17.05.2025
$
41.5
46.45
London
13.2
°С
Невелика хмарність

У СКАЛАТІ ГОТУВАЛИ НЕПОВТОРНИЙ БОРЩ

03.08.2021
11:13:17
Поділитись:

Фестиваль борщу, що відбувся 25 липня у Скалаті, став несподіваною кулінарною і культурною родзинкою Тернопілля. Бо коли розмаїття борщів у Борщеві демонструють щорічно, і про це свято знають в усій Україні, то древній Скалат вперше відкрив гастрономічні таланти своїх мешканців та сіл громади. Організатором фестивалю став Скалатський міський Будинок культури.

Тут варили борщ з музикою, піснями і танцями представники вісьмох команд зі населених пунктів, що входять до Скалатської міської територіальної громади, – Скалата, Старого Скалата, Поділля, Остап’є, Новосілки, Городниці, Кривого і Колодіївки-Панасівки (одна команда).

GEDSC DIGITAL CAMERA
  • Ми захотіли провести у нашій громаді нетрадиційне дійство, бо, наприклад, концертів достатньо, але такого заходу у нас ще не було, – переконує директор Будинку культури Ірина Поруцька.

Вельми смачний борщ на фестивалі приготувала команда села Остап’є. Остапівчани з давніх-давен люблять традиційний український борщ, вареники, деруни, пампушки. Проте, як розповіла кухарка Ганна Довгань, борщ із Остап’я – має свої неповторні особливості. Він – темного кольору, а в його основі – червоний буряк, який варять цілим, а потім труть або ріжуть. До борщової суміші додають зажарку.

У Старому Скалаті борщ варили далекі предки, а до давніх традицій приготування цієї культової страви сучасники внесли свою пайку. Однак, як  розповіла директорка Староскалатського Будинку культури Оксана Бошко, основний інгредієнт для місцевого борщу – червоний буряк. Далі – м’ясо, картопля, морква, цибуля, сальце. А вже кожна господиня по-різному додає до борщу солі, перчику.

Команда зі  Скалата придумала унікальний борщ – на копчених реберцях. Інші складники цієї страви традиційні – буряк, помідори, перець, молода картопля. Але скалатчани подарували учасникам і гостям  фестивалю справжній сюрприз – борщ двох видів – селянський і сучасний, кремовий борщ, який смакує дітям.

Професійне журі, до якого  входили представники ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» (саме тут  готують кухарів, кондитерів, барменів), власники ресторанів міста, визначило переможця змагання. Ним стала команда зі Скалата. А приз глядацьких симпатій отримав борщ села Новосілка.

У майбутньому, як передбачає директор Скалатського міського Будинку культури Ірина Поруцька, такі фестивалі борщу будуть проводитися в селах громади –  в День села або під час інших важливих подій.

                                                                  Роман ЯКЕЛЬ

Останні новини

17.05.2025
08.34.29
«КУЧЕРЯВА ФЕРМЕРКА» ФЕРМЕРКА ВИРОЩУЄ НАСІННЯ НЕЗВИЧАЙНИХ СОРТІВ ПЕРЦЮ
Господарство «Кучерява фермерка», що господарює на Вінничині, збирає 15 т солодкого перц...
17.05.2025
06.20.52
В УКРАЇНІ ЗАПРОВАДЯТЬ НАЦІОНАЛЬНУ СИСТЕМУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗНАНЬ ТА ІННОВАЦІЙ
Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило концепцію створення національної с...
16.05.2025
12.40.50
СТАТИСТИКА.ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ НА ЗЕРНО В УКРАЇНІ НА 16 травня 2025 РОКУ
Середньозважені ціни закупівлі зернових та олійних культур в Україні на умовах CPT термінали, E...
16.05.2025
11.51.00
УКРАЇНА СТВОРЮЄ СИСТЕМУ АГРАРНИХ ЗНАНЬ AKIS ЗА СТАНДАРТАМИ ЄС
Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило концепцію створення наці...
16.05.2025
11.17.48
СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ РЕКОРДНЕ ЗРОСТАННЯ ЦІН НА ЗЕМЛІ СІЛЬГОСППРИЗНАЧЕННЯ
У 2025 році ринок сільськогосподарських земель в Україні демонструє безпрецедентне зростання цін, по...
16.05.2025
10.18.36
ПОСІВНА. В УКРАЇНІ ЯРИМИ КУЛЬТУРАМИ ВЖЕ ЗАСІЯЛИ 11 МЛН ГА
Українські сільгоспвиробники станом на 16 травня 2025 року засіяли ярими культурами 10,99 млн га, по...
16.05.2025
09.57.09
УКРАЇНСЬКІ СИРОВАРИ ДОЄДНАЛИСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ FACENETWORK
 Україна стала повноцінним членом європейської асоціації FACEnetwork, яка об’єднує малих ...
15.05.2025
14.54.06
9 КОМАНД ПОЗМАГАЮТЬСЯ ЗА КУБОК ТЕРНОПІЛЛЯ З ФУТБОЛУ
Як інформує Асоціація футболу Тернопільщини, відбулася нарада представників команд, які виявили бажа...
Всі новини