16.05.2024
$
39.58
42.85
Dublin
13.2
°С
Ясно

«ПОДОЛЯНКА-К» – ГОСПОДАРКА, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ

12.03.2024
15:26:11
Поділитись:

Про це фермерське господарство,  що в селі Розношинці Тернопільського району вже розповідав «АГРОТУР» в одному зі своїх попередніх випусків. Нині ФГ «Подолянка-К», що успішно пережило зиму, напоготові до весняно-польових робіт.  До земельного банку цього агроформування входить 350 га землі, уже три роки воно є двовекторним. Розвиває одну з найскладніших галузей тваринництва, якою в агросекторі України в наш час займаються лише  одиниці, –  вирощує велику рогату худобу. Про сьогодення і плани на новий сільськогосподарський рік Фермерського господарства «Подолянка-К» ми попросили розповісти його директора Ігоря Галіяша.

У рослинницькій галузі це агроформування, за словами її керівника,  як і торік застосовуватиме новітню систему обробітку ґрунту, що передбачає відмову від оранки землі за допомогою традиційної техніки. Ця господарка вирощує екологічно чисту сільгосппродукцію.
На орендованих  полях ФГ «Подолянка-К» застосовує сучасну систему No-till – це спосіб нульового обробітку грунту, – розповідає Ігор Володимирович. – Ми на власному досвіді переконалися в його ефективності – торік зібрали урожай пшениці десь у 36-37 ц/га без добрив. Навіть з економічної точки зору за нинішніх цін на хімічні засоби і пшеницю я не бачу раціональності  використання мінеральних добрив. Що вже говорити про якість продукції? Ми свого часу теж займалися оранкою, але після відмови від неї не побачили зменшення врожайності на оброблюваних нами площах.  Гербіцидів вносимо мінімум,  а все, що працює на полях – сівалка, обприскувач і  омбайн. Три заїзди – сіємо, обробляємо, молотимо.
Основний комплекс весняно-польових робіт у цій господарці відбудеться згідно з системою No-till аж у квітні. Однак вже з перших днів березня тут взялися за овочівництво. 
Ярих культур ми не будемо сіяти, на оброблюваних землях заклали озимий клин, у квітні здійснимо догляд за посівами і обприскування бур’янів, – розповідає Ігор Галіяш. – З овочевими інакше –  вже у першій половині березня сіємо помідори під парник. Торік закидали в землю суміш із перегноєм, цього року – гній, на котрий кладемо плівку, а на неї касети, в яких висаджуємо насіння.  
Двовекторне господарство акцентує увагу на вирощуванні двох основних культур, але надалі планує більше спрямувати своє рослинництво на кормовиробництво.
З рослинництва акцентуємо увагу на двох культурах – соняшнику і сої, але плануємо робити більшу його ставку на тваринництво, – ділиться планами директор ФГ «Подолянка-К». – Із 350 га землі, що в нашому обробітку, десь 280 га площ є поряд з господарством і це нам дозволить вирощувати все необхідне з кормів поряд із фермою.
На думку керівника Фермерського господарства «Подолянка-К», згідно з наших умовах господарювання, сільгоспвиробникам ефективніше продавати не культури, а продукти переробки. Підтвердженням цьому є історичний досвід сільгоспвиробництва.
Якщо зазирнути в історію, то на наших полях свого часу господарював пан Малецький, який мав 400 га землі, 40 корів, два десятки овець, а також гуральню і досить пристойно господарював, – зробив екскурс в аграрне минуле фермер із Розношинців. – У Залужжі біля Збаража жив інший пан, який також мав гуральню. Колись, хто хотів заробити, той все давав на переробку. І я теж схиляюся до думки, що аграрії в нашому регіоні повинні продавати не зерно, а продукти переробки.
Господарство утримує 70 голів ВРХ голштинської породи, з яких 43 корови.  Незважаючи на те, що тут розвивають тваринництво лише чотири роки, воно вже дає сільгосппідприєству майже половину його прибутків
Нам не треба багато площ для вирощування культур, що йдуть на кормовиробництво– стверджує Ігор Галіяш. – Маємо вдалу локацію – поряд з нашою господаркою цукровий завод, де ми беремо хорошої якості жом, і спиртозавод в Зарубинцях, де купуємо віджату брагу, що є чудовим замінником половини раціону для корів. Завдяки цьому ВРХ не випасаємо, а відгодовуємо у стійловому режимі. Бичків одразу продаємо, але в майбутньому плануємо поставити їх на відгодівлю. Стосовно надоїв молока, то наразі хвалитися немає чим, але 8000 л в рік від корови – це для новачків нормально. Загалом, за прибутками тваринництво відносно рослинництва вже нам дає їх майже 50 на 50 відсотків.
У ФГ «Подолянка-К» – усі галузі взаємопов’язані й одна одній сприяє розвитку. Якщо тут рослинництво певною мірою підпорядковане тваринництву, то останнє в свою чергу дає підживлення для одного з його напрямків – овочівництва. 
У нас є органіка, є гній, від використання яких на полях зиску не багато,  –  коментує взаємодію двох напрямків власного сільгоспвиробництва фермер. – Тож ми вирішили застосувати їх в овочівництво. Хоч це лише по пів гектара кавунів, помідорів і цибулі, але задоволений, що ми це зробили. Звичайно, за смаковими якостями наші кавуни не такі, як херсонські, але вони смачні і за нижчою ціною, а також користуються попитом у людей. 
Олег ЛІВІНСЬКИЙ

Останні новини

25.03.2024
22.25.45
ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ
Підвищення ефективності сільськогосподарського землекористування в умовах ринкової економіки стало н...
24.03.2024
19.31.10
МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЙОГО ГОСПОДАРЧИЙ ФЕНОМЕН
Історична епоха кінця ХІХ і початку ХХ століть ознаменувалася для українців Галичини виходом зі сист...
17.03.2024
13.59.28
ТОВ «БОНІФРУТ» ЗІБРАВ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР З ВИРОЩУВАННЯ ПОЛУНИЦЬ
Понад 100 сільгоспвиробників, які вже працюють з ТОВ «БОНІФРУТ» (докладніше про під...
12.03.2024
15.26.11
«ПОДОЛЯНКА-К» – ГОСПОДАРКА, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ
Про це фермерське господарство,  що в селі Розношинці Тернопільського району вже розповідав &la...
06.03.2024
01.15.57
ЦУКРОВА КОНФЕРЕНЦІЯ SUGAR WORLD 2024 ВІДБУЛАСЯ У ТЕРНОПОЛІ
Понад 150 виробників і переробників цукрових буряків, незалежних експертів та представників комерцій...
29.02.2024
11.37.58
Очікування Сезону 2024
22-23 лютого 2024 р. на базі Хоростківського та Радехівського підрозділів були проведені семінари-на...
28.02.2024
08.07.50
РОЗШИРЕНУ ЛІНІЙКУ СПІВПРАЦІ АГРАРІЯМ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ЗАПРОПРОНУВАВ «АГРОРЕСУРС»
Компанія «Агроресурс» – один з основних операторів на ринку України, метою як...
27.02.2024
13.03.05
НАГОРОДИЛИ ЛАУРЕАТІВ КОНКУРСУ «ЛЮДИНА РОКУ-2023»
Нагородження лауреатів конкурсу «Людина року-2023» на Тернопіллі відбулося 18 лютого 202...
Всі новини