Родина Щучаків, що проживає у селі Тартак Жмеринської громади, виготовляє на власній сироварні 18 позицій продуктів із козиного молока. Інформує BIZAGRO
На Вінниччину Світлана із чоловіком та сином переїхали у 2015 році з Луганщини. Донька Марія народилася вже тут. Першу козу купили заради неї.
«Щоб вона їла, пила молоко натуральне. Потім я купила ще дві кози, згодом дізналася, що можна сир варти в домашніх умовах», – розповіла жінка.
На Луганщині Світлана працювала на шахті. Тож козина ферма була для неї чимось новим. Доглядати кіз і варити сир жінка вчилася у соцмережах. Хлів для тварин та місце для випасу облаштували самотужки. Поряд відкрили й сироварню.
«Основне стадо вирощувала сама. Це зааненська порода –міцна, сильна, пристосована до погодних умов. Світлана купувала самців, вигодовувала з поїлок і далі розмножуванням стада займалася самостійно.
Світлана розповіла, що з козиного молока виготовляють крафтові сири та йогурти. Зокрема на сироварні продукують 18 позицій товару. Всього на своїй сироварні родина виготовляє 18 позицій товару.
“Зокрема, вершкове масло, сири напівтверді. Це вершковий, альпійський, мармуровий чистий та з пажитником. М’які сири — це фета, рикота, рикота з кропом, десерт. Витяжні сири — це моцарела, халумі, моцарела копчена. Йогурт та молоко. Ціна на сир — 400-450 грн, витяжні дешевше. Йогурт — 60. Молоко — 50 грн.
«Сезон закінчується. Зараз 18 кіз дають 20 літрів, влітку було 40…», – каже господиня.
У планах Щучаків – весною розширити стійло і збільшити поголів’я кіз. На малу батьківщину повертатися не планують.