10.07.2025
$
41.77
48.84
London
21.4
°С
Сонячно

НА ЗАКАРПАТТІ ЗАПУСКАЮТЬ ВИРОБНИЦТВО КРАФТОВОГО СИДРУ

22.04.2025
11:38:33
Поділитись:

Андрій Мелеш, співвласник закарпатського виробника соків «Коник», разом із Яною Матвійчук, співзасновницею Young Business Club, запустили виробництво крафтового сидру під брендом Monbar. Про це повідомляє newfood, пише AGRONEWS.UA

 

Очікується, що продукт з’явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80% українського ринку крафтового сидру, де наразі лідирують бренди Ysla, Berryland і Yablo. 

У січні 2024 року Андрій Мелеш запропонував Яні Матвійчук, співзасновниці Young Business Club, створити власний бренд сидру. Після трьох невдалих спроб отримати ліцензію, шести місяців розробки технології, пошуку приміщення та закупівлі обладнання, у березні 2025 року перша партія продукції була готова.

У 2025 році партнери планують виробити 300 000 літрів сидру та досягти частки 50% на ринку українського крафтового сидру. У п’ятирічній перспективі — амбіційна мета захопити до 80% ринку.

Інвестиції у запуск виробництва сидру Monbar склали 30 млн гривень. За словами Андрія Мелеша, маржинальність виробництва сидрів і соків становить близько 30%. Основними статтями витрат стали закупівля обладнання, облаштування приміщення та закупівля сировини. Окупити вкладення партнери планують протягом п’яти років.

Однією з найскладніших задач стала розробка технології виробництва соку з черешень та абрикосів — цей етап тривав близько шести місяців. Результатом стали два ексклюзивні смаки Monbar: яблуко-абрикос та яблуко-черешня. Усього лінійка включатиме шість смаків.

До кінця квітня сидр Monbar з’явиться на полицях «Сільпо» та Winetime. У планах компанії — не лише розвиток роздрібних продажів, а й співпраця з закладами HoReCa. Крім того, партнери мають намір експортувати до 20% продукції. 

Сидр Monbar виготовляють на Закарпатті з фруктів власного виробництва компанії «Коник». Спочатку плоди проходять миття та полірування на сортувальній лінії, після чого надходять до центрифуги, яка за допомогою гравітації витягує сік. Далі відбувається процес бродіння: він триває від 10 до 20 днів залежно від сорту яблук і проходить при стабільній температурі 16.

На виробництві працює четверо людей, ще двоє — керують процесами. Маркетинг і бухгалтерські послуги віддані на аутсорс. Бренд Monbar створювала команда Яни Матвійчук.

Назва сидру — Monbar — походить від імені одного із дев’яти засновників ордену тамплієрів, Андре де Монбара. За легендами, тамплієри виготовляли вино та сидр неподалік сучасного виробництва — біля Середнянського замку на Закарпатті.

Партнерство між Мелешем і Матвійчук — паритетне: Мелеш інвестував у приміщення, Матвійчук — у закупівлю обладнання.

Останні новини

10.07.2025
10.44.41
100 РОКІВ – ЦЕ ЦІЛА ЕПОХА
Століття – це  низка історичних подій, 100 років – це довгий і тернистий  житт...
10.07.2025
10.32.48
ВШАНУВАЛИ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ ТА ПОЛЕГЛИХ ГЕРОЇВ
Поминальна панахида за вічний спокій душ усіх, хто віддав своє життя за волю України, відбулася біля...
10.07.2025
10.22.58
ДЕНЬ ДОНОРА У КОЗЛІВСЬКОМУ ЛІЦЕЇ
Цього року День донора в Козлівському ліцеї пройшов особливо яскраво та творчо! Учні школи долучилис...
10.07.2025
10.15.02
ВІДБУЛОСЯ СВЯТО «ЛІТО, СОНЦЕ І ДИТЯЧИЙ СМІХ»
У Васильковецькій громаді в ЗЗСО І-ІІІ ступенів села Нижбірок відбулося яскраве та веселе свято для ...
10.07.2025
09.54.42
БІЛЕЦЬКА ГРОМАДА ВІТАЄ ВОЇНА ОЛЕКСАНДРА ГРИЦИШИНА З ПОЧЕСНОЮ ВІДЗНАКОЮ!
Від імені жителів Білецької громади та особисто від сільського голови Дмитра Малика щиро вітаємо мол...
10.07.2025
09.39.25
ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВИЙ ВИСТАВКОВИЙ ЗАЛ «ІСТОРІЯ БЕРЕЖАН: ЛЮДИ, ПОДІЇ БУДІВЛІ»
У Бережанському краєзнавчому музеї відбулася подія, сповнена змісту, пам’яті та гордості, адже...
09.07.2025
22.03.39
НАЙУРОЖАЙНІШИЙ ГІБРИД РІПЧАСТОЇ ЦИБУЛІ ДЛЯ ВІДКРИТОГО ҐРУНТУ
Гібрид ріпчастої цибулі Седона, іспанського типу, у господарстві «С-Альфа Грин»  (Х...
09.07.2025
21.37.05
НАРЕШТІ! ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ЦУКРОВОГО БУРЯКА 2025 – ЗОВСІМ СКОРО!
14 серпня 2025 року на демо-полігоні Західний Буг, у с. Гаї-Суходільські, Львівської області відбуде...
Всі новини