22.04.2025
$
41.52
47.71
Columbus
16.1
°С
Невелика хмарність

НА ЗАКАРПАТТІ ЗАПУСКАЮТЬ ВИРОБНИЦТВО КРАФТОВОГО СИДРУ

22.04.2025
11:38:33
Поділитись:

Андрій Мелеш, співвласник закарпатського виробника соків «Коник», разом із Яною Матвійчук, співзасновницею Young Business Club, запустили виробництво крафтового сидру під брендом Monbar. Про це повідомляє newfood, пише AGRONEWS.UA

 

Очікується, що продукт з’явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80% українського ринку крафтового сидру, де наразі лідирують бренди Ysla, Berryland і Yablo. 

У січні 2024 року Андрій Мелеш запропонував Яні Матвійчук, співзасновниці Young Business Club, створити власний бренд сидру. Після трьох невдалих спроб отримати ліцензію, шести місяців розробки технології, пошуку приміщення та закупівлі обладнання, у березні 2025 року перша партія продукції була готова.

У 2025 році партнери планують виробити 300 000 літрів сидру та досягти частки 50% на ринку українського крафтового сидру. У п’ятирічній перспективі — амбіційна мета захопити до 80% ринку.

Інвестиції у запуск виробництва сидру Monbar склали 30 млн гривень. За словами Андрія Мелеша, маржинальність виробництва сидрів і соків становить близько 30%. Основними статтями витрат стали закупівля обладнання, облаштування приміщення та закупівля сировини. Окупити вкладення партнери планують протягом п’яти років.

Однією з найскладніших задач стала розробка технології виробництва соку з черешень та абрикосів — цей етап тривав близько шести місяців. Результатом стали два ексклюзивні смаки Monbar: яблуко-абрикос та яблуко-черешня. Усього лінійка включатиме шість смаків.

До кінця квітня сидр Monbar з’явиться на полицях «Сільпо» та Winetime. У планах компанії — не лише розвиток роздрібних продажів, а й співпраця з закладами HoReCa. Крім того, партнери мають намір експортувати до 20% продукції. 

Сидр Monbar виготовляють на Закарпатті з фруктів власного виробництва компанії «Коник». Спочатку плоди проходять миття та полірування на сортувальній лінії, після чого надходять до центрифуги, яка за допомогою гравітації витягує сік. Далі відбувається процес бродіння: він триває від 10 до 20 днів залежно від сорту яблук і проходить при стабільній температурі 16.

На виробництві працює четверо людей, ще двоє — керують процесами. Маркетинг і бухгалтерські послуги віддані на аутсорс. Бренд Monbar створювала команда Яни Матвійчук.

Назва сидру — Monbar — походить від імені одного із дев’яти засновників ордену тамплієрів, Андре де Монбара. За легендами, тамплієри виготовляли вино та сидр неподалік сучасного виробництва — біля Середнянського замку на Закарпатті.

Партнерство між Мелешем і Матвійчук — паритетне: Мелеш інвестував у приміщення, Матвійчук — у закупівлю обладнання.

Останні новини

22.04.2025
12.23.03
СТАТИСТИКА.ЗАКУПІВЕЛЬНІ ЦІНИ НА ЗЕРНО В УКРАЇНІ НА 22 КВІТНЯ 2025 РОКУ
Середньозважені ціни закупівлі зернових та олійних культур в Україні на умовах CPT термінали, E...
22.04.2025
12.08.24
В УКРАЇНІ ЦЬОГОРІЧ ОЧІКУЄТЬСЯ ЗРОСТАННЯ ВРОЖАЮ
  Українські аграрії очікують загальне збільшення врожаю у 2025 році. Однією з найпопулярніших...
22.04.2025
11.38.33
НА ЗАКАРПАТТІ ЗАПУСКАЮТЬ ВИРОБНИЦТВО КРАФТОВОГО СИДРУ
Андрій Мелеш, співвласник закарпатського виробника соків «Коник», разом із Яною Матвійчу...
22.04.2025
11.14.38
ВАНТАЖОПОТІК У МОРСЬКИХ ПОРТАХ УКРАЇНИ СКОРОТИВСЯ НА 17%
  У січні-березні 2025 року українські порти перевалили 23 млн. тонн вантажів, що  4,8 мл...
22.04.2025
10.59.21
НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ НЕМАТЕРІАЛЬНІ СКАРБИ РЕГІОНУ
В етнопарку «Агроленд», що в с. Великий Ходачків Підгороднянської громади провели обласн...
22.04.2025
10.50.12
АГРАРНІ НОТИ: ПЕРЕВАГИ І РИЗИКИ НОВОГО ІНСТРУМЕНТУ
  В Україні почали працювати аграрні ноти — неемісійний цінний папір в електро...
22.04.2025
10.49.08
ПРОВЕЛИ РАЙОННИЙ МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ПИСАНКАРСТВА
Чортківською районною військовою адміністрацію спільно із Чортківською районною громадською організа...
22.04.2025
10.18.07
ПОДІЛ ТА ОБ'ЄДНАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
Іноді власнику землі потрібно розділити одну ділянку на кілька, або навпаки — обʼєднати кілька...
Всі новини