23.08.2025
$
41.28
47.91
Maumelle
26.1
°С
Невелика хмарність

У СКАЛАТІ ГОТУВАЛИ НЕПОВТОРНИЙ БОРЩ

03.08.2021
11:13:17
Поділитись:

Фестиваль борщу, що відбувся 25 липня у Скалаті, став несподіваною кулінарною і культурною родзинкою Тернопілля. Бо коли розмаїття борщів у Борщеві демонструють щорічно, і про це свято знають в усій Україні, то древній Скалат вперше відкрив гастрономічні таланти своїх мешканців та сіл громади. Організатором фестивалю став Скалатський міський Будинок культури.

Тут варили борщ з музикою, піснями і танцями представники вісьмох команд зі населених пунктів, що входять до Скалатської міської територіальної громади, – Скалата, Старого Скалата, Поділля, Остап’є, Новосілки, Городниці, Кривого і Колодіївки-Панасівки (одна команда).

GEDSC DIGITAL CAMERA
  • Ми захотіли провести у нашій громаді нетрадиційне дійство, бо, наприклад, концертів достатньо, але такого заходу у нас ще не було, – переконує директор Будинку культури Ірина Поруцька.

Вельми смачний борщ на фестивалі приготувала команда села Остап’є. Остапівчани з давніх-давен люблять традиційний український борщ, вареники, деруни, пампушки. Проте, як розповіла кухарка Ганна Довгань, борщ із Остап’я – має свої неповторні особливості. Він – темного кольору, а в його основі – червоний буряк, який варять цілим, а потім труть або ріжуть. До борщової суміші додають зажарку.

У Старому Скалаті борщ варили далекі предки, а до давніх традицій приготування цієї культової страви сучасники внесли свою пайку. Однак, як  розповіла директорка Староскалатського Будинку культури Оксана Бошко, основний інгредієнт для місцевого борщу – червоний буряк. Далі – м’ясо, картопля, морква, цибуля, сальце. А вже кожна господиня по-різному додає до борщу солі, перчику.

Команда зі  Скалата придумала унікальний борщ – на копчених реберцях. Інші складники цієї страви традиційні – буряк, помідори, перець, молода картопля. Але скалатчани подарували учасникам і гостям  фестивалю справжній сюрприз – борщ двох видів – селянський і сучасний, кремовий борщ, який смакує дітям.

Професійне журі, до якого  входили представники ДНЗ «Скалатський професійний ліцей» (саме тут  готують кухарів, кондитерів, барменів), власники ресторанів міста, визначило переможця змагання. Ним стала команда зі Скалата. А приз глядацьких симпатій отримав борщ села Новосілка.

У майбутньому, як передбачає директор Скалатського міського Будинку культури Ірина Поруцька, такі фестивалі борщу будуть проводитися в селах громади –  в День села або під час інших важливих подій.

                                                                  Роман ЯКЕЛЬ

Останні новини

23.08.2025
17.02.52
У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗІБРАЛИ ПОНАД 88% РАННІХ КУЛЬТУР ТА ПОЧАЛИ СІВБУ ОЗИМИХ
Аграрії Львівської області зібрали ранні культури з 88,5% площ, з яких намолочено понад 1 млн. тонн ...
22.08.2025
08.30.26
У ДАР ЗАПРАЦЮВАВ ЩЕ ОДИН ФУНКЦІОНАЛ ДЛЯ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ
У Державному аграрному реєстрі (ДАР) запрацював новий функціонал – можливість отримати статус ...
22.08.2025
08.15.55
СОНЯШНИК ПОДЕШЕВШАВ – РИНОК РЕАГУЄ НА НАБЛИЖЕННЯ ЗБОРУ НОВОГО ВРОЖАЮ
З Зменшення запасів та активний попит на соняшникову олію наприкінці сезону підштовхнули ціни на со...
22.08.2025
07.55.18
У ЯГІДНИЙ КООПЕРАТИВ ОБ’ЄДНАЛИСЯ ПІВТОРИ СОТНІ ВИРОБНИКІВ
У ягідному кооперативі, що в селі Городище Козівської громади на Тернопільщині, в кооператив об&rsqu...
22.08.2025
07.04.01
ВРОЖАЙ 2025 РОКУ НА ВІННИЧЧИНІ ВРАЖАЄ ВИСОКИМИ ПОКАЗНИКАМИ
Жнива 2025 року на Вінниччині наближаються до завершення. За даними місцевих аграріїв, вже зібрано 8...
21.08.2025
07.39.41
ЗА 20 ДІБ СЕРПНЯ УКРАЇНА ЕКСПОРТУВАЛА 1,4 МЛН. ТОНН ЗЕРНА
Станом на 20 серпня Україна з початку 2024/25 МР експортувала 3,084 млн тонн зернових і зернобобових...
21.08.2025
07.15.07
ФГ «ЗАГІРЯНСЬКЕ» – УСПІШНА ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ВІД СИРОВИНИ ДО ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Фермерське господарство «Загірянське», яке розташоване у мальовничому селі Загір’я...
21.08.2025
06.52.03
«ЯГОДИ ВОЛИНІ» ПОДВОЇТЬ ПЛОЩІ ОБЛІПИХИ – ДО 40 ГА
Компанія «Ягоди Волині» планує подвоїти площі під обліпихою і вже самостійно готує для ц...
Всі новини