нас на ферму завітали представники «Лавки Традицій» торговельної мережі «Сільпо». Вони захотіли, аби ми були ексклюзивним постачальником молочних продуктів у «Лавку Традицій». Але для цього ми змушені були ще освоїти виробництво кисломолочних продуктів, тобто ввести в лінійку розливне молоко, йогурти, кефіри, ряжанки і так далі. Потрібно було суттєво розширити асортимент для того, щоб отримати цей контракт. Але це нам вдалося. І зараз у нас повна лінійка молочних продуктів: молоко та кефір різного відсотку жирності, йогурти різноманітні, сметана, масло і велика лінійка сирів як твердих, так і м’яких, тобто зараз майже все, що можна зробити із молока на нашому переробному заводі виготовляється.

     На завершення, як думаєте, в Україні збільшуватиметься кількість органічних виробників. Чи ця ніше залишатиметься для людей, які розуміють, чому і навіщо вони в органічному секторі.

– Давайте будемо говорити довоєнними категоріями, бо зараз не зовсім розумію, який склад населення та яка його купівельна спроможність. Наразі багато людей виїхало. Але до війни, споживання органічних продуктів, наприклад, в Польщі становило на рівні 50 євро на людину. В Україні лише 1 долар витрачала людина на органічні продукти. Навіть якщо у них ВВП в 3 рази вище, і, відповідно, купівельна спроможність, то все одно перспектива росту ринку внутрішнього споживання органічних продуктів до війни в Україні була досить суттєвою.

Проблема в тому, що багато людей не розуміють, що таке сертифіковані органічні продукти. Одні не вірять в сертифікацію, інші не відрізняють органіку від різних еко-, натур-, та домашніх продуктів. У поляків до входу в ЄС також не було повного розуміння, що таке органіка. Просто до них прийшли європейські торговельні мережі з широким асортиментом органічних продуктів та швидко їх привчили до цього. У нас органічні виробники самі намагаються про себе розповісти.

Однозначно основна категорія наших клієнтів – це мами з дітьми, і друга категорія – це молодь, яка дбає про своє здоров’я. І це не люди із високими доходами. Такі ходять у преміальні магазини і просто купують, на їхню думку, преміальні продукти, які не обов’язково будуть органічними. У них своя філософія лояльності. Спеціально десь їздити і шукати органіку вони не будуть, бо їх час дуже дорогий. Мами з дітьми, молодь та відповідальний споживач – це основні покупці органічних продуктів наразі.

  Тетяна Ковальчук,  Агробізнес Сьогодні

Останні новини

31.10.2024
23.20.00
УКРАЇНА НА ШЛЯХУ ДО ГЛОБАЛЬНОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ
Уряд ухвалив рішення, що надає можливість впровадження системи ePhyto та приєднання інформаційної ав...
31.10.2024
22.58.30
ОККО ПЛАНУЄ ЗАПУСТИТИ НА ТЕРНОПІЛЛІ НОВИЙ ЕЛЕВАТОР
ОККО GROUP збудує елеватор на 60 тис. тонн одночасного зберігання зерна в рамках будівництва бі...
31.10.2024
22.23.50
У ЛИСТОПАДІ ЗЕРНОВОЗИ УКРЗАЛІЗНИЦІ ВАРТУВАТИМУТЬ 1250 ГРН НА ДОБУ
Хоч у листопаді знизяться ставки плати за використання більшості рухомого складу АТ «Укрзалізн...
31.10.2024
22.02.20
ЗАВДЯКИ СУЧАСНОМУ ОБЛАДНАННЮ ВРОЖАЙНІСТЬ ЯБЛУК ЗБІЛЬШИЛАСЬ НА 20%
Господарство «Фрукт Консалтинг» із Закарпаття активно впроваджує сучасні технології для ...
31.10.2024
21.39.53
ЗРОСТАЮТЬ ЦІНИ НА ЯКІСНУ УКРАЇНСЬКУ МОРКВУ
Підвищення торгової активності стимулює зростання цін на моркву в вітчизняних господарствах, повідом...
31.10.2024
09.02.50
ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ВИПУСКНИКА ЗБАРАЗЬКОГО ЛІЦЕЮ
Меморіальну дошку в пам'ять про ще одного Героя – випускника Збаразького ліцею Тернопільської ...
31.10.2024
08.42.43
ВОЛОДИМИР КРАВЕЦЬ ЗНОВУ ОЧОЛИВ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ПЕДУНІВЕРСИТЕТ
30 жовтня 2024 року з ініціативи Міністерства освіти та науки України відбулися загальні збори трудо...
31.10.2024
08.04.19
ЗАХИСНИК ІЗ КРЕМЕНЕЧЧИНИ ОТРИМАВ «ХРЕСТ ДОБЛЕСТІ»
Головнокомандувач Збройних Сил України, генерал Олександр Сирський на передовій лінії фронту вручив ...
Всі новини