Капусту, моркву і буряки слід збирати за температури нижчої, ніж 12 градусів. А під час сушіння цих культур треба враховувати подачу повітря. Такі думки висловив Павло Булгаков міжнародний консультант з овочівництва, – інформує SUPERAGRONOM.
«Капусту, моркву і буряки слід збирати за температури нижчої, ніж 12 градусів. Ці овочі, зібрані за вищої температури не годяться для довгострокового зберігання, якої б гарної якості не були, – каже він.
Щодо цибулі, то вона може мати зелене перо на початку жовтня і якщо проводити десикацію, продукція не буде довго зберігатися. За пізнього збирання фахівець радить сушити жовту цибулю у двох діапазонах – 28-33°C та 18-21°C. А от сушити при 22-27°C він не радить, бо такий температурний діапазон сприяє розвитку хвороб.
Також під час сушіння треба враховувати подачу повітря.
«За температури 28-33°C можна зекономити електроенергію, зменшивши подачу до менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції. А при сушінні за температури 18-21°C краще не давати менше, ніж 240 м3 повітря на тонну продукції. А для сушіння білої цибулі ще вищі вимоги щодо тиску і подачі повітря, – порадив експерт.
Крім того, за умови пізнього збирання цибулі сховище повинне мати додатковий обігрів на період сушіння.
Меланія НЕСМАЧНА, SuperAgronom.com