30.10.2025
$
41.97
48.51
Maumelle
15.3
°С
Сонячно

У СКАЛАТІ ГОТУВАЛИ НЕПОВТОРНИЙ БОРЩ

03.08.2021
11:13:17
Поділитись:

Фестиваль борщу, що відбувся 25 липня у Скалаті, став несподіваною кулінарною і культурною родзинкою Тернопілля. Бо коли розмаїття борщів у Борщеві демонструють щорічно, і про це свято знають в усій Україні, то древній Скалат вперше відкрив гастрономічні таланти своїх мешканців та сіл громади. Організатором фестивалю став Скалатський міський Будинок культури.

Тут варили борщ з музикою, піснями і танцями представники вісьмох команд зі населених пунктів, що входять до Скалатської міської територіальної громади, – Скалата, Старого Скалата, Поділля, Остап’є, Новосілки, Городниці, Кривого і Колодіївки-Панасівки (одна команда).

GEDSC DIGITAL CAMERA
  • Ми захотіли провести у нашій громаді нетрадиційне дійство, бо, наприклад, концертів достатньо, але такого заходу у нас ще не було, – переконує директор Будинку культури Ірина Поруцька.

Вельми смачний борщ на фестивалі приготувала команда села Остап’є. Остапівчани з давніх-давен люблять традиційний український борщ, вареники, деруни, пампушки. Проте, як розповіла кухарка Ганна Довгань, борщ із Остап’я – має свої неповторні особливості. Він – темного кольору, а в його основі – червоний буряк, який варять цілим, а потім труть або ріжуть. До борщової суміші додають зажарку.

У Старому Скалаті борщ варили далекі предки, а до давніх традицій приготування цієї культової страви сучасники внесли свою пайку. Однак, як  розповіла директорка Староскалатського Будинку культури Оксана Бошко, основний інгредієнт для місцевого борщу – червоний буряк. Далі – м’ясо, картопля, морква, цибуля, сальце. А вже кожна господиня по-різному додає до борщу солі, перчику.

Команда зі  Скалата придумала унікальний борщ – на копчених реберцях. Інші складники цієї страви традиційні – буряк, помідори, перець, молода картопля. Але скалатчани подарували учасникам і гостям  фестивалю справжній сюрприз – борщ двох видів – селянський і сучасний, кремовий борщ, який смакує дітям.

Професійне журі, до якого  входили представники ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» (саме тут  готують кухарів, кондитерів, барменів), власники ресторанів міста, визначило переможця змагання. Ним стала команда зі Скалата. А приз глядацьких симпатій отримав борщ села Новосілка.

У майбутньому, як передбачає директор Скалатського міського Будинку культури Ірина Поруцька, такі фестивалі борщу будуть проводитися в селах громади –  в День села або під час інших важливих подій.

                                                                  Роман ЯКЕЛЬ

Останні новини

30.10.2025
00.58.44
ФІНАЛЬНИЙ ЛОГІСТИЧНИЙ САМІТ У 2025 РОЦІ
14 листопада - фінальний логістичний саміт в цьому році. Цього разу поговоримо спочатку про людей, а...
30.10.2025
00.44.52
ОЗИМИЙ ГОРОХ МАЄ ВИСОКУ ЦІННІСТЬ ЯК ПОПЕРЕДНИК У СІВОЗМІНІ ТА ВИСОКИЙ ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ
Так вважають в Агрофірмі «Ольгопіль», що на Вінничині, котра вже завершила сівбу основни...
29.10.2025
19.12.10
НА ПШЕНИЦЮ ДОМІНУВАЛА ПІДВИЩУВАЛЬНА ЦІНОВА ДИНАМІКА
В Україні на ринку пшениці минулого тижня домінувала підвищувальна цінова динаміка. Активн...
29.10.2025
14.07.26
СЕРГІЙ ЯКИМЕЦЬ: «У СТОВ «ВІКТОРІЯ» ДОСЯГАЄМО ВИСОКИХ УРОЖАЇВ ЗАВДЯКИ СПІВПРАЦІ З ПП «ВКФ «ІМПТОРГСЕРВІС»
Упродовж трьох десятиліть ПП «ВКФ «Імпторгсервіс» створює та виробляє регулятори р...
29.10.2025
13.09.36
ЦІНИ НА СОЮ ЗРОСЛИ НА $2-5 НА РИНКУ В УКРАЇНІ
Ринок сої перебуває в очікуванні прояснення щодо перспектив європейського регулювання EUDR та наразі...
29.10.2025
12.54.25
FAT-AND-OIL INDUSTRY-2025 ЗБИРАЄ ПРОВІДНИХ УЧАСНИКІВ ОЛІЙНО-ЖИРОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ
Уже завтра в Києві відбудеться XXIІІ Міжнародна конференція «Fat-and-Oil Industry-20...
29.10.2025
07.31.47
У ВЕЛИКОМУ ГЛИБОЧКУ ВІДБУВСЯ І ЕТАП ЗМАГАНЬ «ЮНІ ПІЛОТИ ДРОНІВ»!
У Великоглибочецькому ліцеї відбувся І етап відбіркових змагань «Юні пілоти дронів» у но...
29.10.2025
07.03.52
ЯК ОБРАТИ ПРОФЕСІЮ: ПОРАДИ ВІД СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ
Одне з найважливіших рішень у житті кожної молодої людини – вибір професії. Адже це не просто ...
Всі новини