Попри минулорічну високу прибутковість у вирощуванні овочів та зростання цін на продукцію, збільшення площ під овочевими культурами в Україні цьогоріч практично не фіксується. Більшість фермерських господарств, навіть тих, що отримали значні прибутки у попередньому сезоні, наразі не розширюють посіви та посадки овочів. Про це розповідає AGROWEEK
Основні причини стагнації площ під овочами
Президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник пояснює таку тенденцію комплексом проблем, серед яких ключовою є гострий брак працівників у агросекторі. За його словами, навіть ті господарства, яким у попередні роки вдалося добре заробити на овочах, цього сезону суттєво скоротили або взагалі відмовилися від вирощування культур, оскільки не впевнені у можливості зібрати врожай через кадровий дефіцит. Крім того, аграрії зіштовхуються зі зростаючою непередбачуваністю погодних умов, що також впливає на плани щодо розширення площ.
«Господарства, що минулими роками гарно заробляли на овочах, цього сезону майже нічого не садять і не сіють, адже не впевнені, чи зможуть зібрати врожай — людей немає. Зростання площ стримують і погодні зміни, що стають усе більш непередбачуваними. Але основний чинник — все ж брак працівників», — зазначає Тарас Баштанник.
Ситуація на ринку овочів та імпорт
Попри наявні труднощі, експерт упевнений, що дефіциту овочевої продукції на українському ринку не буде. У випадку зменшення врожаю окремих культур, поставки імпортних овочів здатні компенсувати нестачу внутрішнього виробництва. За словами Тараса Баштанника, вже близько трьох тижнів на ринку з’являються перші тепличні овочі, однак через незвично холодний травень сезон овочів із відкритого ґрунту розпочнеться пізніше, ніж зазвичай.