М’ясо досить дороге в Україні, тому цей продукт не дуже популярний. Низький попит стримує ріст цін. Аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Максим Гопка розповів в коментарі УНІАН, чи чекати падіння цін на яловичину та свинину, пише AGRONEWS.UA.
“Яловичина – один з найдорожчих видів м’яса, і його вартість тривалий час суттєво не змінювалася упродовж останніх кількох років. Ціни на яловичу трохи зростають, оскільки збільшується собівартість її виробництва”, – зазначив експерт.
За його словами, середня вартість яловичого гуляшу в супермаркетах станом на 14 січня коливається від 300-310 гривень за кілограм.
“Вартість цього продукту досить стабільна, оскільки не всі українці можуть собі дозволити його купити, тобто немає попиту, який би міг “штовхати” ціну вгору. Ціна на яловичину до весни точно не буде суттєво знижуватися, оскільки спостерігається зменшення поголів’я корів у господарствах населення, що загалом відображається і на забійній масі тварин в Україні в цілому. Вартість яловичини найближчим часом залишиться стабільною”, – пояснив Гопка.
При цьому він розповів, що перед Новим роком було невелике зростання попиту на свинину, і її вартість зросла.
“Ціни у супермаркетах коливалися від 260 до 270 гривень за кілограм. У перший тиждень після новорічних свят вартість свинини пішла вниз і становила у середньому 250 грн/кг. Але наразі ціна на цей вид м’яса зросла до 266 грн/кг”, – нагадав аналітик УКАБ.
На його думку, поки немає причин говорити, що вартість свинини сильно знизиться, оскільки є певні важливі фактори, які на неї впливають, у тому числі зменшується поголів’я свиней через активні бойові дії на частині території України.