Ціни на каву досягли 27-річного максимуму, що у свою чергу може призвести до здорожчання напою у ланцюжку споживання. Інформує AGROPORTAL.
На біржі у Нью-Йорку ф'ючерси на цей продукт піднялися до найвищого рівня з 1997 року. Причина — занепокоєння з приводу врожаю у і, відповідно, побоювання щодо здатності найбільших виробників забезпечити постачання на необхідному рівні.
«Ціни на каву різко зросли через серйозні перебої з постачаннями у ключових виробників — від Бразилії до В'єтнаму. Елітний сорт арабіка здорожчав на 3%. Бюджетніший сорт робуста нещодавно досяг найвищого рівня з 1970-х років», — пише видання Bloomberg.
Погіршує ситуацію те, що високі темпи експорту арабіки цього року можуть призвести до істотного скорочення її запасів. Зокрема, Міністерство сільського господарства США прогнозує, що до кінця поточного сезону (червень-2025) запаси кави в Бразилії становитимуть лише 1,2 млн мішків, що на 26% менше, ніж попереднього року.
Водночас, як зазначається, попередні етапи здорожчання кави вже призвели до того, що продавці підняли ціни та скасували знижки, що вдарило по звичайних покупцях. При цьому самі продавці попереджають про подальше зростання вартості продукту.