17.02.2025
$
41.63
43.59
London
1.2
°С
Ясно

У СКАЛАТІ ГОТУВАЛИ НЕПОВТОРНИЙ БОРЩ

03.08.2021
11:13:17
Поділитись:

Фестиваль борщу, що відбувся 25 липня у Скалаті, став несподіваною кулінарною і культурною родзинкою Тернопілля. Бо коли розмаїття борщів у Борщеві демонструють щорічно, і про це свято знають в усій Україні, то древній Скалат вперше відкрив гастрономічні таланти своїх мешканців та сіл громади. Організатором фестивалю став Скалатський міський Будинок культури.

Тут варили борщ з музикою, піснями і танцями представники вісьмох команд зі населених пунктів, що входять до Скалатської міської територіальної громади, – Скалата, Старого Скалата, Поділля, Остап’є, Новосілки, Городниці, Кривого і Колодіївки-Панасівки (одна команда).

GEDSC DIGITAL CAMERA
  • Ми захотіли провести у нашій громаді нетрадиційне дійство, бо, наприклад, концертів достатньо, але такого заходу у нас ще не було, – переконує директор Будинку культури Ірина Поруцька.

Вельми смачний борщ на фестивалі приготувала команда села Остап’є. Остапівчани з давніх-давен люблять традиційний український борщ, вареники, деруни, пампушки. Проте, як розповіла кухарка Ганна Довгань, борщ із Остап’я – має свої неповторні особливості. Він – темного кольору, а в його основі – червоний буряк, який варять цілим, а потім труть або ріжуть. До борщової суміші додають зажарку.

У Старому Скалаті борщ варили далекі предки, а до давніх традицій приготування цієї культової страви сучасники внесли свою пайку. Однак, як  розповіла директорка Староскалатського Будинку культури Оксана Бошко, основний інгредієнт для місцевого борщу – червоний буряк. Далі – м’ясо, картопля, морква, цибуля, сальце. А вже кожна господиня по-різному додає до борщу солі, перчику.

Команда зі  Скалата придумала унікальний борщ – на копчених реберцях. Інші складники цієї страви традиційні – буряк, помідори, перець, молода картопля. Але скалатчани подарували учасникам і гостям  фестивалю справжній сюрприз – борщ двох видів – селянський і сучасний, кремовий борщ, який смакує дітям.

Професійне журі, до якого  входили представники ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» (саме тут  готують кухарів, кондитерів, барменів), власники ресторанів міста, визначило переможця змагання. Ним стала команда зі Скалата. А приз глядацьких симпатій отримав борщ села Новосілка.

У майбутньому, як передбачає директор Скалатського міського Будинку культури Ірина Поруцька, такі фестивалі борщу будуть проводитися в селах громади –  в День села або під час інших важливих подій.

                                                                  Роман ЯКЕЛЬ

Останні новини

17.02.2025
00.28.45
УКРАЇНСЬКІ САДІВНИЦТВА ЗНИЖУЮТЬ ВАРТІСТЬ СВОЇХ ЯБЛУК НА РИНКУ
В Україні відзначається зниження торговельної активності на ринку яблук, оскільки багато виробників ...
16.02.2025
21.21.40
НА ЛЬВІВЩИНІ ПЛАНУЮТЬ ВИРОЩУВАТИ ТОМАТИ НА ВЕРТИКАЛЬНІЙ ФЕРМІ
Львівська компанія Green Wave планує розпочати проект з вирощування томату комерційних рідкісних вид...
16.02.2025
20.50.32
РЕКОРДНА КІЛЬКІСТЬ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ ПОДАЛА В ДАР ЗАЯВКИ НА СУБСИДІЮ
У Державному аграрному реєстрі (ДАР) завершили прийом заявок від аграріїв на бюджетну субсидію на од...
16.02.2025
18.26.53
МАГНЕТИЧНА ВИСТАВКА НАТАЛІЇ БАСАРАБ «БІЛЬШЕ, НІЖ ЖИТТЯ»
До 24 лютого в Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка живопису і авторських ляльок ...
16.02.2025
13.00.54
ВИРОБНИК №1 ТРАКТОРНИХ ПРИЧЕПІВ В УКРАЇНІ
Завод Кобзаренка виробляє понад 100 найменувань тракторних причепів, а також здійснює їхні...
16.02.2025
12.46.29
«АгроВесна» – МІЖНАРОДНА ВИСТАВКА ІННОВАЦІЙНИХ РІШЕНЬ У ЗЕРНОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ
У Києві в МВК відбулася Міжнародна агропромислова виставка «АгроВесна», що посідає голов...
16.02.2025
11.20.37
HYCS – ВИСОКА СЕЛЕКЦІЯ І ВИРОБНИЦТВО НАСІННЯ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ
ОНІО ФАО 270 – невибагливий гібрид, чудова пластичність, швидкий стартовий ріст, а також висок...
15.02.2025
22.17.02
ЗМІНИВСЯ СВІТОВИЙ БАЛАНС СВІТОВОГО ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ПШЕНИЦІ
У лютневому звіті попиту та пропозиції експерти USDA незначно збільшили прогноз світового виробництв...
Всі новини