Олександр Машталер на своїй ділянці у селі Немичинці вирощує вісім сортів цвітної капусти, шість – броколі та стільки ж видів перцю серед іншого різноманіття городини. Фермер використовує лише органічні добрива. Про догляд за овочами та врожай Олександр Машталер розповів Суспільне Хмельницький.
За його словами, серед цвітної капусти є шість нових сортів та два випробуваних. Він спостерігає за ними, порівнює і робить висновки.
Олександр Машталер вирощує вісім сортів цвітної капусти, вересень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
«Ранні сорти цвітної капусти почали дозрівати. Основний її врожай буде через тижні три-чотири. Помітив, що нові сорти дуже гарно покривають головку, це для капусти важливо, тому що вона часто підгоряє на сонці».
Олександр Машталер розповів, броколі вирощує шість років. Випробував різні сорти. Йому до вподоби середньоранній – «Нексос».
Урожай броколі можна збирати до кінця листопада, вересень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
«Урожай броколі можна збирати тричі на рік – до кінця листопада. Вона витримує до восьми градусів морозу. Сорт «Перпл Меджик» я вже вирізав. У рослини з'явились «боковинки». Якщо її зрізати, вона дасть ще один врожай. Зазвичай так відбувається з будь-яким сортом».
Фермер зазначив, він селекціонував сорт перцю «Візантія».
Фермер вирощує перець з розсади, вересень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
«Коли я висаджував різні сорти перцю, помітив один кущ. Він мав незвичайний врожай. Перець був гарний і смачний. Я його відібрав, потім ізолював від інших сортів».
За словами Олександра Машталера, без розсади виростити перець складно. На розсаду його потрібно висаджувати наприкінці січня чи на початку лютого. А висаджувати у відкритий ґрунт – після 15 травня, коли минає загроза заморозків.
На своїй ділянці фермер використовує органічні добрива, вересень 2024, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
«До морозів перець буде приносити плоди. Якщо на ділянці організувати крапельне зрошування, урожай буде в три рази більший».
Фермер розповів, що його овочі без нітратів, бо використовує органічні добрива. Завдяки цьому має постійних замовників серед рестораторів і торговців.