Уперше з початку поточного року українські виробники змогли підвищити відпускні ціни на цибулю до 14-20 грн/кг, що на 55% дорожче, ніж наприкінці попереднього тижня. За даними аналітики EastFruit. інформує AGRO-BUSINESS.COM.UA.
Зазначається, що ключові гравці ринку пов’язують стрімке подорожчання із сезонним виснаженням запасів цієї продукції у місцевих господарствах і збільшеною закупівельною активністю гуртових компаній.
Так, станом на 18 квітня українські фермери готові відвантажувати цибулю не дешевше 14-20 грн/кг (0,34-0,49 дол./кг), що в середньому на 55% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
Аналітики зауважили, що попри подорожчання, попит на цибулю зростає щодня за умов гострого дефіциту пропозиції якісної продукції.
«Більшість господарств реалізували весь наявний обсяг, а ті, хто має певні запаси, зупинили продажі, чим спричинили ажіотаж серед покупців і зростання цін», – відмічають експерти.
Крім того, в Україні зараз цибуля коштує в середньому на 59% дорожче, ніж за аналогічний період торік. При цьому, на думку учасників ринку, схожі цінові тенденції на ринку цибулі збережуться до масового надходження вже нового врожаю.