14.09.2025
$
41.28
48.39
Maumelle
24.4
°С
Невелика хмарність

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ У ХОДІ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ ЗБІЛЬШИЛИ ПЛОЩУ ПОСІВНИХ

28.03.2025
10:26:54
Поділитись:

Сільськогосподарські підприємства Тернопільщини активно готуються до весняно-польових робіт та посівної кампанії 2025 року. Посівна площа під урожай цьогоріч становитиме 856,4 тис. га, що на 0,1 тис. га більше, ніж у минулому році. Про це під час брифінгу розповів директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів. Інформує TERNOPOLIANY.TE.UA

Озимі зернові культури висіяні на площі 196,0 тис. га, що на 12,9 тис. га більше, ніж торік. З них: озима пшениця займає 178,8 тис. га, озиме жито — 1,6 тис. га, озимий ячмінь — 15,6 тис. га. Озимий ріпак засіяний на площі 75,9 тис. га (+0,3 тис. га до минулого року).

«Сходи отримані на всіх площах, причому 60,3% озимих зернових перебувають у доброму стані, 34,5% — у задовільному, а лише 5,2% ослаблені чи зріджені. Ситуація з озимим ріпаком ще краща: 78% площ у доброму стані, 18,5% — у задовільному, а слабкі та зріджені складають лише 3,7%», - зазначив Володимир Стахів.

Планується засіяти ярими культурами 584,3 тис. га, включно із зерновими та зернобобовими. Станом на 27 березня вже засіяно 58,7 тис. га (10% до прогнозу), зокрема: яра пшениця — 14,0 тис. га (100% до прогнозу), ярий ячмінь — 36,8 тис. га (57%), овес — 3,6 тис. га (71%), горох — 3,7 тис. га (90%), ярий ріпак — 0,5 тис. га (83%).

Для проведення посівної кампанії область забезпечена: мінеральними добривами — на 98%, засобами захисту рослин — на 60%, протруйниками — на 86%, паливно-мастильними матеріалами — майже на 80%, засобів захисту рослин уже придбано 1594,5 тонн (60% від потреби), зокрема 25,1 тонни протруйників насіння (86%).

«Посівна кампанія у Тернопільській області триває відповідно до прогнозів. Озимі культури добре перезимували, що дає підстави сподіватися на гарний урожай. Погодні умови сприяють активному засіву ярих культур, і аграрії продовжують роботу у плановому режимі», - пояснив Володимир Стахів.

Останні новини

13.09.2025
14.46.47
ОСНОВИ ПЕРЕЗИМІВЛІ РІПАКА ОЗИМОГО
Ріпак озимий – перспективна культура, що із року в рік зберігає свої позиції в українських сів...
12.09.2025
11.07.53
АГРОКОМПЛЕКС – СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО!
АгроКомплекс – міжнародна виставка ефективних технологій для аграрного бізнесу презентує весь ...
12.09.2025
10.43.19
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ ЗБІР ПІЗНЬОЇ КАПУСТИ: ЦІНИ СТРІМКО ПАДАЮТЬ
Білоголова капуста на українському ринку почала стрімко дешевшати. Про це за даними аналітики&n...
11.09.2025
14.24.32
ПОДІЯ, ЯКА ОБ’ЄДНАЄ УСІХ КЛЮЧОВИХ УЧАСНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Вже 28 жовтня в Києві відбудеться бізнес-форум «Зерно. Свині. М’ясо – 2025»,...
11.09.2025
13.20.43
У СФНВГ «КОВАЛЬ» ЗАВЖДИ ПРИСТОЙНІ ВРОЖАЇ КАРТОПЛІ
У СФНВГ «Коваль», що в селі Васильківці Чортківського району на Тернопіллі культивують п...
11.09.2025
12.47.38
ЗАТВЕРДЖЕНО МІНІМАЛЬНІ ЕКСПОРТНІ ЦІНИ НА ВЕРЕСЕНЬ
Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України затвердило мінімально допустимі ...
11.09.2025
12.24.31
В УКРАЇНІ РІЗКО ЗРОСЛИ ЦІНИ НА ЯЛОВИЧИНУ І ТЕЛЯТИНУ
В Україні з початку вересня різко підскочили ціни на яловичину. Дані свідчать про суттєве ...
11.09.2025
10.59.47
ЖИВЛЕННЯ НА СТАРТІ – ПРАЦЮЄМО НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ
Перші дні після посіву – вирішальний етап для кожної рослини. Саме в цей період закладається п...
Всі новини