24.03.2025
$
41.53
44.98
London
11.4
°С
Невелика хмарність

Це добре вміння в чоловіка перейняла

21.05.2021
09:00:59
Поділитись:

Ірина Підрівна — з тих, хто робить усе красиво. Тож і професію обрала, яка була їй до душі.

— Мама радила мені після школи вступати до медичного. Але я закінчила педагогічний інститут і стала вчителькою біології і хімії. Любила свою професію і дітей. А вони — мене, — згадує Ірина Омелянівна.

Викладала біологію

Одна з її вихованок розповідала, що на уроці в їх улюбленої вчительки в класі було чути, як муха летіла: всі слухали пояснення уважно й із захопленням. А коли досліди робили на ділянці, в біологічному кабінеті чи в теплиці, то всі були в рівних умовах. До речі, все це за Ірини Омелянівни й створювалося. В біологічному кабінеті не лишень було багато рослин, а й стояло опудапо дикого кабана, висіли роги оленя. Скільки цікавості й радості приносило це дітворі! А їй, наставниці, — задоволення…

А які вазони росли в Млиновецькій школі! До речі, в усіх школах проводилися консурси на тему: «Моя земля — земля моїх батьків». А Ірина Омелянівна написала реферат «Галерея кімнатних рослин» і зайняла на обласному конкурсі перше місце.

Нині Ірина Омелянівна гордиться тим, що багато її вихованців стали медиками, біологами, фармацевтами. Поринувши у спогади, вона називає з десяток прізвищ колишніх випускників.

Дослідила історію Млинівців

А ще педагогиня прищепила багатьом учням любов до історії.

— Наш край багатий на історичні події, адже тут бував зі своїм військом Хмельницький (чого варта лишень Зборівська битва. — Авт.), — розповідає моя співрозмовниця. — І я в дитинстві чимало наслухалася від дідуся й бабусі цікавих бувальщин. Дід Михайло працював на колії, грав у сільському оркестрі, а бабця Оля була знаною на всю околицю кухаркою, без якої не обходилося жодне весілля. Вона також була церковною сестрицею. Так що дідусь і бабуся весь час перебували серед цікавих земляків, які чого тільки не нарозказували. Тож ми замість казок слухали цікаві невигадані оповідки.

Вихована в патріотичному дусі, пані Ірина разом із кількома учнями-ентузіастами не лише записала розповіді старожилів про історію рідного краю, а й зібрала архівні матеріали (разом із дітьми їздили до Львова). І в підсумку — вчителька написала дослідження про рідні Млинівці «Село над берегами Стрипи».

Я з цікавістю перегортаю цей зшиток-самвидав, в якому з любов’ю відтворено давнину. А дбайливо вклеєні старі фотографії тільки поглиблюють знання. Пані Ірина Підрівна також дізналася багато про свій родовід і тепер хоче скласти генеалогічне дерево, аби діти, внуки та прапра… не забували свого коріння.

Майстриня м’ясних страв

За вислугою років жінка вийшла на пенсію. Але й далі кохається в квітах, городині. Однак має ще одне захоплення: вона — майстриня м’ясних страв, і це вміння перейняла від чоловіка Ігоря Євгеновича, котрий не лише за професією технолог м’ясної промисловості, а й за покликанням.

— Моя половина на кухні пече-мудрує такі смачні паштети, що неможливо наїстися, — хвалить дружина. — А буває, що разом записуємо рецепт і готуємо нову страву.

— Ви стали відомою господинею з виготовлення м’ясних страв на весіллях...

— Спочатку варили-пекли ковбасу, шинку, рулети, паштети собі та родичам на свята чи якусь іншу дефіляду. А коли відбули перше (і досить вдале) весілля брата, яке гостям дуже сподобалося, до нас почали звертатися люди, — розповідає Ірина Омелянівна. — Тепер навіть з різних районів замовляють. Бо господарі переконалися, що наші вироби смачні, з високоякісного м’яса, та й асортимент широкий — до півтора десятка видів: ковбаса домашня печена з часником, гуцульська, дрогобицька; рулет з язиком, із чорносливом, риба фарширована, кури вуджені... А щоб вони ще й додавали апетиту, тобто щоб милували око, то я їду й сама нарізаю на тарілки, — розповідає майстриня і продовжує: — Раніше бували такі застілля, на яких веселилося навіть до трьохсот гостей.

— А тепер?

— Ой, не смішіть мене! Тяжкі часи для всіх настали. Однак життя триває — молоді одружуються, хтось відзначає родинні свята.

— Але й на Великдень усі хочуть поласувати доброю ковбаскою, і в кошик її покласти, щоб освятити...

— Як я вже говорила, ми готуємо за своїми фірмовими рецептами. Поповнять кошик і писанки — чоловік мій виготовив писачок, а я навчила учнів, а також своїх дітей Михайла і Світлану, зятя Володимира та внука Маркіяна розписувати писанки. Знаєте, ми виховані в пошанівку до релігійних свят і традицій. І своїх дітей у цьому дусі виховали. Вони завжди приїжджають на Воскресіння додому, щоб паску та освячене яйце розділити й з’їсти з батьками.

А перед тим усією сім’єю Підрівні йдуть до храму, щоб почути, як священник отець Андрій Мушинський та хористи, якими керує Ірина Омелянівна, проголосять таку радісну й довгожданну вість:

— Христос воскрес!

А за ними урочисто відізвуться й церковні дзвони:

— Воістину воскрес!

                                                                                                                                                     Ярослава Штокало-Пархомчук

Останні новини

24.03.2025
15.19.17
ВІДБУЛИСЯ П’ЯТИЙ І ШОСТИЙ ДНІ ЗИМОВОЇ ПЕРШОСТІ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ З ФУТБОЛУ
22 та 23 березня у Тернополі на стадіоні зі штучним покриттям у парку «Сопільче» у рамка...
24.03.2025
13.24.54
СТАТИСТИКА.ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ НА ЗЕРНО В УКРАЇНІ НА 24 БЕРЕЗНЯ 2025 РОКУ
Середньозважені ціни закупівлі зернових та олійних культур в Україні на умовах CPT термінали, E...
24.03.2025
13.08.26
В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮЄ АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА ПУБЛІЧНОГО МОНІТОРИНГУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН
У 2024 році Держгеокадастр забезпечив електронну інформаційну взаємодію Державного земельного к...
24.03.2025
12.47.04
ПРАКТИКУМ. КАРТОПЛЯНИЙ КРОХМАЛЬ ДЛЯ КОРІННЯ ПЕРЦЮ – ВІДМІННЕ ДОБРИВО ТА ВЕЛИКИЙ УРОЖАЙ
Численні рослини (наприклад, смородина) отримують користь від живлення на основі крохмалю. Картоплян...
24.03.2025
12.12.48
ЯКІ ПРОДУКТИ В УКРАЇНІ НАЙБІЛЬШЕ ПОДОРОЖЧАЛИ У БЕРЕЗНІ
Тенденція до зростання цін на продовольчі товари продовжується в Україні у березні 2025 року. Про це...
24.03.2025
11.14.29
КАБМІН ЗМІНИВ ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ МІНІМАЛЬНИХ ЕКСПОРТНИХ ЦІН НА АГРОПРОДУКЦІЮ
Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку затвердження мінімально допустимих експортних цін на...
24.03.2025
07.56.42
У 2025 АГРАРНОМУ РОЦІ МОЖЕ ЗНАДОБИТИСЯ ДВІ ОБРОБКИ ГЕРБІЦИДАМИ ПОСІВІВ ЗЕРНОВИХ
Нетипово теплі грудень та січень  сприяли появі, росту і переростанню зимуючих бур’янів. ...
24.03.2025
07.30.58
ЗНИЗИЛИСЯ ЦІНИ НА МОРКВУ
Активний продаж запасів моркви зі сховищ призвів до зниження цін. Про це за даними аналітики Ea...
Всі новини