У собівартості виробництва цукрових буряків багато складових: це і валютна складова, і вихід цукру з 1 га посівів, при зростанні якого собівартість знижується. Діапазон собівартості в різних регіонах та компаніях настільки широкий, що різниця вкладень на 1 га та віддачі цукру з 1 га у різних кліматичних умовах може відрізнятись у півтора-два рази. Інформує SUPERAGRONOM.COM.
«Ми розуміємо, що цукровий буряк вже не найбільш маржинальна культура. Ми це кажемо відверто і чесно. Вона конкурує з 2-3 культурами в нашій зоні, на яких можна заробляти. І ми не кажемо, що треба сіяти «трьохпілку»-«чотирьохпілку». Але раз в 7-10-12 років цукровий буряк гарно почуває себе в сівозміні з ріпаком і соняшником. І маючи до 10% в сівозміні цукрового буряку, ви мінімізуєте свої ризики. Бо де одна культура «просіла», інша – «вистрілила», – стверджує заступник генерального директора з розвитку партнерських програм «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Олександр Гавріш.
Він додає, що у випадку з цукровим буряком навіть за несприятливих погодних умов можна зібрати пристойний урожай і не піти «в мінус», хоча й на космічну маржу розраховувати не варто.
Резерв для зростання рентабельності у вирощування цукрових буряків, на думку багатьох практиків, саме в нескінченному відточуванні технологій – це вибір гібридів, способів обробітку ґрунту, робота з добривами, сівозміна, боротьба з хворобами та шкідниками.
Меланія НЕСМАЧНА, SuperAgronom.com