13.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
28.3
°С
Ясно

У СКАЛАТІ ГОТУВАЛИ НЕПОВТОРНИЙ БОРЩ

03.08.2021
11:13:17
Поділитись:

Фестиваль борщу, що відбувся 25 липня у Скалаті, став несподіваною кулінарною і культурною родзинкою Тернопілля. Бо коли розмаїття борщів у Борщеві демонструють щорічно, і про це свято знають в усій Україні, то древній Скалат вперше відкрив гастрономічні таланти своїх мешканців та сіл громади. Організатором фестивалю став Скалатський міський Будинок культури.

Тут варили борщ з музикою, піснями і танцями представники вісьмох команд зі населених пунктів, що входять до Скалатської міської територіальної громади, – Скалата, Старого Скалата, Поділля, Остап’є, Новосілки, Городниці, Кривого і Колодіївки-Панасівки (одна команда).

GEDSC DIGITAL CAMERA
  • Ми захотіли провести у нашій громаді нетрадиційне дійство, бо, наприклад, концертів достатньо, але такого заходу у нас ще не було, – переконує директор Будинку культури Ірина Поруцька.

Вельми смачний борщ на фестивалі приготувала команда села Остап’є. Остапівчани з давніх-давен люблять традиційний український борщ, вареники, деруни, пампушки. Проте, як розповіла кухарка Ганна Довгань, борщ із Остап’я – має свої неповторні особливості. Він – темного кольору, а в його основі – червоний буряк, який варять цілим, а потім труть або ріжуть. До борщової суміші додають зажарку.

У Старому Скалаті борщ варили далекі предки, а до давніх традицій приготування цієї культової страви сучасники внесли свою пайку. Однак, як  розповіла директорка Староскалатського Будинку культури Оксана Бошко, основний інгредієнт для місцевого борщу – червоний буряк. Далі – м’ясо, картопля, морква, цибуля, сальце. А вже кожна господиня по-різному додає до борщу солі, перчику.

Команда зі  Скалата придумала унікальний борщ – на копчених реберцях. Інші складники цієї страви традиційні – буряк, помідори, перець, молода картопля. Але скалатчани подарували учасникам і гостям  фестивалю справжній сюрприз – борщ двох видів – селянський і сучасний, кремовий борщ, який смакує дітям.

Професійне журі, до якого  входили представники ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» (саме тут  готують кухарів, кондитерів, барменів), власники ресторанів міста, визначило переможця змагання. Ним стала команда зі Скалата. А приз глядацьких симпатій отримав борщ села Новосілка.

У майбутньому, як передбачає директор Скалатського міського Будинку культури Ірина Поруцька, такі фестивалі борщу будуть проводитися в селах громади –  в День села або під час інших важливих подій.

                                                                  Роман ЯКЕЛЬ

Останні новини

12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
10.09.2025
12.50.26
«АГРО ТЕРНОПІЛЬ»: НОВИЙ РІВЕНЬ ДНЯ ПОЛЯ ВІД AGRO TEAM!
«Одне поле – безмежні можливості!» AGRO TEAM анонсує День Поля «АГ...
Всі новини