Аграрій Михайло Костюк виготовляє «еліксир молодості, краси та здоров’я». У нього великий асортимент продукції з чорного горіха. Серед новинок крафтяра – чаї з листя чорного горіха, які будуть корисними людям, які не можуть вживати алкоголь. Інформує TECHDRINKS.INFO.
У жителя села Банюнин, що на Львівщині, Михайла Костюка,– найбільша в Україні плантація чорного горіха. На наливки, лікери, варення, чаї іде усе: і плоди, і зелені горішки та навіть листя.
Михайло Костюк презентував чимало цілющих наливок з чорного горіха різної міцності, виготовлених з натуральної сировини: чорного горіха, гарбузового дистилята, окремі з додаванням ягід, які всі вирощуються у власному господарстві.
Популярністю користуються його наливки, настоянки та чаї з листя чорного горіха. Як розповідає Михайло КОСТЮК, тепер він уже виготовляє ферментований чай: «Раніше я вчив людей готувати з листя чорного горіха чай так: сім свіжих або сушених листочків беремо на літр води. Кип’ятимо й насолоджуємося. Можна додавати листя м’яти чи материнки. Дуже смачно і корисно. А тепер я вже й виготовляю ферментований чай. Не ферментовані чаї я заготовляю приблизно у 20-х числах червня. А ферментований – у 20-х числах серпня. Для ферментації я зібране листя утрамбовую у бочки. Закопую їх в землю, аби не було доступу повітря. Температура має бути 22-28°C. Так листя два роки ферментується під землею. Такий чай дуже корисний. Це природний антибіотик, він зупиняє розвиток бактерій, виводить токсини, вбиває паразитів, покращує травлення, стабілізує роботу кишківника».