14.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
24.4
°С
Невелика хмарність

ПОГОДА УСКЛАДНИЛА ПЕРЕЗИМІВЛЮ ОЗИМИХ, АЛЕ НЕ Є КРИТИЧНОЮ

24.02.2025
12:40:38
Поділитись:

Друга декада лютого характеризувалася морозною, похмурою, в окремі дні з проясненнями погодою. Опади у вигляді снігу спостерігалися майже на всій території країни. Інформує AGROPORTAL

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики

За даними наукових установ НААН, середня температура повітря знаходилася у межах від 1 до 10°С морозу і була на 2-4°С нижче норми. 15-16 лютого майже на всій території країни випав сніг, і станом на 20 лютого висота снігового покриву становила від 10 до 15 см. Температура ґрунту на глибині 5 см становить 3,5 -7,5°С морозу. Ґрунт промерзав на 14–16 см.

За даними Інституту олійних культур НААН, внаслідок похолодання озимі культури у Запорізькій області на зараз знаходяться у стані зимового спокою. Загрозливих явищ для їх перезимівлі не спостерігається. За узагальненням результатів відрощування на посівах пшениці озимої лише в окремих районах виявлено незначну зрідженість посівів — не більше 10% загиблих рослин, що у межах допустимої.

За інформацією ННЦ «Інститут землеробства НААН», у Київській області умови для перезимівлі озимих культур у другій декаді лютого дещо ускладнились. Рослини озимих зернових культур перебувають у стані глибокого зимового спокою, тому їх морфологічний стан практично не змінився.

За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН, погодні умови, що складаються зараз на Сумщині, є дещо загрозливими, але все ж некритичними для перезимівлі пшениці озимої. Станом на 17 лютого рослини пшениці озимої знаходилися у задовільному стані.

Відрощування проб рослин в Інституті рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН свідчать, що на поточний час життєздатність посівів озимих культур досить висока і складає 89-95% живих пагонів, однак кінцевий результат перезимівлі буде залежати від генетичних особливостей сортів і подальших погодних умов кінця зимового – початку весняного періодів.

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини