У перехідний період між старим і новим врожаєм ринок пшениці в Україні демонструє змішані сигнали, однак довгострокові перспективи є позитивними. Про це повідомляють в аналітичному департаменті сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР. Джерело: AGRAVERY.COM
«На ринку фактично міжсезоння. Старий врожай майже відторгований — попит на нього є, але не такий значний. Ринок потрошку починає просідати. Минулого тижня було зафіксоване короткострокове падіння цін, але вже наприкінці тижня ринок повернувся до висхідного тренду», – повідомляють аналітики. На фоні скорочення пропозицій на світовому ринку та зростаючих погодних ризиків в основних країнах-виробниках, зокрема, у рф та США, новий український урожай має всі шанси бути конкурентним. «Погодні ризики значні. Ймовірно, що пшениця в новому сезоні буде дорогою. Уже восени ми можемо вийти на рівні $230–240 за тонну третього класу, а в другій половині сезону — до $260», – прогнозують експерти. Разом з тим, європейський ринок залишається проблемним для реалізації української пшениці. «З 6 червня Україна повертається до довоєнної моделі торгівлі з ЄС — із митами та квотами, що суттєво обмежить експорт до Європи. Тому трейдери вже активно дивляться в бік Азії: Філіпіни, Індонезія, В’єтнам, Бангладеш. В цих країнах українська пшениця користується високим попитом», – зазначають у ПУСК. На думку експертів, аграріям не варто поспішати з форвардними контрактами, оскільки пропозиція залишається низькою, і є потенціал до зростання ціни на $2–3 щотижня.