Сімʼя Струц з Івано-Франківщини у 2018 р. створила равликову ферму та планувала вирощувати продукцію на експорт. Проте через особливості високогірного клімату та невеликі обсяги виробництва змінили модель роботи. Про це йдеться у спецпроєкті «Родина Струц: Заробляємо на равликах без експорту» на KURKUL.COM.
Наразі родина вирощує близько 3 т равликів на рік і приймає туристів у дегустаційній локації Mons Snail.
«У 2021 р. у нас з'явилася дегустаційна локація, де ми до сьогодні приймаємо людей, проводимо екскурсії й готуємо равликів», – розповіла донька засновниці ферми Анна Струц.
Вирощують на фермі найпопулярніший вид їстівного равлика — Helix aspersa Muller, або маленький сірий чи виноградний равлик. Він росте 4-5 місяців і має максимум 10-15 г.
Через цьогорічні складні погодні умови у Mons Snail загинуло третина равликів.
«У квітні були приморозки, равлик почав гинути. Ми не знали що робити, почали утеплювати теплицю, щоби його захистити. Але це не допомогло – ми втратили третину стада. До нас дзвонили інші фермери з такою ж проблемою. Погоду ми не можемо контролювати», – поділилась Анна Струц.