17.05.2024
$
39.43
42.85
Columbus
25
°С
Невелика хмарність

НАЗАРІЙ ЧОРНИЙ: «УТВОРЕННЯ ТРЕБА ВИДАЛЯТИ, ЯКЩО ДЛЯ ЦЬОГО Є ПОКАЗИ»

22.07.2023
10:07:22
Поділитись:

Уважно подивіться на свою шкіру. У кожного з нас на різних ділянках є різноманітні утворення: родимки, папіломи, бородавки, ангіоми... Ці утворення можуть бути з самого народження або утворюватися впродовж життя людини. Більшість із них безпечні та мають у деяких випадках лише естетичний дефект. Але є утворення, які несуть справжню загрозу!

 

Про утворення на шкірі та що з ними робити ми поговоримо з лікарем онкодерматологом, онкохірургом, пластичним хірургом Назарієм Чорним.

 

  • Як самостійно визначити, чи родимка або бородавка на шкірі є безпечною?
  • «На око» звичайній людині неможливо визначити, чи безпечний утвір на шкірі. Але є певні ознаки, які вказують, що треба негайно звернутися до лікаря. Спостерігайте за утвореннями, і якщо вони змінили розмір, стали асиметричними, змінився край, колір, є кров’янисті виділення, то одразу йдіть до дерматоонколога. Лікар проведе дерматоскопію та скаже, що робити далі. Також щороку в Україні проводиться День меланоми з безкоштовними оглядами спеціалістів, і я раджу скористатися цією можливістю, щоб контролювати стан утворень на шкірі.

 

  • Якщо є утворення на обличчі, чи варто їх видаляти, адже можуть бути шрами?
  • Утворення на будь-якій ділянці треба видаляти, якщо для цього є покази! Небезпечно, коли утвір може перероджуватися в онкологію. І я хочу сказати важливу інформацію: не чекайте роками, що воно розсмокчеться, відпаде само або якимось дивом пропаде. Ні! З часом ситуація стає серйознішою. А щодо шрамів, не варто переживати. Ми використовуємо в роботі сучасний СО2 лазер, а при хірургічному видалення утворень робимо пластику тканин, накладаємо косметичний шовчик. Тому вже за кілька місяців після видалення залишиться лише згадка про те, що там щось було.

 

  • Чи можна видаляти невеликі утворення самостійно, адже є різні засоби, які допомагають позбутися маленьких папілом, бородавок?

 

  • Категорично ні! Адже часто люди різні утворення називають «бородавка». А насправді це може бути що завгодно – від дійсно бородавки, папіломи до меланоми. Окрім того, такими засобами можна зробити опік навколишніх тканин і може утворитися рубець. Лише лікар після огляду та визначення типу утворення може призначити метод видалення та додаткові дослідження. Наприклад, деякі утворення після видалення ми даємо в лабораторію на гістологію. У нас видалення СО2 лазером коштує від 50 грн. Чи варто за такі гроші ризикувати своїм здоров’ям?

 

  • Як Ви проводите видалення утворень на шкірі?

 

  • Залежно типу від утворення, його розміру, місця розташування та інших факторів, визначаємо метод видалення. В одних випадках проводимо видалення в хірургічному кабінеті (під місцевою анестезією) за допомогою СО2 лазера або хірургічним методом із накладанням шва. В інших випадках – проводимо видалення в операційній під загальним наркозом. Пацієнти після такої операції за кілька годин вже йдуть додому. Хочу зауважити, що переважно оперуємо у тих випадках, коли пацієнти довго не звертаються до лікарів, сподіваючись, що «якось буде». Якщо звернутися вчасно, то утворення буде невеликим, відповідно ділянка видалення теж буде мінімальною і все обійдеться значно дешевше.

 

  • Яку пораду можете дати нашим читачам?

 

  • Не нехтуйте своїм здоров’ям. Вчасно звертайтеся до лікарів. І хочу особливо про це наголосити тим, хто має батьків у роках. Піклуйтеся про них, адже часто старші люди, не розуміючи ситуації, не звертають уваги на стан утворень на шкірі. І мені боляче бачити, що такі пацієнти приходять до лікарів, коли вже важко допомогти.

 

  • Як до Вас можна звернутися на консультацію та видалення утворень на шкірі?

 

  • У Медичному центрі краси і здоров’я «ТІНМЕД» із питань утворень на шкірі приймаю не лише я, є колеги, які також проводять консультації та лікування. Зверніть увагу, що ми працюємо лише за попереднім записом. Записатися на огляд та видалення можна за телефоном 097 300 03 53.

 

Медичний центр краси і здоров’я “ТІНМЕД”.

 

Тернопіль, вул. Котляревського, 69

 

0973000535

 

Графік роботи:

 

ПН-ПТ: 10:00-20:00

 

СБ: 10:00-18:00

 

instagram.com/tinmedclinic

 

facebook.com/tinmedclinic

 

tiktok.com/@tinmedclinic

 

tinmedclinic.com.ua

Останні новини

25.03.2024
22.25.45
ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА ЗЕМЛЕВПОРЯДКУВАННЯ
Підвищення ефективності сільськогосподарського землекористування в умовах ринкової економіки стало н...
24.03.2024
19.31.10
МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ І ЙОГО ГОСПОДАРЧИЙ ФЕНОМЕН
Історична епоха кінця ХІХ і початку ХХ століть ознаменувалася для українців Галичини виходом зі сист...
17.03.2024
13.59.28
ТОВ «БОНІФРУТ» ЗІБРАВ НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР З ВИРОЩУВАННЯ ПОЛУНИЦЬ
Понад 100 сільгоспвиробників, які вже працюють з ТОВ «БОНІФРУТ» (докладніше про під...
12.03.2024
15.26.11
«ПОДОЛЯНКА-К» – ГОСПОДАРКА, В ЯКІЙ ГАЛУЗІ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ
Про це фермерське господарство,  що в селі Розношинці Тернопільського району вже розповідав &la...
06.03.2024
01.15.57
ЦУКРОВА КОНФЕРЕНЦІЯ SUGAR WORLD 2024 ВІДБУЛАСЯ У ТЕРНОПОЛІ
Понад 150 виробників і переробників цукрових буряків, незалежних експертів та представників комерцій...
29.02.2024
11.37.58
Очікування Сезону 2024
22-23 лютого 2024 р. на базі Хоростківського та Радехівського підрозділів були проведені семінари-на...
28.02.2024
08.07.50
РОЗШИРЕНУ ЛІНІЙКУ СПІВПРАЦІ АГРАРІЯМ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ЗАПРОПРОНУВАВ «АГРОРЕСУРС»
Компанія «Агроресурс» – один з основних операторів на ринку України, метою як...
27.02.2024
13.03.05
НАГОРОДИЛИ ЛАУРЕАТІВ КОНКУРСУ «ЛЮДИНА РОКУ-2023»
Нагородження лауреатів конкурсу «Людина року-2023» на Тернопіллі відбулося 18 лютого 202...
Всі новини