16.05.2024
$
39.58
42.85
Dublin
12.2
°С
Ясно

ОБ'ЄДНАННЯ ЗУСИЛЬ ТА ПРАЦІ – ЗАДЛЯ ПЕРЕМОГИ!

27.02.2024
11:44:09
Поділитись:

Синьківська громада – одна із найбільш успішних громад нашого краю. Інфраструктура, рівень зайнятості людей, їх досягнення та здобутки тут – на високому рівні.

А очолює громаду досвідчена та, знаюча свою справу, староста Галина Мудрак. За її плечима понад 20 років досвіду роботи в державній службі. Спочатку вона працювала секретарем сільської ради, а згодом, коли сформувалися старостинські округи, була призначена на теперішню посаду. Робота з людьми для неї – улюблена справа, адже працювати на благо громади, як частинки держави, й розквіту всієї України – один із пріоритетних напрямів її діяльності. Любить свою роботу, людей та завжди, що в її силах, старається підтримати, порадити, допомогти. Таку підтримку у свою чергу відчуває від Заліщицької міської ради, зокрема голови Івана Дрозда, його заступників, апарату міської ради. Зокрема їхня підтримка та сприяння добре відчутні у цей нелегкий час війни, коли нашим воїнам так необхідна допомога. Двадцять синьківчан стоять зараз на захисті нашої держави, яких громада завжди підтримує та робить усе, щоб у них було необхідне спорядження, одяг, продукти харчування та все, що потрібне кожному захиснику.

У селі діють два потужних підприємства – ПП «Форватор» і ТзОВ «ЕДЕ-Ф», які створили робочі місця та забезпечують працевлаштуванням місцеве населення, підтримують діючі установи на селі, і знову ж таки, на першому місці серед основних  напрямків їхньої діяльності зараз: допомога та підтримка армії.

Будинок культури (директор Василь Оробко), школа (директор Любомир Чубатий), ЗДО «Сонечко»(директорка Роксолана Осадчук), бібліотека (завідуюча Наталя Сторощук) мають дуже гарний вигляд, працюють злагоджено та тішать щоразу новими досягненнями, адже, крім матеріальної бази та фінансового сприяння небайдужих людей, тут працюють справжні професіонали, люди своєї справи, які наповнюють щоденну діяльність усім найкращим, що мають у своїх душах і серцях.

Пані Галина з вдячністю відгукується про їхнього земляка Дмитра Фірташа, який надзвичайно багато зробив для рідного краю і всієї округи для того, щоби місцевим жителям було тут комфортно та затишно. Справу сина продовжує його мати – пані Марія, яка має щире, відкрите до людських потреб серце. За її плечима – надзвичайно багато добрих справ на благо громади і односельчан, вона в основному підтримує чи не всі найважливіші ланки життєдіяльності громади.

Місцевий храм, іменований на честь Перенесення мощей святого Миколая УГКЦ є також окрасою та духовною візитівкою Синькова. Настоятель парафії о. Петро Мельниччин , крім духовної та просвітницької діяльності, через яку знаний далеко за межами нашого краю, і, навіть, держави, також організовує та надає допомогу воїнам, спільно з громадою, адже, крім посильної молитовної підтримки, якої вони найбільше потребують, у кожного з них є і потреби побутові та матеріальні, для забезпечення яких потрібно чималих коштів та зусиль.

«Воїни стоять за нас , а ми робимо все, що в наших силах і можливостях, для них», – ділиться думками староста. З початку війни вони з громадою сформували та відправили понад дві сотні посилок, передач на передову, піклуючись про все необхідне для своїх Героїв. Дуже сильна підтримка та значний внесок у цю надзвичайної ваги справу усіх небайдужих жителів села. Серед них – Любомир Сторощук, який завжди доставляє на відділення «Нової пошти», допомагає формувати, відправляє цільову допомогу кожному синьківчанину, який воює. Завжди сприяє у ремонті транспорту, і своїми вміннями, працею, і особистим матеріальним внеском у придбання необхідних запчастин Степан Андрусяк.

Надають посильну допомогу воїнам місцеві підприємці, зокрема, це подружжя: Віктор та Надія Чернухи, Роман та Людмила Гривули, Віктор та Наталя Вериги, а також Дмитро Костинюк, Світлана Кошман і, звичайно, Марія Фірташ, які не те що ніколи не відмовляють у зверненнях, але й зазвичай є ініціаторами надання, збору допомоги. Нещодавно усім селом долучилися до придбання хімічних горілок. А місцевий житель Богдан Фенюк віддав власний автомобіль, який зараз полегшує службу воїнам, а, можливо, й комусь рятує життя, ймовірно на Авдіївському напрямку. Допомагають також працівники тепличного комплексу Андрій Пилип'юк і Володимир Петрінчик.

Перед великими святами воїни із Синькова отримують від своїх односельчан дуже цінне: від куті, голубців, вареників, випічки, м'ясних та інших страв, до відчуття теплоти та впевненості, що про них піклуються, люблять, а отже – чекають у рідному краї. Отож, жителі старостинського округу не лише надсилають своїм захисникам гостинці та все необхідне для несення служби кожного з них, але й стають тим надійним тилом, який ніколи не дасть похитнутися у хвилини відчаю та зневіри.

«Відчувається постійне розуміння, сприяння та допомога від міського голови Івана Дрозда та його заступників, а також секретаря міської ради Уляни Лисак, – продовжує розповідати староста. – З якими питаннями не звернулися б до них , нам ніколи не відмовили. Генератори, форму, необхідну амуніцію та все, з чим ми зверталися, вчасно та в повній мірі отримали. Міський голова завжди радо та з батьківською опікою зустрічає кожного воїна, який перебуває у відпустці. І за це ми йому щиро вдячні, адже добре слово та розуміння – рівнозначне з матеріальною підтримкою, а нерідко має і більшу вагу».

Також, що стосується допомоги військовим, то завжди йдуть на зустріч, відгукуються у багатьох ситуаціях активні та небайдужі волонтери із м. Заліщики: Ірина Галько, Ірина Кукурудзяк, Ірина Тумак. Андрій Красій, не вагаючись, неодноразово доставляв усе необхідне нашим захисникам у зону бойових дій.

Колективи школи, садочка попри всі свої щоденні завдання, виклики сьогодення та робочого процесу, що стосуються навчання та виховання підростаючого покоління, активно долучаються до приготування страв та випічки захисникам, організовують та стають учасниками різних заходів, акцій на підтримку нашого війська. Пані Галина завжди на зв'язку із воїнами-односельчанами. Вона перша дізнається про їхні потреб, і знає куди і до кого звернутися, щоби все необхідне якнайшвидше потрапило до них.

Синьків – село з чудовими традиціями, звичаями та надзвичайно талановитими людьми, які свято бережуть свої духовні надбання, прищеплюють любов до них і всього рідного молодому поколінню. Яскравим прикладом цього є діяльність фольклорно-етнографічного колективу «Синьківчанка», який нещодавно підтвердив своє звання народного, показавши традиційний обряд весілля, характерний для свого села. У колективі поєднується співпраця старшого, середнього і молодшого поколінь. А заснувала його більше 30-ти років тому талановита Галина Оробко, яка досі є активною учасницею колективу. Зараз художнім керівником є Галина Саранчук. Серед талановитих людей краю – виходець із Синькова, відомий співак, багаторічний лауреат премії імені Назарія Яремчука, переможець численних конкурсів та фестивалів Мирослав Матейчук, який теж завжди, що в його силах, допомагає воїнам.

Разом із заслуженим артистом України Святославом Краєм організовують та проводять багато концертних програм в різних регіонах України, збираючи кошти для підтримки наших Збройних сил.

Серед найголовніших цінностей людини є її здоров'я, бо від цього залежить якість життя і його збереження взагалі. Тому медична галузь завжди була і залишається однією із найважливіших. Піклується про здоров'я жителів села, постійно цікавиться самопочуттям захисників, надає лікарську допомогу їхнім родинам досвідчений лікар загальної практики сімейної медицини Оксана Павлик. Саме їй місцеві жителі завдячують відновленням та збереженням свого здоров'я.

Попри всі труднощі та страшні реалії сьогодення, у цей непростий час війни головне завдання кожної громади, як і окремої людини, – вижити. Вижити і зберегти для своїх нащадків Україну. З її широкими родючими полями, мальовничими краєвидами, духовними цінностями, багатством барвистої рідної мови, різногранністю і розмаїттям талантів української душі.

Хай і надалі Синьків, як і численна кількість інших чудових населених пунктів нашої країни, залишається взірцем любові до рідного краю, до своїх людей, вираженням співчуття до ближнього, глибокої віри та патріотизму, шани й поваги до своєї землі. І в цій любові та єдності, вірі і наполегливості Господь обов'язково почує нас і благословить такою довгоочікуваною перемогою!

Талановиті люди хай примножують свої таланти, успішні, хай щоразу досягають нових вершин, ті, хто дбає про розвиток громади, хай завжди у цьому бачать найвищу цінність, а наші мужні воїни-захисники, хай якнайшвидше живими й здоровими повернуться до своїх найрідніших, бо всі ми разом – єдиний народ, єдина держава, ім'я якій Україна!

Іванна МИХАЙЛЕНКО

Останні новини

25.03.2024
22.25.45
ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ
Підвищення ефективності сільськогосподарського землекористування в умовах ринкової економіки стало н...
24.03.2024
19.31.10
МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЙОГО ГОСПОДАРЧИЙ ФЕНОМЕН
Історична епоха кінця ХІХ і початку ХХ століть ознаменувалася для українців Галичини виходом зі сист...
17.03.2024
13.59.28
ТОВ «БОНІФРУТ» ЗІБРАВ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР З ВИРОЩУВАННЯ ПОЛУНИЦЬ
Понад 100 сільгоспвиробників, які вже працюють з ТОВ «БОНІФРУТ» (докладніше про під...
12.03.2024
15.26.11
«ПОДОЛЯНКА-К» – ГОСПОДАРКА, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ
Про це фермерське господарство,  що в селі Розношинці Тернопільського району вже розповідав &la...
06.03.2024
01.15.57
ЦУКРОВА КОНФЕРЕНЦІЯ SUGAR WORLD 2024 ВІДБУЛАСЯ У ТЕРНОПОЛІ
Понад 150 виробників і переробників цукрових буряків, незалежних експертів та представників комерцій...
29.02.2024
11.37.58
Очікування Сезону 2024
22-23 лютого 2024 р. на базі Хоростківського та Радехівського підрозділів були проведені семінари-на...
28.02.2024
08.07.50
РОЗШИРЕНУ ЛІНІЙКУ СПІВПРАЦІ АГРАРІЯМ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ЗАПРОПРОНУВАВ «АГРОРЕСУРС»
Компанія «Агроресурс» – один з основних операторів на ринку України, метою як...
27.02.2024
13.03.05
НАГОРОДИЛИ ЛАУРЕАТІВ КОНКУРСУ «ЛЮДИНА РОКУ-2023»
Нагородження лауреатів конкурсу «Людина року-2023» на Тернопіллі відбулося 18 лютого 202...
Всі новини