Цінова динаміка різних видів м’яса в Україні «синхронізувалася»: охолоджена свинина у середньому подорожчала на 3,2%, курятина додала 2,5% до середньої ціни у липні, а яловичина підвищилася в ціні на 2,8%. Про це, за даними аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» повідомляє «Агробізнес Сьогодні».
Зазначається, що хоча темпи приросту цін на свинину в серпні проти попереднього місяця лідирували, загалом для споживача цей вид м’яса став доступнішим ніж роком раніше чи в кінці 2023-го, на відміну від інших.
Так, якщо у кінці минулого літа та у грудні попереднього року кілограм охолодженої свинини коштував 206,1 грн/кг і 202,7 грн/кг, відповідно, то минулого місяця середня роздрібна ціна склала 199,6 грн/кг.
Утім, хоч для більшості м’ясних частин це твердження справедливе, є й винятки.
«Преміальні свинячі напівфабрикати чи ті, попит на які сезонно вищий, далеко не завжди «йдуть в ногу» зі загальним трендом. Так, наприклад, стейк, вирізка та ошийок цьогоріч дорожчі, а серпневий приріст цін на затребуваніше м’ясо шиї та стегна, демонструють вищі за середні темпи приросту цін», – роз’яснюють фахівці АСУ.