Пшениці із вмістом білка 11,5% в 2024 році менше порівняно до минулого року, але за іншими якісними показниками (натура, вміст клейковини, число падіння), які відповідають вимогам контракту, кількість пшениці переважає. Що краще для експорту. Про це розповів Олег Оніщенко, менеджер з технічних і претензійних питань ІП «СЖС Україна». Пише SUPERAGRONOM.
«У статистиці ми можемо побачити, що в 2023 і 2024 роках такі важливі для пшениці показники як вміст білку і клейковини були майже однакові. В 2024 році трохи вищий вміст білку і клейковини. Співвідношення клейковини до білку в цьому році було 1,68, — прокоментував він.
Показники визначалися згідно з європейським стандартом EN та ISO.
Так, натурна маса зерна в цьому році була вищою за торішню склала 77,8 кг/гл, торік була 76,8. Відсоток невиповнених зерен однаковий, вологість — 11,5%, що на 1,5% нижче торішнього показника. Відповідно й відсоток пророслих зерен менший. При цьому число падіння дещо вище — 350 — і достатньо високе для торгівлі, додає фахівець.
Щодо вмісту білку, то найбільше у врожаї пшениці 2024 року домінують партії із вмістом від 10 до 11% (31,8%), 29,9% урожаю має вміст білка на рівні 11-12,5%. Понад 12,5% — 14,1% урожаю. Вище 14% — всього 2,7% урожаю.
Відсоток зерен пошкоджених шкідниками цього року приблизно на тому ж рівні, що й торік. Дещо менший відсоток зерен, уражених фузаріозом, що пояснюється відсутністю опадів під час вегетації культури.
При цьому у пшениці із вмістом білка менше 10% має менший вміст клітковини порівняно з минулим роком, сила борошна аналогічна. Для урожаю з вмістом білка понад 10% вміст клітковини вищий, ніж торік.