Ціна м`яса залишається найбільш комфортною відносно інших продуктів харчування, що пояснюється низьким рівнем доходів населення. Про це повідомляє AGRONEWS.UA.
Напередодні свят ціни на м’ясо в Україні зростуть, однак після Нового року вийдуть на попередній рівень.
За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, ціна м’яса в Україні “найбільш комфортна” щодо усіх інших продуктів харчування, і пояснюється це низьким рівнем доходів населення.
“Чим багатша людина, тим більше вона споживає м’ясні та молочні продукти. Чим бідніша – тим більше їсть хліба та картоплі. У нас, на жаль, через падіння реальних доходів у 2022 році величезна кількість людей виїхали з країни. А середній клас почав активно економити на їжі, потихеньку сповзаючи на дешеві продукти нашого продовольчого кошика”, – констатував експерт.
Він підкреслив, що близько 44% українців сьогодні економлять на харчах та шукають менш якісні продукти і дешевші по відношенню до тих, що вони купували раніше. Таким чином, досить велика частка людей, які раніше купували м’ясо, “ переходять на дешевий сегмент”:
“Чому ми бачимо таке швидке зростання цін у дешевому сегменті, зокрема на хліб, овочі, макарони, крупи? Бо дуже великий попит. … У той же час, у дорогому сегменті – м’ясо, то свинина взагалі за ціною така ж, як була рік тому. … Зараз однозначно матимемо підвищення ціни на копченості, на ковбасу”. “Також побачимо досить серйозне зростання цін на м’ясну групу”, – резюмував експерт Олег Пендзин.