ФГ «Дністрянські зорі» та крафтову сироварню у Бучачі відвідали журналісти у рамках престуру «Крафт, що тримає Україну: Тернопільщина, яка працює на Перемогу», що організувала Тернопільська обласна військова адміністрація.
Засновницею та керівницею бренду є Лілія Прокіпчук, яка п’ятий рік розвиває господарство.
«У мене завжди було бажання створити щось для свого міста, – розповідає пані Лілія. – Сьогодні ми не лише виробляємо якісні сири та молоко, а й організовуємо екскурсії для дітей і дорослих. Також у планах є вихід на міжнародний ринок».
Познайомили з кізоньками
Запрошуючи учасників прес-туру зайти на ферму, голова ФГ «Дністрянські зорі» торгової марки «Семеро козенят» Лілія Прокіпчук наголошує: «Наші кізоньки дуже люблять фотографуватися, вони медійні особи. Тут цьогорічні дітки, а я – мама цих кізочок».
При вході нас зустріли малі козенята – «ясельна група», як їх тут називають. Пані Лілія пояснює, що після народження малечу забирають від мами і про них починають піклуватися доглядальниці, які кожні дві години напувають їх молоком і турбуються про них. Далі йде середня і старша група козенят. Вони утримуються в різних загонах. Мають інший харчовий раціон і отримують різні дози молока.
У ФГ «Дністрянські зорі» утримують 940 кіз, з них 600 дійних і 25 цапів.
Екскурсія фермою продовжується – журналістам показують кіз «в активному пошуку». Поряд з ними – цап, який буде збільшувати поголів’я.
«Наш ветеринар проводить ультразвукове дослідження кожній кізоньці, щоби визначити, чи є плід, чи нема, – пояснює Лілія Прокіпчук. – Запліднених кіз ми забираємо в інший загін, в них змінюється раціон і сам догляд, щоби вони спокійно виношували здорових козенят. Інші кізоньки залишаються з цапком».
Відтак фермерка веде усіх у доїльний зал, де за склом спостерігаємо процес доїння кіз, який відбувається під українську народну та сучасну музику.
«Перед тим, як кізонька заходить у доїльний зал, її вим’я обробляють антибактеріальним засобом, тваринам подається корм, вмикають музику, – розповідає. – Вони у розслабленому стані гарно віддають молочко. Відтак знову кізонькам обробляють дійки, щоби знищити бактерії».
Доїння відбувається двічі на день – зранку і ввечері. Надій молока в день становить 4 л на козу.
Виконуючий обов’язки керівника, лікар ветеринарної медицини Владислав Чопик розповів, що на фермі є дві породи кіз – зааненські та альпійські. Останні дають менше молока, але воно має більшу жирність. Наразі на круг жирність становить 4%. Після окоту перших два місяці жирність сягає до 5%. Тварин годують гранулами на докормі та доїльному залі – по 850 г на добу на одну голову, по 2,5 кг житнього сінажу, також дають ячмінну солому. Усю кормову базу заготовляють самотужки.
На фермі працює 5 доярів, 4 доглядальниці козенят, 1 чоловік, який займається подачею кормів і прибиранням. А загалом у господарстві є 63 працівники.
«З першого вересня ми поставили кіз на парування, – каже Владислав Чопик. – Через два місяці зробимо УЗД-дослідження і відсортуємо кітних кіз. На січень-березень в нас будуть окоти».
Виготовляють 32 види сирів
Поспілкувавшись із лікарем, голова ФГ «Дністрянські зорі» запросила усіх в дегустаційний зал, де вже чекала на гостей менеджер зі збуту сироварні «Семеро козенят» Яна Птиця, щоби детальніше розповісти про крафтові сири, які тут виготовляють.
«Я працюю тут вже 4 роки, – каже пані Яна. – За цей час наша компанія виросла, відбулося багато змін. У нас є своя невеличка крафтова сироварня, на якій ми виробляємо понад 32 види сирів із коров’ячого молока, козино-коров’ячого і козиного молока. Коров’ячі сири – напівтверді, тобто ми їх витримуємо від 1 до 3 місяців. У нас є лінійка монастирських сирів із натуральним базиліком, грибний сир тощо. З коров’ячих сирів у нас є моцарельна лінія – це швидкий сир, коли в молоко додається закваска і наступної доби сир уже готовий. Моцарела в нас є шайбами, у вигляді палички вершкової, нещодавно ми запровадили новинку – моцарельна паличка із додаванням курки-гриль та грибів. Вона чудово підходить як для діток, так і для любителів пива».
Сироварня має лінійку фермерських сирів із козино-коров’ячого молока. В них додають дикий кмин (чорнушку), пажитник (насіння грибної трави), прованські трави та в’ялені томати. Кожен із цих сирів витримується 3 місяці. Це напівтвердий сир із часткою жиру 50%.
«Є в нас дуже цікавий сир із козино-коров’ячого молока «Чотири сезони», в якому поєднується 4 різних спеції, як 4 пори року, – додає менеджер зі збуту. – Нова розробка наших сироварів – сир «Біла лілія» – це козина гауда, яка складається із 75% козиного молока, аналогів йому немає ніде в світі, бо це спеціально розроблений рецепт на нашому виробництві і названий на честь нашої засновниці. Цей сир дуже легкий, вершковий. Якщо починати знайомство із козиними сирами, то тільки з нього». До речі, козині сири витримуються від 6 місяців і більше. Чим довше витримувати, тим менше в них вологи і більше солі та сухих речовин, тобто такі сири стають більш кристалізованими, як пармезан. «Найдовше ми витримуємо сир «Ексклюзив» – твердий сир дворічної витримки і більше, – зазначає Яна Птиця. – Дуже популярним є наш сир «Бучацька фонтіна», який ми витримуємо від 8 місяців до року. Наша родзинка – козиний м’який сир «Бучацький трюфель» – кульки обкатані в різні спеції, тому мають різний смак».
За рік на крафтовій сироварні ТМ «Семеро козенят» виготовляють до 6 т сиру. Продукцію реалізовують у Бучачі у мережі магазинів «Європа», відправляють НП в будь-яку точку України, в Чорткові у кав’ярні «Кофеїн», у Тернополі в крамничці «Старого млина» та мережі магазинів «Фрукти».
Проводять екскурсії та благодійні заходи
Перед дегустацією сирів фермерка Лілія Прокіпчук наголошує: «Якщо перед вами стоїть коров’ячий і козиний сир, і ви спершу скуштуєте козиний, то смак коров’ячого вже не відчуєте, бо козиний сир наскільки насичений, що блокує всі рецептори. Куштувати сири треба починати з легких і поступово переходити до більш насичених козиних. Наприклад, в нас є зимовий сир «Гурман», що має смак глінтвейну. Але він смакує лише в холодну пору року – жовтень, листопад, грудень, що повністю відкриває насичений аромат цього сиру, особливо під гаряче вино».
На підприємстві восени та взимку проводяться благодійні заходи та майстер-класи з дегустацією продукції. 50% від зібраної під час заходів суми перераховують на допомогу армії. Лише у 2024 році підприємство передало армії понад 1 мільйон гривень.
«У травні-червні ми проводимо екскурсії для дітей на нашу ферму. А з 15 жовтня до 20 грудня ми організовуємо вечорниці, – зазначає пані Лілія. – За кругли столом збираємо групу до 15 осіб, беремо наш сир «Бучацький трюфель» – кожна людина має тарілку з цим м’яким сиром, спеції, олію, баночку і під живий супровід української пісні катаємо кульки і створюємо справжню магію вечорниць. Тому, якщо бажаєте, то записуйтеся завчасно і приїжджайте до нас. Накачаєте собі баночку сирних кульок зі своїми бажаннями, смаками, ароматами. Вечорниці «Бучацький трюфель» під спів – 500 грн, а з дегустацією сирів – 1 000 грн».
Леся ЗАМОРСЬКА
КОНТАКТИ:
м. Бучач, вул. Бучацькі Гаї, 129,
тел: 096 713 4142; @semero_kozenyat