12.09.2025
$
41.31
48.27
Maumelle
22.8
°С
Ясно

РОЗВЕДЕННЯ ВРХ ЗАВЖДИ БУЛО ВАЖЛИВОЮ ГАЛУЗЗЮ ГОСПОДАРЮВАННЯ

04.06.2025
20:10:14
Поділитись:

Розведення великої рогатої худоби, свиней, овець, коней, відоме вже з часів неоліту. На території України тваринництво, зокрема скотарство і вівчарство, розвивається досить інтенсивно з трипільської культури як кочове. Особливе місце воно, будучи кочівним, займало у кімерійців та скіфів. Тваринництво завжди було важливою галуззю господарювання, джерелом продуктів харчування і різноманітної сировини. Створення культурних порід тварин було справою тривалої та систематичної праці людей багатьох поколінь. Селекційна робота стародавньої людини була своєрідним мистецтвом і проявилась у прирученні, одомашненні, використанні диких тварин та їх зображенні у вигляді наскельних малюнків.  

Велику рогату худобу широко використовували як робочу силу і транспортний засіб. Наприклад, з бронзового віку її використовували для оранки землі. Значною мірою одомашнення і розведення худоби не тільки забезпечувало людину продуктами харчування, але дозволило створювати їх резерви і навіть надлишки, що давало поштовх для торгівлі.                                               

Античну елінську науку, яка розквітає у Греції у ІІІ столітті, можна вважати початком науки про тваринництво. Започаткували її просвітителі минулих часів Котон, Варрон, Колумелла та Пліній Старший. Однак перші дослідження з розведення та селекції тварин з’явилися в середині ХVІІІ століття.                                                                                                                                   Велике значення для відгодівлі худоби мали луки, долини з перелісками, різноманітні вигони для домашніх тварин, а подекуди й відгінні пасовища. У ХІХ ст. сільське господарство України пристосувалося до потреб світового хлібного ринку, що призвело до формування своєрідної структури посівних площ. Колись вільні степові простори розорювалися й засівалися пшеницею та ячменем. Кормова база тваринництва скорочувалася.

 

Ці та інші чинники негативно впливали на розвиток скотарства. Часопис Харківського товариства сільського господарства, порівнюючи статистичні дані за період з 1888 р. до 1911 р. довів, що поголів’я худоби порівняно зі зростаючим населенням помітно зменшилося. На заміну колишнім лукам і сіножатям та ковиловій цілині мало прийти травосіяння, зокрема люцерною.                                                                                        Слід враховувати, що для продуктивного скотарства в умовах стійлового утримання худоби потрібні у значних обсягах й інші кормові засоби. За нестачі та дорожнечі мінеральних добрив тільки чисельне тваринництво могло забезпечити польове господарство перегноєм і сприяти підвищенню врожайності хлібних та інших культур.                                                                                                                                                                                   

Попри ці та інші труднощі, в Україні в ХІХ ст, особливо на Правобережжі, з’явилися нові кормові засоби для стаціонарної відгодівлі худоби. Сотні цукрових, винокурних та пивоварних заводів почали забезпечувати скотарство кормами – буряковим жомом, мелясою, пивною гущею та побічними продуктами переробки картоплі на крохмаль. Але найкращим харчовим продуктом для худоби став буряковий жом. Повсюди у сусідніх з цукровими заводами селах велася відгодівля худоби для ринкового збуту. За ціни жому близько 2 коп. за пуд перед скотарством України відкривалися прекрасні перспективи для стійлового утримання худоби, переробки кормових продуктів на м’ясо а відповідно переходу до інтенсивних форм ведення скотарства.                                                                                                                                   На теренах України розводили різні породи великої рогатої худоби. У зоні Полісся й почасти на прилеглих до нього територіях переважали бура м’ясомолочна й біло-хребтова породи, а на Волині переважно червона німецьких колоністів. На лісостепових просторах найбільш поширеною була українська сіра порода. За підрахунками тут нараховувалося близько 7 млн голів цієї породи, що становило четверту частину всієї великої рогатої худоби. Зовнішньою ознакою сірої української породи була різних кольорів масть – від світло-сірого до темнуватого. Шкіра цих тварин, товста й дуже щільна, шерсть відзначалася рідкісною густотою і пружністю, а, отже, пристосованістю до кліматичних умов. Надзвичайно високою була працездатність волів сірої степової породи, які могли працювати по 10–12 годин щоденно і перевозити у парній запряжці до 100–120 пуд. вантажу. До того ж, воли сірої породи характеризувалися стійкістю до захворювань, зберігаючи працездатність протягом 12–15 років, після чого відгодовувалися для забою.                                                                                  На початку ХХ ст. в Україні з’явилася мережа спеціалізованих приватновласницьких господарств м’ясного і молочного напрямів. Розпочався перехід до стійлового утримання великої рогатої худоби. Зросла роль селян у виробництві продуктів тваринництва. Проте вивіз на світовий ринок у великих обсягах кормів гальмував розвиток тваринницької галузі сільського господарства.

Підготував Георгій ШТОЛЬЦ

Останні новини

12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
10.09.2025
12.50.26
«АГРО ТЕРНОПІЛЬ»: НОВИЙ РІВЕНЬ ДНЯ ПОЛЯ ВІД AGRO TEAM!
«Одне поле – безмежні можливості!» AGRO TEAM анонсує День Поля «АГ...
10.09.2025
12.17.23
ДЕФІЦИТУ ЦУКРУ НЕ БУДЕ, АЛЕ ЕКСПОРТ ПІД ПИТАННЯМ
В Україні розпочався новий сезон цукроваріння 2025/26, наразі переробку цукрового буряку здійснюють ...
Всі новини