Найбільший виробник яблук в Україні – фермерське господарство «Гадз», що газдує на півдні Тернопіллі, додало ще один проєкт: з вирощування вишні, смородини і груші. Вишню та смородину перероблятимуть на сік, а груші літніх сортів продаватимуть на свіжому ринку України, де практично немає конкуренції. Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів засновник господарства Петро Гадз. Інформує AgroTimes.
«Якщо ви звернете увагу на полиці магазинів, вишневий і смородиновий соки там стоять на другому місці після яблучного, – пояснив він. – Смородина і вишня – чудова сировина, на якій поляки роблять досить великі гроші. При тому, урожай цих культур можна збирати комбайном. Щодо груші, то в нас здебільшого вирощують зимові сорти, тому літня продукція має майже таку саму ціну в супермаркеті, як зимова. При цьому літню не потрібно зберігати. А в Україні літні сорти, наприклад, Кармен і Вільямс, промислово практично ніхто не вирощує, тобто ринок вільний».
До того ж ФГ «Гадз» наступної весни очікує на сигнальний урожай черешні у показовому саду на 6 га в рамках нового проекту з вирощування кісточкових та саджанців для них.