15.10.2025
$
41.75
48.24
Maumelle
28.3
°С
Сонячно

ПИСЬМЕННИЦЯ НАТАЛЯ ГАЛИЦЬКА ВИРОЩУЄ СПАРЖУ НА ГОРОДІ

11.05.2025
22:33:13
Поділитись:

Письменниця з Тернопілля Наталя Галицька вирощує спаржу на городі біля родинної хати в селі Глещава Іванівської громади. Посадила її разом з чоловіком три роки тому. Цього року збирають перший урожай, інформує СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ.

 

Як розповіла жінка, спаржа починає дозрівати залежно від погоди, в основному, після 20 квітня. Сезон триває до 25 червня

-      Вибираємо найкращі пагони, які готові до споживання, але залишаємо, щоби корінці укріплювалися і до них був доступ повітря. Бур’яни висапуємо, спаржу обробляємо вручну. Зрізаємо спаржу під кутом і бажано в землі. Її висота повинна бути 20-25 сантиметрів, не вище. Тому що потім знизу вона дерев’яніє і не має відповідного смаку. А зараз, коли свіженька, для приготування легко можна забрати шкірочку. Пагони соковиті, як молоденький горошок, ділиться досвідом вирощування культури господиня.

Спаржу збирають щодня.

-      Збираємо в 5-ій годині ранку, бажано чимшвидше, поки ще сонце не зійшло. Щодня є до 10 кілограмів, але, думаю, вона буде давати більше, тому що ще молоденька, – стверджує Наталя Галицька.

 

Ця рослина на одному місці росте 25-30 років.

-      У нас урожай перший рік. Ми ще свій досвід будемо вдосконалювати, щоб зрозуміти, як вона буде рости і який урожай буде давати. Поливу поки що не потребує. Ця земля відпочивала кілька років. Перед тим, як садити, тут нічого не росло. Поки що нічим не удобрюємо, обробляємо вручну, сапою, розповіла жінка.

Смакові якості і сам урожай сильно залежить від ґрунту, саме від чорнозему. Вона не бути рости на суглинку. Розпочинали з чотирьох рядів:

-      Вони були перші, експериментальні. Ми гадали, приживеться вона, чи ні. Чекали від осені до наступної весни. А потім зрозуміли, що вона прижилася, бо дала перший гарний урожай. До того було дуже непросто. Цей ґрунт їй підходить, тому посадили на своєму городі 27 сотих. Потім ще сусіди віддали нам город в оренду, і маємо вже два городи. Потім ще два наступні теж, бо людей там нема. Зможемо тепер мати гектар, згадує Наталія Галицька.

Раніше спаржу садили із купленого насіння. Зараз збирають своє.

-      Минулої осені посіяли вже своє насіннячко. Такі маленькі свічечки виросли в нас. Вони стануть більшими. Восени з цієї щіточки, з цих паростків, виростуть інші пагони, які зможемо розсаджувати, підсумовує розповідь господиня-письменниця.

Останні новини

14.10.2025
17.39.13
ВИРОБНИЦТВО СИРОГО МОЛОКА – ОДИН ІЗ НАЙПРИБУТКОВІШИХ НАПРЯМІВ ІНВЕСТИЦІЙ
Виробництво сирого молока в Україні сьогодні є одним із найприбутковіших і найпривабливіших напрямів...
14.10.2025
16.13.29
ПШЕНИЦЯ – ЛІДЕР ЕКСПОРТУ В УКРАЇНІ СЕРЕД ЗЕРНОВИХ
Станом на середину жовтня Україна експортувала 7 314 тисяч тонн зернових і зернобобових, що на 4 169...
14.10.2025
11.17.45
ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО СТАНДАРТИЗАЦІЇ ПШЕНИЦІ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ СТВОРЕННЯ ВАРТОСТІ
У сучасній агропродовольчій економіці стандартизація пшениці вийшла за межі своєї традиційної ролі &...
14.10.2025
10.54.16
ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ – ОДНА З НАЙПЕРСПЕКТИВНІШИХ ЕКСПОРТНИХ КУЛЬТУР УКРАЇНИ
Україна у 2024−2025 роках посіла 4-те місце у світі за виробництвом волоського горіха, вирости...
14.10.2025
09.41.06
У МШАНЕЦЬКІЙ ШКОЛІ ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТТЯ ТА ОСВЯЧЕННЯ ПАМ’ЯТНОЇ ДОШКИ ВОЇНУ СЕРГІЮ БОЇВЦІ
У понеділок, 13 жовтня 2025 року, на подвір’ї Мшанецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступені...
13.10.2025
21.00.12
ОБГОВОРИЛИ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ СІЛЬГОСПВИРОБНИЦТВА НА ТЕРНОПІЛЛІ
Під головуванням директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової...
13.10.2025
20.32.26
СУТТЄВО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ТЕПЛИЧНІ ПОМІДОРИ
Представники українських тепличних комбінатів цього тижня отримали можливість розпочати підвищувати ...
13.10.2025
17.26.03
БОРЩІВНИК ПІД КОНТРОЛЕМ ГРОМАД ЛЬВІВЩИНИ
У Козівській та Східницькій громадах відбулися завершальні семінари в межах циклу зустрічей, організ...
Всі новини